Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
KomentarZanimljivosti

Sapleli Dinamo u pohodu na naslov i vratili se u 2. HNL

Put kroz sjećanja na HNL momčadi koje su prvoligaškim travnjacima trčale samo jednu sezonu nastavljamo s klubom iz grada kroz koji protječe rijeka po kojoj je klub i dobio ime – Neretva.

Stadion Iza Vage koji ime nosi po otkupnoj stanici za duhan iza koje se nalazi, a koja je bila žila kucavica Metkovića u vrijeme Jugoslavije i prehranila brojne metkovske obitelji, je nakon dvije sezone drugoligaškog nogometa u kojima je Neretva oba puta osvojila četvrto mjesto, te sezone 1993./1994. u kojoj su Metkovci osvojili tadašnju Drugu Ligu Jug, napokon dočekao ugostiti najbolje hrvatske klubove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona 1994./1995. prva je koja je za pobjedu nosila tri boda, a do prvog troboda Metkovci su stigli u 6. kolu kada su kod kuće s 3:1 slavili protiv Belišća. Jesenski dio sezone završio je s točno polovicom odigranih utakmica od cijele sezone – 15, a zaključnom domaćom pobjedom nad Zadrom od 3:0 Neretva je na zimsku pauzu otišla s respektabilnih 16 bodova i smjestila se u srednjem dijelu tablice. Na njihovu žalost, u 15 proljetnih utakmica nisu stigli do pobjede, ubilježivši sedam remija i osam poraza, što je bilo dovoljno za 23 boda na koncu sezone, pretposljednje 15. mjesto na ljestvici te ispadanje iz lige uz Zadar, Primorac iz Stobreča, te Belišće.

Ipak, nogometnim kibicima u Metkoviću zauvijek će u sjećanju ostati 10. svibanj 1995. godine kada je Iza Vage gostovala Croatia. Neretva je povela u 8. minuti pogotkom Marija Ivankovića, dok je sedam minuta potom Joško Jeličić iz slobodnog udarca izjednačio rezultat. S tih 1:1 Croatia je dala priliku Hajduku da se vrati u utrku za naslov, a slavljem u velikom derbiju na Poljudu dva kola kasnije Splićani su prestigli Modre na ljestvici i odmarširali do nove titule prvaka.

Klub koji je dao nekoliko hrvatskih reprezentativaca tako je u HNL-u plesao samo jedno ljeto, a njihov dres te sezone obukla su neka istaknuta imena – Marin Galac, Goran Granić, Sergej Jakirović, Elvis Margeta, Vatroslav Mihačić, Igor Sršen te strijelac prvog pogotka za Zadar u HNL-u, nedavno preminuli Mate Šestan. Valja svakako istaknuti i Juru Ereša, strijelca posljednjeg pogotka Neretve u HNL-u u 1:4 porazu od Hajduka, koji je 1996. godine Hrvatsku zamijenio Singapurom i postao jednim od prvih stranaca koji su ikad zaigrali u toj azijskoj zemlji.

Komentari

Povezano