Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Sinoć loši, povijesno jedni od najboljih ikad

Sinoćnji susret finala Lige prvaka je bila prilika da se Pep Guardiola i Manchester City upišu u povijest. Jedna pobjeda ih je dijelila od povijesnog osvajanja trostruke krune s kojom bi Pep postao prvi trener u povijesti Liga petice koji je s dvije različite momčadi osvojio Ligu prvaka, prvenstvo i kup u jednoj sezoni.

Analitička kuća FiveThirtyEight je u finalu dala omjer šansi 75-25 u korist Cityja. Simone Inzaghi je još jednom odlično pripremio svoju momčad te su odnosi na terenu bili puno bliži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

INZAGHI JE JEDAN OD NAJBOLJIH TRENERA U KUP SISTEMU NATJECANJA

Inter je istrčao na teren u svojoj standardnoj 3-5-2 formaciji. U sastavu nije bilo iznenađenja te je Inter u fazi napada igrao igru koju smo već nebrojeno puta gledali ove sezone. Vratar Andre Onana je standardno bio uključen u prvoj fazi distribucije, stoperi bi se postavili široko te bi se Denzel Dumfries podignuo na protivničku polovicu. Inter je u ovakvoj postavci prilično uhodana momčad koja nema previše problema protiv protivničkog presinga . Većina prilagodba se desila u fazi obrane.

Inter je limitirao Rodrija (označen žutim trokutom)

Najveća vrlina Simeone Inzaghija je što odlično skautira svoje protivnike te se prilagođava njihovim nedostatcima. Manchester City je prošlog vikenda igrao finale FA kupa protiv Manchester Uniteda. Inzaghi je vjerojatno pogledao tu utakmicu te odlučio uzeti određene ideje od Erika ten Haga. Slično kao i Manchester United, Inter je odlučio zatvoriti Rodrija. Jedan od igrača Intera bi uvijek stajao blizu španjolskog zadnjeg veznog dok bi ostali ofenzivni igrači formirali „trokut“ s kojim bi zatvarali linije dodavanja i tako usporili progresiju napada Manchester Cityja. Plan je bio prilično uspješan; Rodrijev broj točnih dodavanja je sinoć bio 20% niži u odnosu na njegov prosjek u ovosezonskoj Ligi prvaka. Španjolac je u prvome poluvremenu odigrao lošu partiju u kojoj je imao i određen broj grešaka koje su atipične za njega.

PEP JE NAPRAVIO PREINAKU, UPITNO JE KOLIKO JE DOBROG DOBIO S NJOM

Momčad Pepa Guardiole u posljednje vrijeme ima najviše problema s ekipama koje igraju u 5-3-2 ili 5-4-1 bloku. Momčadi postavljene u tim formacijama kvalitetno zatvaraju međuprostore u kojima operiraju Kevin De Bruyne i Ilkay Gündogan. Pep je stoga napravio prilagodbu u sredini terena. John Stones bi do sada u fazi napada stajao uz Rodrija te činio 3-2-4-1 formaciju. Sinoć je Stones imao ofenzivniju ulogu te je igrao desnu “osmicu”. Lijevu “osmicu” je igrao Gündogan te je City igrao romb u sredini s De Bruyneom (kasnije Fodenom) na ofenzivnom veznom. Manchester City je u ovakvoj strukturi često imao Stonesa slobodnog koji je lako osvajao prostor do zadnje trećine terena (Stones je sinoć imao 6/6 driblinga, najviše na terenu). Problem bi se stvorio kada bi Stones došao u zadnju trećinu jer tada nije imao slobodne suigrače koje bi mogao proigrati te Englez nema individualnu kvalitetu sam stvoriti višak u tim zonama terena (s razlogom je skoro cijelu karijeru stoper).

