Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Rokas Pukštas je najučinkovitiji igrač u HNL

Hajduk je u zadnja dva prijelazna roka uprihodio 15 milijuna € od prodaje svojih igrača. Dakako, najveći dio tog kolača čine Stipe Biuk koji je za 6,5 milijuna € (bez bonusa) otišao u američki Los Angeles FC i Marin Ljubičić koji je transferiran u austrijski LASK za 3 milijuna €. Ove dvije prodaje su izazvale velike polemike među navijačima splitskog kluba, a najviše se u raspravama koristila izjava predsjednika kluba Lukše Jakobušića iz kolovoza 2021. godine: “Nećemo prodavati budućnost za sigurnost!”.

Nije to ni prvi ni zadnji put da će Hajduk prodati mladog igrača za ozbiljan novac u HNL okvirima, ali baš svaki put možemo očekivati identične rasprave kada se to dogodi. I navijači i neutralni promatrači često dolaze do zaključka kako “Hajduk nema više nikoga za prodaju, a ne igra ni Europu” te izražavaju zabrinutost za stabilnost i budućnost kluba. Kada se još poklopi užasan rezultatski ulazak u proljetni dio prvenstva to samo dodaje ulje na vatru ionako lako zapaljive okoline u kojoj klub funkcionira. Međutim, po tko zna koji put, pokazuje se da su takvi strahovi neopravdani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, klub će na ljeto vrlo vjerojatno prodati 16-godišnjeg Luku Vuškovića u rekordnom transferu za klub. Licitacija je započela na iznosu od 10-12 milijuna €, a kada vidimo da su među zainteresiranim klubovima velikani poput Manchester Cityja, PSG-a ili Real Madrida, jasno je da će Hajduk jako teško zadržati svog mladog dragulja. Također, juniori igraju polufinale UEFA Youth League (Liga prvaka U-19) i očito je da akademija napreduje te izbacuje sve spremnije i taktički potkovanije igrače. Talent ionako nikad nije bio upitan. Ipak, treba istaknuti jednog klinca koji se u sjeni ovih bombastičnih iznosa i priča probio u prvi sastav Hajduka pod trenerom Ivanom Lekom te već s 18 godina zapravo postao neizostavan član postave u proljetnom dijelu prvenstva.

Rokas Pukštas se u rujnu 2020. godine tiho i bez velike pompe pridružio kadetima splitskog kluba nakon što je odradio ljetnu probu. Tada 16-godišnji Amerikanac litavskog podrijetla rođen u Oklahomi doveden je bez velikih očekivanja javnosti iz jedne od brojnih “vanjskih” akademija Barcelone. Vrlo brzo je postalo jasno da je naslijedio radnu etiku od svojih roditelja koji su također bili aktivni sportaši, a njegov otac je nastupio u maratonu na Olimpijskim igrama 2004. godine. Već tada je bio član mlađih uzrasta reprezentacije SAD, a očekuje se da će biti pozvan i na U-20 Svjetsko prvenstvo koje se igra na kraju ove sezone. Svoj debi (i prvi start) u momčadi Hajduka upisao je prije godinu dana u pobjedi protiv Hrvatskog Dragovoljca, a u međuvremenu se probijao kroz juniore za koje je postigao 11 prvenstvenih golova u 24 nastupa (prema Transfermarktu), te je prošlu jesen nastupao i za Solin (dvostruka registracija) u 1. NL gdje je zabio 3 gola i 2 puta asistirao u 5 nastupa.

Svoj prvijenac za seniore Hajduka zabio je u svom prvom prvenstvenom startu ove sezone protiv Slaven Belupa u Koprivnici. Bila je to posljednja utakmica prije Svjetskog prvenstva u Katru, a dolaskom Ivana Leke na klupu, Rokas je dobio svoju ozbiljnu šansu koju je čvrsto zgrabio. Leko ga je u prve 2 utakmice svog mandata ubacivao s klupe, ali od utakmice na Poljudu protiv Rijeke startao je 8 puta zaredom te izašao iz igre samo jednom i to u 89. minuti protiv Osijeka. Pokazao je iznimnu stabilnost i polivalentnost te će ga jako teško netko izgurati iz početne postave. Ove sezone je tako odigrao 858 minuta u HNL, a više od njega (prije nego je napunio 19 godina) je odigrao samo Slaven Belupov Ante Crnac – 1005 minuta. Njih slijede Hajdukov Luka Vušković s 450 minuta, Lokomotivin Luka Stojković s 421 minutom i ponovno Hajdukov Dominik Prpić s 371 minutom). Također, zabio je 4 ligaška gola i upisao 1 asistenciju. U Hajduku su ove sezone više ligaških golova od njega zabili samo Marko Livaja i Jan Mlakar, a od svih igrača u ligi ove sezone prije 19. rođendana su zabijali samo Pukštas i Ante Crnac (3 gola prije 19. rođendana, ukupno 5 ove sezone).

Ipak, ono što Pukštasa posebno izdvaja je njegova nevjerojatna učinkovitost u iskorištavanju prilika za postizanje golova. Od 11 udaraca koje je uputio na gol protivnika u ovoj HNL sezoni, njih 4 su rezultirala pogotkom što znači da mu je konverzija na zavidnoj razini od 36,4%. Od svih 106 igrača koji su pucali na gol 10 ili više puta ove sezone (bez kaznenih udaraca!), nitko mu nije ni blizu po uspješnosti. Iza njega je bivši igrač Osijeka Dion Drena Beljo s 24% uspješnosti konverzije udaraca, a slijedi ih skupina s 22,2% uspješnosti koju čine Hajdukov stoper Chidozie Awaziem, bivši kapetan Dinama Arijan Ademi i igrač u možda najboljoj formi u ligi Josip Mitrović iz Gorice. U iduća 2 grafa se najbolje može vidjeti koliko je Rokas učinkovit.

U donjem grafu se nalaze svi igrači koji su uputili 10 udaraca i postigli barem 1 gol ove sezone u SuperSport HNL. U omjer je stavljen broj golova i ukupna konverzija udaraca (sve bez penala).

U sljedeći donji graf uključeni su svi igrači koji su uputili više od 10 udaraca na gol ove sezone, a u omjer je stavljen broj udaraca i ukupna konverzija udaraca (ponovno, sve bez penala).

Ispravan razvoj i budući transfer (kad god se dogodi) mladog Amerikanca je vrlo važan za Hajduk iz nekoliko razloga. Prvo i očito, da klub iz vlastite akademije dobije igrača koji može donijeti rezultat prvoj momčadi, te da kasnije njegove igre još i naplati na tržištu. Međutim, u široj slici je još važnije da Hajduk dokaže nogometnom svijetu da mladi stranac dolaskom u Hajdukovu akademiju može uspjeti i kroz splitski klub napraviti iskorak u karijeri. To je nešto što je npr. Dinamo dokazao dovođenjem i razvojem Danija Olma. Puno je lakše privući klince iz drugih država i kultura kada se njihovim roditeljima i agentima može reći “pogledajte primjer Rokasa Pukštasa kojeg smo razvili, dali mu pravu šansu i kasnije mu omogućili odličan transfer” nego “vjerujte nam na riječ da mi znamo što radimo”.

Komentari

Povezano