Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Rudeš ne igra (toliko) loše

Nakon subotnjeg poraza od Gorice, Robert Prosinečki i Rudeš raskinuli su suradnju. Legendarnom Žutom presudio je samo jedan osvojeni bod u prvih sedam kola. S obzirom na sve okolnosti, otkaz Prosinečkom iznenadio je većinu hrvatske nogometne javnosti.

Unatoč malom bodovnom saldu, otkaz Prosinečkom se čini uranjen. S kadrom koji ni po čemu nije prvoligaški Prosinečki nije igrao bunker. Rudeš se sa svima nadigravao i išao po gol, umjesto da čuva 0:0. Često i na vlastitu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indikativno je kako je Rudeš trenutno druga ekipa lige po posjedu s 52,7% u prosjeku. Kao i u statistici točnih dodavanja po utakmici, ispred njih je samo Dinamo. Nešto što od ekipe koja se grčevito bori za ostanak nismo navikli.

Rudeš je također na diobi drugog mjesta kada gledamo promašene velike prilike. Svi ti parametri nam pokazuju kako novopečeni prvoligaš ne igra loše te ne igra kao tipična ekipa u borbi za ostanak. Nažalost po njih nasušno fali jedna stvar – kvaliteta.

Najbolji primjer je subotnja utakmica s Goricom. Nakon sjajne akcije Aleksa Latković je promašio veliku priliku za vodstvo Rudeša. Niti dvije minute kasnije Valentino Majstorović ostaje nečuvan u kaznenom prostoru i glavom zabija za vodstvo Gorice.

To je uostalom i najveći problem Rudeša od početka prvenstva. Golove primaju prejednostavno što sve bolje HNL ekipe znaju iskoristiti. Uostalom, veliki broj golova Rudeš prima iz prekida i centaršuteva što je unatoč manjku kvalitete neshvatljivo.

Vratimo se na utakmicu s Goricom. Sedam minuta nakon gola Majstorovića, Marko Soldo je povećao vodstvo Gorice. Nakon kornera Jurice Pršira, Soldo je neshvatljivo ostao sam i sa sedam metara ugurao loptu u gol. Kako je moguće da igrač na korneru ostane toliko sam je neobjašnjivo. Nešto što se Rudešu prečesto događalo.

Čak i kada zanemarimo utakmice protiv Rijeke, Osijeka i Hajduka, Rudeš u obrani jednostavno nije djelovao dobro. Protiv Osijeka su ogromnim greškama prosuli prednost od tri gola razlike, dok su u utakmicama kao što je ona protiv Slaven Belupa pokazali kako im je svatko u stanju zabiti tri gola.

Za pretpostaviti je kako će se Rudeš sada okrenuti drugačijem, odnosno pragmatičnijem stilu igre. To će im vjerojatno donijeti nešto više bodova, ali dugoročno bi im to moglo donijeti više štete nego koristi.

Kakav god stil igre novi trener Rudeša odabere, ostanak u ligi bit će sve samo ne lagana misija. Jednostavno, kvalitetom je Rudeš najlošija momčad lige te bi vrlo vjerojatno bili zadnja ekipa lige unatoč svemu. Upravo zato, ova smjena trenera utoliko više nema smisla.

S napadačkim stilom nogometa Rudeš bi puno više razvijao igrače i samim time sebi olakšao stvari kada do ispadanja dođe. Ako/kada Rudeš ispadne iz lige, iduće sezone će morati igrati napadački nogomet s dosta posjeda. Nešto na što bi s Prosinečkim bili spremni.

Ako idućih osam mjeseci Rudeš provede u 5-4-1 duplom bloku, teško će biti priviknuti se na potpuno drugačiji stil. Dok će takvim načinom igre vrlo vjerojatno osvojiti više bodova, teško je kako će to biti dovoljno za ostanak u ligi.

Objektivno druga najlošija lige Slaven Belupo svim problemima unatoč već bježi pet bodova. Uz to, uspjeli su slaviti u međusobnom okršaju. Kakvo god bilo stanje u Belupu, kod njih ima dovoljno kvalitete za uzeti negdje poneki bod. Nešto što kod Rudeša jednostavno nema.

Ono što novi trener, koji će vjerojatno biti provjereno HNL ime koje u životopisu ima borbe za ostanak, može i mora popraviti su olako primljeni golovi. Ukoliko Rudeš želi kakvu-takvu šansu za prolazak moraju smanjiti količinu primljenih golova. Prvenstveno se to odnosi na golove primljene iz kornera i prekida koji su čisti manjak koncentracije.

Samom Rudešu ostaje nadanje kako će negdje uspjeti ušićariti koji bod, a u idealnom scenariju i pobjedu. Koliko će u tome biti uspješni ostaje za vidjeti, ali kakav god rasplet na kraju vidimo, otkaz Prosinečkom se ne čini opravdanim.

Šteta bi bilo ono što je Prosinečki s Rudešom radio gledati isključivo kroz rezultat. Isto tako, šteta je kako su neke njegove izjave dobile više medijskog prostora od same igre. No, trenerski posao je takav i rezultat je nažalost jedino mjerilo. Prosinečki je bivši, a hoće li i Rudeš biti bivši u Supersport HNL-u ostaje za vidjeti.

Komentari

Povezano