Manchester City je igrao romb u sredini terena

Kako bi stvorili višak u zadnjoj trećini protiv ovakvog Intera, potrebno je da se jedan od vanjskih stopera podigne visoko u iznošenju lopte. Manchester City generalno s tim nema problema, ali sinoć je broj takvih akcija izostajao. Razlog vjerojatno leži u tome da Pep nije htio previše riskirati te potencijalno biti kažnjen kroz tranziciju. U 68. minuti je Manuel Akanji napokon otišao visoko, City je stvorio višak po desnoj strani te je na kraju Rodri postigao gol. Cityju je to bio prvi udarac u okvir u drugome dijelu te treći sveukupno na susretu u tom trenutku. Taj podatak nam dovoljno govori koliko je City bio nemoćan prema naprijed.

Do kraja susreta je Inter napadao te imao nekoliko kvalitetnih prilika za postići izjednačujući pogodak. U 82. minuti je Guardiola umjesto Stonesa uveo Walkera, u fazi napada promijenio formaciju u 4-2-3-1 te počeo zatvarati utakmicu. U prijašnjim sezonama nismo vidjeli ovakvo ponašanje od Guardiole. Ove sezone (naročito u Ligi prvaka), Španjolcu nije strano povući se na svoju polovicu i braniti rezultat. Ederson se do kraja susreta s nekoliko fantastičnih obrana pretvorio u igrača utakmice te je City sačuvao svoje minimalno vodstvo i pobijedio.

SINOĆ LOŠI, POVIJESNO JEDNI OD NAJBOLJIH IKAD

Unatoč porazu, Inter je odigrao odličnu partiju. Inzaghi je sjajno pripremio svoju momčad koja je limitirala napadačke mogućnosti Manchester Cityja. Nakon primljenog pogotka, Inter je preuzeo više rizika u igri te je do kraja susreta bio puno opasnija momčad. Manchester City je sinoć u svojoj utakmici godine odigrao jednu od najgorih partija ove sezone.  Inter je prema Opti promašio čak 4 velike prilike. Ederson, koji je imao slabu sezonu što se tiče obrana u ligi (po xG modelu je u prvenstvu ove sezone primio 5.67 golova više nego što je trebao što ga svrstava u 6 najgorih golmana lige), je imao nekoliko impresivnih obrana te je postao neočekivani junak večeri.

Unatoč slaboj partiji u finalu, ovaj Manchester City je zasluženo prvak Europe i osvajač trostruke krune. Trostruke krune se ne osvajaju na sreću, već na kontinuirani kvalitetan rad i kvalitetne nastupe. Ova momčad je u uzvratnoj utakmici protiv Real Madrida imala jedan od najboljih i najdominantnijih nastupa u povijesti Lige prvaka. Momčad Pepa Guardiole je u posljednjih 5 sezona čak 4 puta osvojila Premier ligu. U posljednje tri sezone su 2 puta igrali finale Lige prvaka. Prošle godine su ispali u polufinalu nakon što su u sudačkoj nadoknadi uzvratne utakmice po kladionicama imali 99% šanse za prolaz. Ovaj Manchester City je jedna od najboljih momčadi u povijesti te je bilo samo pitanje vremena kada će ostvariti ovakav uspjeh.

Pep Guardiola je najbolji trener u posljednjih 15 godina. Španjolac je sagradio dvije povijesno dobre momčadi te napravio ozbiljne temelje Barcelone koja je 2015. s Luisom Enriqueom osvojila trostruku krunu. Guardiola ne osvaja samo titule, već je inovator nogometne igre. Njegovu filozofiju i ideje kopiraju brojni treneri. Ne trebamo ići dalje od ove sezone u kojoj smo mogli vidjeti trenere Arsenala, Barcelone i Liverpoola kako implementiraju ideje iz njegove bilježnice. Pep Guardiola je sada postao prvi trener u povijesti koji je osvojio trostruku krunu s dvije različite momčadi unutar Lige petice. Svaka osoba koja nakon ovakve sezone i dalje smatra da je Guardiola “ćelava prevara”, nema pojma o čemu govori.

Komentari

Povezano