Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Sergio Busquets tihi heroj Barcelone

Sergio Busquets napustit će Barcelonu ovog ljeta, okončavši 18-godišnju suradnju s klubom. Ovaj 34-godišnji veznjak, koji se 2005. pridružio omladinskoj momčadi katalonskog kluba, debitirao je 2008. za seniorsku momčad. Odlučio je krenuti dalje nakon što je odbio ponudu za novi ugovor pod smanjenim uvjetima.

Kao njegova sljedeća destinacija se spominje Amerika ili Saudijska Arabija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dresu Barcelone je upisao više od 700 nastupa za i pritom osvojio 31 trofej, uključujući 8 naslova La Lige, 7 naslova Copa del Rey i 3 UEFA Lige prvaka.

Povodom odlaska, Sergio Busquets se obratio fanovima preko Instagram društvene mreže i izjavio sljedeće – “Želim zahvaliti svim ljudima koji su omogućili da ovo proživim od prvog do zadnjeg dana. Hvala vam, također želim zahvaliti članovima i navijačima iz cijelog svijeta, koji su mi pružali podršku i ljubav svo ovo vrijeme. I naravno mojoj obitelji koja je uvijek bila na mojoj strani u dobrim i ne tako dobrim vremenima. Hvala vam puno i vidimo se uskoro na posljednjim utakmicama“.

Jedan od onih koji su mu čestitali i znali o kakvom igraču je riječ je hrvatski kapetan Luka Modrić koji se preko Twittera oglasio povodom Sergiovog odlaska. Uz priloženu fotografiju njih dvojice u opis je napisao “Jedan od najboljih veznjaka protiv kojih sam ikada igrao. Bilo mi je zadovoljstvo.”

Game recognize game

Busquetsov debi pod Pepom Guardiolom

Busquets je počeo igrati nogomet u lokalnoj momčadi CD Badia del Vallès, nakon čega su uslijedili periodi s CEF Barberà Andalucía, Lleida i UFB Jàbac Terrassa, prije nego što se pridružio Barceloninim omladinskim redovima 2005. Postigao je sedam golova u 26 utakmica za momčad Juvenil A u svojoj drugoj sezoni i, dvije godine kasnije, Busquets je promoviran u B momčad pod vodstvom Pepa Guardiole te im pomogao da ostvare plasman u treću ligu. Iste sezone debitirao je u prvoj momčadi, ušavši kao zamjena u Copa Catalunya.

Pep Guardiola 2008. godine preuzima A momčad Barcelone, a Sergio Busquets će odigrati svoju prvu utakmicu La Lige 13. rujna 2008. u 1:1 domaćem remiju protiv Racing Santandera. Svi znamo kakav je perfekcionist Guardiola, a to dodatno daje na težini koliko je vjerovao u kvalitete kojima posjeduje Busquets. U jednom intervjuu je Guardiola, dok je već postao trenerom Bayerna, biranim riječima opisao Busquetsa: “Busquets je najbolji defenzivni centralni vezni na svijetu. Taktički je vrlo jak i samo će postati važniji za Barcelonu u budućnosti. Može krenuti stopama Carlesa Puyola i Xavija. Vrlo je skroman i smiren, ali ne smeta mu progovoriti ni kada smatra prikladnim uputiti kritiku. Da sam se reinkarnirao kao igrač, volio bih biti poput njega.”

Xavi – Busquets – Iniesta

Po mnogima, jedna od najboljih momčad svih vremena i jedan od, ako ne i najbolji trio svih vremena. U taktičkom opisu dotaknuti ću se isključivo Busquetsa i njegove role pod dominantom Guardiolinom Barcelonom.

Igrajući kao zadnji vezni, spuštao se među stoperske linije i na taj način bi “stvorio” trećeg beka te bi tako povećavao pokrivenost prostora vodoravno preko zadnje linije (isključujući vratara). Vraćanjem unatrag, Busquets je stvarao ogromne količine prostora za Xavija slijedeći Cruijffovo pravilo da je ponekad najbolji način za pomoći igraču odmicanje od njega. To je bila ključna stavka u build-upu Barcelonine tiki-take. Stoperi bi se slobodno raširili, stvorio bi se prostor, a majstori poput Inieste i Xavija uz izuzetno inteligentnog Busquetsa su vrlo lagano dominirali sredinom terena i iznosili loptu naprijed.

Što je točno Barcelona dobila u Busquetsu? Igrača koji je odmah savršeno razumio sustav igre te se brzo uklopio u jednu od najvažnijih pozicija 4-3-3 formacije.

Koliko je ključan igrač bio za Barcelonu, pa i reprezentaciju Španjolske rekao je Xavi sljedećom izjavom: “Bez Busquetsa, Barcelona i Španjolska nikada ne bi postigle ono što smo mi postigli.”

Jedan od najpodcijenjenijih igrača

Možda je Busquetsov grijeh što ne izgleda “sportski” i što je igrao baš za Barcelonu pa bi redovno po društvenim mrežama dobivao usporedbe s dupinima kao i većina njegovih suigrača. Iako, igrao je jednu od najnezahvalnijih pozicija gdje se malo vidi koliko dobar posao radiš, a svaka greška ti se vidi duplo više jer kada na toj poziciji pogriješiš, praktički si doveo protivničku ekipu u gol šansu. Vrlo lako moguće da ga je baš najbolje opisao Vincent Del Bosque izjavivši “Gledate utakmicu, a ne vidite Busquetsa. Gledaš Busquetsa, vidiš cijelu utakmicu”. Čak bih se usudio reći da ga ta rečenica najbolje opisuje. U poveznici ispod s Twittera koju ću staviti se možete malo podsjetiti o kakvom zapravo prekrasnom, rekao bi Anton Samovojska, igraču je riječ.

Odmori se, zaslužio si

Sergio je kao produkt La Masije ostavio ogroman trag u klubu. Izuzetno podcijenjen od strane javnosti, no ipak će se pričati kasnije da je jedan od najboljih veznjaka svih vremena. Nadimak koji je dobio mu i pristaje – “The Octopus” ilitiga “Hobotnica”. Nije brz igrač, ali zato je jedan od najvećih playmakera svih vremena koji se može kretati bilo gdje na terenu i upravljati tempom igre. Tihi heroj Barcelone koji će iza sebe imati glasne argumente koji potvrđuju koliko je zapravo kvalitetan igrač.

Komentari

Povezano