Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Skupina smrti je opravdala ime

Kada je ždrijeb odlučio da će se u skupini F Lige prvaka sastati PSG, Borussia Dortmund, Milan i Newcastle, nije bilo spora da će se ista odmah prozvati skupinom smrti. Klub koji je uvijek među prvim favoritima natjecanja u posljednjih nekoliko godina, standardni član natjecanja koji uvijek nekom naškodi, talijanski gigant koji opet želi konkurirati na više frontova te najbogatiji klub na svijetu. To su bili akteri.

Posljednjim sučevim zviždukom na utakmicama između Dortmunda i PSG-a te Newcastlea i Milana je označeno kako će u nokaut fazu natjecanja otići Dortmund kao prvoplasirana momčad, PSG kao drugi, dok će Milan nastaviti svoj put u Europa ligi. Newcastle je pak ispao iz europskih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Newcastle je prema analitici bio prvi favorit za prolazak skupine kao prvoplasirani. Iako razlike između ovih klubova nisu bile ogromne, njima se vjerovalo više nego li ijednom drugom klubu u skupini. Kada se vratimo par mjeseci unatrag, možda je za to postojalo rezona, no s vremenom su se okolnosti promijenile.

Tada je Newcastle imao na raspolaganju gotovo sve svoje igrače pa tako i Sandra Tonalija koji će kasnije dobiti višemjesečnu zabranu igranja nogometa zbog klađenja. Stvari su postale još bolje nakon dva kola jer je Newcastle izvukao remi u Milanu u svom prvom europskom susretu, dok je nakon toga Eddie Howe žestoko kaznio taktičke eksperimente Luisa Enriquea pred engleskom publikom.

Ono što nisu očekivali je da će ih u dvije uzastopne utakmice svladati Borussia Dortmund. Edin Terzić je trener koji je možda ove sezone na najbolji način anulirao Newcastleovu fizičku moć gurnuvši ih kroz te dvije utakmice u situaciju gdje kontroliraju tempo i drže posjed, a Dortmund ih brzim i naglim napadima lomi.

Vjera je i dalje postojala, no Newcastle su snašli novi problemi. Kroz period igranja Lige prvaka se ekipa strahovito trošila. Unatoč tome što su najbogatiji klub svijeta, financijska pravila vrijede i za njih te Newcastle jednostavno nije mogao kupiti hordu igrača kako bi ih mogao izmjenjivati na oba fronta. Najbolji igrači su igrali i ligaške i europske utakmice, a zbog frenetičnog stila igre su se mnogi od njih ugasili zbog fizičke nemoći. U posljednja tri kola Lige prvaka je Newcastleu u svakom trenutku nedostajalo 7 do 8 igrača koji bi mogli ili igrati od prve minute ili biti zamjena tijekom utakmice.

Osim Terzićeve lucidnosti u dvije utakmice i ovih ozljeda, Newcastle je doživio i nepravdu u utakmici protiv PSG-a kada je izjednačujući pogodak s bijele točke postigao Kylian Mbappé. VAR sudac koji je odlučivao o igranju rukom Tina Livramenta više taj posao ne radi otkako je procijenjeno da nije donio ispravnu odluku, no to nije neka utjeha za Newcastle kojem bi ta pobjeda značila nastavak natjecanja u Europa ligi, dok bi PSG završio na zadnjem mjestu.

PSG je pak odigrao dvije jako dobre utakmice, onu prvu protiv Dortmunda te u trećem kolu protiv Milana, no osim toga nisu pokazali ništa čime bi opravdali status jednog od glavnih favorita za osvajanje ovog natjecanja.

Vidjeli smo kako ih je u Milanu školovao Rafael Leão, a kako ih je čitava momčad školovala u Newcastleu, te općenito izgleda kao da PSG ima velikih problema na europskim gostovanjima. Nema sumnje u to da Mbappé može sam odlučivati utakmice te će njegova moć možda i više dolaziti do izražaja u nokaut fazi, no izuzev njega se na europskoj pozornici samo još jedan igrač dokazao kao nositelj tog kluba, a radi se o mladom Warrenu Zaïreu-Emeryju.

Uostalom, sama činjenica da je PSG bio udaljen samo jedan gol u sudačkoj nadoknadi, i to gol koji možda u nekim drugim sudačkim uvjetima nikada ne bi ni bio postignut, od toga da ispadne iz Europe govori o tome koliko je posla pred Enriqueom. Uz svu različitost i silu napadačkog potencijala, PSG se većinu utakmica svodio na dva ista imena. Jednog od najboljih igrača svijeta i sedamnaestogodišnje čudo od djeteta.

Borussiju Dortmund na prvom mjestu vjerojatno nije očekivao nitko. Nakon prve utakmice protiv PSG-a u kojoj smo vidjeli jednu od najgorih ofenzivnih partija neke ekipe u Ligi prvaka ove sezone, uvjerenje da će njemačka momčad biti zadnja u ovoj skupini bilo je još jače. Nije bilo ništa bolje niti kolo kasnije kada kod kuće protiv Milana nisu kreirali niti jednu veliku šansu, dok je Milan promašio tri.

Onda je došao taj dvomeč s Newcastleom koji je potpuno neočekivano katapultirao Dortmund na vrh ljestvice, a još je više bilo frapantno to što je Dortmund između ta dva susreta odigrao i onaj ligaški s Bayernom u kojem su izgledali jadno. Dortmund je i dalje ekipa čija je forma jako klimava, no poklopile su im se neke stvari.

Nakon te trenerske pobjede nad Newcastleom su u Milano došli kada je Milanu nedostajalo nekoliko bitnih igrača zbog ozljeda, dok su u tom periodu i junačke utakmice znali odigrati njihovi stoperi i golman. Dortmund je tako svoje stvarno stanje sigurno premašio za 4 do 5 bodova te je vjerojatno najpoželjniji kandidat drugoplasiranim klubovima za izvući u nokaut fazi.

Milan je bio indirektna žrtva odluke na utakmici između PSG-a i Newcastle zbog čega će natjecanje nastaviti u Europa ligi umjesto u Ligi prvaka. Težak poraz od PSG-a im je napravio najveću štetu po gol razliku, no možemo reći i da je Milan bio najnesretniji klub grupne faze.

Osim spomenute sudačke greške, Milan je imao najgoru konverziju u natjecanju. Očekivani broj golova u šest odigranih utakmica im je bio ukupno 9,6, no Milan je zabio tek pet golova. U utakmici protiv Newcastlea su morali doći do pobjede, no tamo su ih dobro strukturirana obrana, a u nekoliko navrata i fantastični Nick Pope, zaustavili, dok smo slični scenarij gledali i protiv Dortmunda u drugom kolu.

Čak i u porazu protiv Dortmunda su imali veće šanse nego li je poraz od 3:1 sugerirao jer je Olivier Giroud promašio udarac s bijele točke za vodstvo u 6. minuti susreta. To je nekakva krvna slika Milana ove sezone koji je, kontradiktorno, u ovoj grupnoj fazi pokazivao čak veću nogometnu kvalitetu nego li u nekim europskim utakmicama prošle sezone kada su igrali polufinale ovog natjecanja.

Ispadanje iz Lige prvaka će se njihovim navijačima činiti kao nepravda, a popularni hashtag Pioli out će opet zauzeti visoko mjesto na Twitteru, no bilo je tu dovoljno mesa na račun kojeg se može od Milana očekivati ozbiljan nastavak natjecanja u Europa ligi koja bi im mogla biti baš po mjeri.

Komentari

Povezano