Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

“Skromni Silvijo” i njegovi Lokosi

U 20. kolu SuperSport HNL na stadionu u Velikoj Gorici, Lokomotiva je s 1:2 svladala momčad Dinka Jeličića. S druge strane, “Loksu” je vodio Silvijo Čabraja u jubilarnoj 100. utakmici na klupi. Pogodak Duje Čopa s bijele točke donio je pobjedu gostima i tako je na najbolji mogući način, pobjedom, 55-godišnjak iz Zagreba proslavio svoj jubilej. Dug nogometni put prošao je Zagrepčanin da bi stigao do onoga što je danas, a to je mjesto glavnog trenera u najvišem rangu hrvatskog nogometa.

U igračkim danima zauzimao je mjesto veznog igrača, a u 20. godini života dobio je dijabetes te ga je bolest udaljila s nogometnih travnjaka na dvije godine. Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Robert Jarni, Davor Šuker, sa svim tim imenima Čabraja je dijelio svlačionicu mlade reprezentacije bivše države i zasigurno je bio velik talent. Nažalost, ponekad životne okolnosti na koje ne možemo utjecati poremete planove i želje pa se moramo adaptirati. Čabraja je to napravio i radi toga mu treba odati veliko priznanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvije godine pauze vratio se na nogometne terene, a karijeru je okončao sa samo 30 godina na leđima. Danas nogometaši znaju igrati i do 40. godine, a imamo i slučajeva kao što je legendarni Gianluigi Buffon koji je dugačku karijeru okončao s velikih 45 godina života. Puno funkcija prošao je sve do danas, od trenera u mlađim kategorijama u Hrvatskom Dragovoljcu preko glavnog trenera u Lučkom pa sve do koordinatora poznate omladinske škole Lokomotive. Zanimljivo, Čabraja je već jednom bio trener Lokomotive kad su igrali Treću HNL.

No, vratimo se mi na sadašnjost. U trenutku pisanja ovog teksta prošlo je 977 dana od Čabrajinog preuzimanja klupe Lokse. U tom razdoblju ostvario je 35 pobjeda, 33 neriješena ishoda te 33 poraza. Broj igrača koji je prošao kroz Čabrajine ruke iznosi čak 58. Ta brojka nam zapravo govori kakav je Lokomotiva klub. To je momčad koja se uglavnom orijentira na mlade igrače, uz pokojeg iskusnijeg, te svake sezone cirkulira velik broj igrača. Čabraja, koji je radio s mladim igračima i koji je razvio odličnu školu nogometa kluba s Kajzerice, idealan je trener za Lokomotivu.

U prvoj sezoni 2021./22. napravio je odličan rezultat te osvojio 5. mjesto. Samo sezonu prije Lokomotiva je bila u grčevitoj borbi za opstanak sve do zadnjeg kola s Istrom i Varaždinom, a potonji klub je na kraju izvukao najdeblji kraj. U svojoj debitantskoj sezoni u HNL-u osvojio je 49 bodova, a u četiri susreta s prvakom Dinamom upisao je samo jedan poraz. U ostala tri susreta, dvaput je završilo neriješeno, a jednom je Lokomotiva upisala sva tri boda. U prijevodu, Dinamo je osvojio samo 5 od mogućih 12 bodova u susretima s Loksom.

Druga sezona 2022./23. bila je nešto manje uspješna, no na kraju sasvim solidna. Sedmo mjesto na ljestvici i 43 osvojena boda. Tu sezonu obilježila je fantastično izdanje Lokomotive na Poljudu. Hajduk je hvatao Dinamo, a Lokomotiva je na krilima Ibrahima Aliyua slavila s 3:4 i tako Hajdukove šanse za naslov svela na minimum. U navedene dvije sezone momčad Silvija Čabraje ispadala je iz Kupa u četvrtfinalima. U prvoj sezoni s teniskih 3:6 Hajduk je vođen Valdasom Dambrauskasom slavio u Kranjčevićevoj. Prošle sezone Lokosi su s prednošću 0:1 otišli na poluvrijeme u susretu s Dinamom. Ipak, na kraju ta prednost nije bila dovoljna te su Modri slavili s 3:1 nakon produžetaka.

Foto: NK Lokomotiva

Ove sezone Lokomotiva igra jedan od boljih nogometa u ligi, a bodovni saldo zasigurno je mogao biti i veći od trenutnih 28. Trenutno se nalaze na petoj poziciji s tri boda manje od četvrtog Osijeka i pozicije koja vodi u Europu. Nedavna velika i šokantna 0:3 pobjeda na Maksimiru, pokazala je kako Lokomotiva može apsolutno svakom zagorčati život. Protiv Lokosa bodove su prosule i ostale dvije momčadi koje se bore za naslov, Rijeka i Hajduk. U oba susreta odigrana na Kranjčevićevoj završilo je neodlučeno – 1:1.

Također, ove godine dogurali su do četvrtfinala Kupa gdje dočekuju Osijek. Čabraja je dosad “stvorio“ puno igrača, Luka Stojković, Lukas Kačavenda, Nikola Čavlina, Ibrahim Aliyu, Moreno Živković… Svi oni procvali su i sazreli pod trenerskom palicom Silvija Čabraje, a dolaze i novi poput Fabijana Krivaka, Marina Šotičeka, Silvija Goričana ili Frana Žilinskog.

Neki od navedenih donijeli su ozbiljan novac u klupsku blagajnu, a ostalima tek slijedi transfer. Velike pohvale zaslužuje Silvijo Čabraja, od Lokomotive svake sezone napravi ozbiljnu momčad i slobodno se može reći kako uspije svaki nedostatak učiniti neprimjetnim. Naprimjer, u zimskom prijelaznom roku klub je napustio najbolji strijelac Indrit Tuci. U prvih 11 upao je iskusni napadač Duje Čop koji igra kao u najboljim danima, postigao je četiri pogotka u tri utakmice nastavka sezone i izravnio donio Lokomotivi šest bodova.

Na svom dolasku Čabraja je izjavio: „Cilj mi je samo dočekati jakne“ – skromno aludirajući kako nema velika očekivanja od sebe. Baš taj “skromni Silvijo“ od Lokomotive je stvorio momčad koja protiv svake ekipe pokušava nametnuti svoju igru i ne boji se nikoga. Nemojte se čuditi ako Lokomotiva ove sezone osigura Europu ili dogura daleko u Kupu jer ova ekipa vođena Čabrajom može svakom biti “crna mačka“.

Komentari

Povezano