Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Serie A Gambit

Jučer su u talijanskoj Serie A neriješen susret odigrale dvije momčadi sa samog vrha tablice – drugoplasirani Juventus i prvoplasirani Inter. Rezultat je bio 1:1 u vrlo tvrdoj utakmici, a strijelci su bili Dušan Vlahović i Lautaro Martínez, dok su asistenti bili Federico Chiesa i Marcus Thuram.

Prije utakmice su se putem medija javljali treneri klubova, a Massimiliano Allegri je prebacio pritisak na Inter izjavivši sljedeće: “Scudetto je njihova meta. Tako su rekli. Naš put je drugačiji, ali želimo najbolje. Cilj nam je vratiti se u Ligu prvaka i momci dobro rade.” S druge strane, strateg Intera Simone Inzaghi je “bocnuo” rivale izjavom da su oni odmorniji jer su imali jedan tjedan više za pripremu zbog neigranja u europskim natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov teksta nas odmah asocira na poznatu seriju “The Queen’s Gambit” u kojoj je glavna tematika šah. Upravo se sa šahovskom partijom može usporediti sinoćnja utakmica na Allianz stadionu u kojoj gledatelji nisu mogli uživati u nekom pretjerano uzbudljivom nogometu. Naročito to stoji kad je riječ o drugom poluvremenu, u kojem se vidio ukupno jedan udarac i to onaj sa samog početka drugog dijela utakmice kada je Thuram ostao nečuvan, međutim jako je loše zahvatio loptu.

Baš kod tog jedinog pokušaja u drugom poluvremenu je presudila lucidnost Nicolòa Barelle proigravanjem petom Henrikha Mkhitaryana koji je pronašao usamljenog Thurama.

Youtube: Serie A

Ova akcija je bila jedina vrijedna spomena u drugom poluvremenu. Allegri je praktički u potpunosti uspio zatvoriti Inter. Pogotovo dvojac “wing-backova” Federica Dimarca i Denzela Dumfriesa.

Juventus se odlično i organizirano branio u formaciji 5-3-2 s pravovremenim izlascima na loptu kada bi izlazili u presing i onemogućavali laganu izgradnju napada. Već spomenuti dvojac Dimarco i Dumfries su praktički bili nevidljivi svih 70 minuta koje su proveli na terenu kada ih je istovremeno Inzaghi odlučio zamijeniti svježima Juanom Cuadradom i Carlosom Augustom. Ipak, ni to nije promijenilo krvnu sliku drugog poluvremena na terenu, Juventus se i dalje do kraja susreta uspješno obranio. U napadu apsolutno ništa nisu mogli napraviti, stoga drugo poluvrijeme je obilježilo konstantno jalovo i neuspješno napadanje Intera.

Prvo poluvrijeme je za razliku od drugog bilo nešto uzbudljivije, ipak, vidjeli smo dva gola u rasponu od pet minuta. Junaci ekipa su bile udarne napadačke igle koje smo spomenuli u samom vrhu teksta. Juventus je poveo u 27. minuti nakon sjajne akcije Vlahovića koji je najprije ukrao loptu na sredini terena, zatim je proslijedio Chiesi koji je odmah okomito napao gol Intera i poslao sjajnu povratnu loptu Srbinu koji je neobranjivo pogodio i burno proslavio gol zbog silnih kritika koje je u posljednje vrijeme primao.

Inter je pet minuta kasnije na skoro identičan način odgovorio. U brzoj akciji po desnoj strani je lopta došla do Thurama koji je bio prebrz za Bremera i odličnom prizemnom loptom je uposlio Lautara, a ovaj je hladnokrvno pospremio za izjednačenje i posljednji gol na utakmici.

Kod ta dva pogotka je presudila individualna kvaliteta pojedinaca koji su uspjeli probiti najbolje obrane u liga peticama. Do ovog susreta je Inter imao samo šest, a Juventus sedam primljenih golova, jedino je manje od njih primio Nice iz francuske Ligue 1 – četiri gola.

Šahovskim rječnikom to su jedine dvije situacije u kojima je napad uspio matirati obranu, a u ovoj utakmici generalno gledajući se nije puno vidjelo napadačkog na obje strane. Strogo gledajući kvalitetu kadra, ona je debelo na strani Intera koji je zasigurno prvi favorit za osvajanje Scudetta ove sezone. Thuram je trenutno najbolji asistent lige sa šest podijeljenih asistencija. Lautaro će gotovo sigurno oboriti rekord golova postignutih za Inter u jednoj kalendarskoj godini u Serie A. Trenutno je na 27 golova, a jedino su ispred njega, barem za sada Diego Milito s 28 golova u 2012. godini i Christian Vieri s također 28 postignutih golova u 2001. godini.

Fantastični Argentinac je ove sezone u brutalnoj formi i predvodi listu strijelaca s 13 postignutih golova, skoro duplo više od prvog pratitelja Domenica Berardija koji je zabio 7 golova.

Dakle, Inter je na papiru zasigurno favorit broj jedan za osvajanje prvenstva, međutim nikako se ne smije otpisivati ni Juventus koji možda ne izgleda kao da može napasti titulu prvaka Italije, no s Allegrijem je sve moguće. Momčad koja s čvrstom obranom i dovoljno kvalitete da zabije taj jedan vrijedan gol je baš Juventus. Takve pobjede najčešće i dobiju epitet “juventusovska pobjeda”. Vjerojatno ne postoji osoba koja dok gleda ili prati Juventus koji se u većini utakmice čvrsto i organizirano brani bez nekih konkretno stvorenih šansi ne pomisli sljedeće “…i nekako će ga ovi zabiti i upisati pobjedu…”. I nemali broj puta se ta misao ispostavila točnom, no sinoć nije bilo takav slučaj.

Prvenstvo je dug maraton, a prvi dvoboj trenutno dvije najbolje plasirane momčadi je završio podjelom bodova. U šahovskoj partiji su se oba trenera morali rukovati i zadovoljiti remijem. Allegri i Inzaghi su svojim figurama jednom uspjeli doći do šah pozicije – postizanjem gola, no u iscrpnoj utakmici Allegri je svojim “pješacima” uspješno zatvorio i blokirao moćne topove na bočnim stranama momčadi Inzaghija koja je znatno više bila orijentirana na šah-mat protivnika i inicijativu, no naletjeli su na izvanrednu defanzivu koja je uspješno odgovorila na prijetnje.

Komentari

Povezano