Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Sjajni Dani Olmo je na prekretnici karijere

Španjolska je zasluženo osvojila Europsko prvenstvo, a do vrha Europe stigla je uz pomoć nekoliko pojedinaca koji su imali turnir za pamćenje. Jedan od tih pojedinaca je Dani Olmo, najbolji strijelac Europskog prvenstva.

Postigao je tri pogotka, upisao dvije asistencije te je svoju popularnost lansirao u nebesa. “Naš” Olmo postao je u samo dva tjedna jedna od najvećih zvijezda ljetnog prijelaznog roka, i to potpuno zasluženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olmo je u začecima karijere napravio rizik koji se rijetki usude napraviti

Rođen u malom katalonskom gradu Terrassa, 27 kilometara sjeverozapadno od Barcelone, odrastao u legendarnoj nogometnoj akademiji La Masia. U ljeto 2014, sa samo 16 godina, napustio je Barcelonu te se pridružio Dinamu koji je bio njegov dom u najbitnijim formativnim godinama. Odlazak iz Barcelone u klub koji nije u Španjolskoj ili koji nije elitni europski klub je rijetkost, a odlazak jednog od najperspektivnijih igrača iz La Masie u hrvatsku ligu je krajnja ludost za koju treba imati jako puno hrabrosti. No, gledajući iz današnje perspektive, Olmo ima savršen karijerni put.

Za prvu momčad Dinama, Olmo je nastupio 124 puta. Upisao se u strijelce 34 puta te je nadodao 28 asistencija. Zabijao je u Ligi prvaka, Europskoj ligi, redom je uništavao protivnike u HNL-u te se zlatnim slovima upisao u povijest Modrih. Nakon što je prerastao hrvatsko prvenstvo, zaputio se u Bundesligu gdje je do sada 148 puta branio boje Red Bull Leipziga. Odigrao je u Njemačkoj vrlo solidne četiri sezone, no njegov napredak svako malo su kočile sitne ozljede koje bi ga često izbacivale iz ritma. Kako trenutno stvari stoje, njegova avantura u Leipzigu je završena te će se za 60 milijuna eura uputiti u neki od najboljih europskih klubova.

U nogometnim krugovima Olmo je godinama smatran vrlo kvalitetnim i vrijednim igračem, no nedostajao mu je bljesak na europskoj sceni koji bi ga pogurao do statusa zvijezde. Upravo mu je nastup na Europskom prvenstvu to omogućio. Zainteresiranih je mnogo, a u interesu prednjači Pep Guardiola koji bi ga volio vidjeti u dresu Građana. Olmova vrijednost na tržištu je u današnje vrijeme prenapuhanih cijena vrlo razumna, tako da je red europskih velikana koji čekaju u redu sigurno podugačak. Od njegovog transfera brk će umastiti i uprava u Maksimirskoj 128, zbog razloga što će u blagajnu Modrih sletjeli nešto više od šest milijuna eura.

Foto: Screenshot (X: UEFA EURO 2024)

Olmo je veznom redu Španjolske donio dodatnu okomitost

Svi smo bili svjesni kvaliteta koje Olmo posjeduje, no uspio je iznenaditi i svoje najveće obožavatelje. Olmo nije bio u prvom planu izbornika Luisa de la Fuentea uoči turnira. Njegovu poziciju zauzeo je veznjak Barcelone Pedri, koji je svoju ulogu također odrađivao besprijekorno. No, u utakmici protiv Njemačke rano je morao napustiti teren zbog ozljede koja ga je na kraju udaljila s prvenstva, a svoju priliku Olmo je zagrabio s obje ruke. Već u osmini finala protiv Gruzije kada je dobio priliku u drugom poluvremenu, vidjelo se kako Olmo ima kapacitete za velike stvari, no protiv Njemačke je odigrao utakmicu karijere.

Gol i asistencija u četvrtfinalu protiv Njemačke te nastup za čistu desetku. Bio je nerješiva enigma za obranu Elfa. Svojim kretnjama lomio je Njemačke linije, sjajnim proigravanjima u prostor omogućavao je svojim suigračima ulazak u velike prilike. U situacijama kada bi se obrana Njemačke stisnula, kada je prostora za kombiniranje bilo malo, Olmo bi genijalnim minijaturama i ulascima u prostor zadavao velike nevolje domaćinima.

Olmo je elitan igrač u sposobnosti da prenese loptu u posljednju trećinu protivnika. Ima viziju kako izvršiti sjajna progresivna dodavanja pod pritiskom kao malo tko na svijetu. Primanje lopte leđima te brzi okret kojim bi izbacio svojeg čuvara, oslobađa puno prostora hitrim španjolskim krilima koja su radila kaos na prvenstvu. Njegova dodavanja ne lome samo linije, nego stvaraju velike gol šanse. Dribling i kontrola lopte čine ga konstantnom prijetnjom te pravom noćnom morom za stopere koji nisu agilni.

Usporedba Olma s ostalim ofenzivnim veznjacima i krilima u ligama Petice, Izvor podataka: FB ref

Što i kako dalje za Olma?

Bit će vrlo uzbudljivo pratiti njegov nastavak karijere. Odlazak u Manchester City te trenerska palica jednog od najboljih trenera na svijetu čine se vrlo atraktivnom idejom na prvu, no roster Građana je vrlo dobro pokriven na pozicijama u veznom redu. Jeremy Doku, Bernardo Silva, Phil Foden, Jack Grealish te Kevin de Bruyne su sve redom fantastični igrači te je vrlo upitno koliku minutažu bi Olmo dobio. Šteta bi bilo da svoje najbolje igračke godine provede na klupi, a od njega se očekuje da bude i jedan od nositelja nove španjolske generacije.

Odlazak u Bayern te ostanak u poznatoj ligi sigurno bi mu više odgovarao, no Olmo sigurno neće biti lak na ponude iz Engleske ili Španjolske; igrači kada dođu u RB Leipzig se nadaju da im je to odskočna daska za dalje, a 26-godišnjem Olmu je krajnje vrijeme da ostvari novi iskorak u karijeri. Nakon ovako dobro odigranog Europskog prvenstva, teško da će ikada dobiti bolju priliku napraviti transfer u ponajbolje klubove u Europi.

Neophodno je spomenuti i Danijevu naklonost prema Dinamu, Zagrebu i Hrvatskoj. Olmo je jedan od rijetkih igrača u protivničkom dresu kojem će hrvatska publika, gdjegod bila, uvijek zapljeskati. Malo je pojedinaca koji toliko cijene stranu državu, ali Olmo je nebrojeno puta dokazao da nije samo jedan od mnogih. Hrvatska će mu uvijek biti druga domovina, a svi se nadamo da će “Olmića” zaobići ozljede te da će ostvariti svoj puni potencijal.

Za Ofenzivu piše: Kristijan Kuveždić

Komentari

Povezano