Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Slika govori više od 1000 riječi: Priče o najboljim vizualima Ofenzive u 2023. godini

2023. godina je skoro iza nas te će je svi različito pamtiti. Za većinu naše redakcije je ovu godinu obilježilo otvaranje Ofenziva portala koji će za par mjeseci „proslaviti“ svoj prvi rođendan. Osim što sam pisao tekstove za Ofenzivu, mogli ste primijetiti da se moje ime provlači i kroz tuđe autorske tekstove.

Na mnogim tekstovima možete u donjem lijevom kutu naslovnih fotografija pronaći i moj ime jer sam za većinu tekstova na portalu ja napravio (ili odabrao) fotografiju. Na otvaranju portala u redakciji nije postojao grafičar pa sam ja djelomično dobio taj zadatak jer sam napravio „šablonu“ za thumbnailove podcasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako sam kroz ovu godinu napravio preko 100 ilustracija, a u ovome tekstu će biti istaknuto njih deset. Možda postoje ilustracije na portalu koje su ljepše od deset odabranih, ali svaka od selektiranih ima svoju priču zbog čega ima veći značaj za njihovog autora.

10. Forska nogometna liga: priča o najljepšoj stoljetnoj tradiciji u sportu

Možda nije najljepši vizual, ali je ilustracija za moj najdraži tekst koji sam napisao na Ofenzivi. Riječ je o autorskom tekstu o Forskoj nogometnoj ligi: ligi otoka Hvara kojoj lokalni stanovnici često tepaju kao „Drugoj najboljoj otočkoj ligi na svijetu“ (Premier liga je malo bolja). Iako često prenosimo vijesti o najjačim ligama, Ofenziva je primarno nastala kako bi ispričala priče o sportu koje ne možete vidjeti u mainstream medijima. Jedna od njih je i ova o stoljetnoj nogometnoj tradiciji na jednom otoku koja pokazuje pravu bit sporta.   

Ilustracija: Luka Vujić

9. Liverpool i Manchester City nikad nisu igrali sličnije

Ilustracija koju određeni dio redakcije smatra najljepšom ove godine. Riječ je o analizi susreta Manchester Cityja i Liverpoola koji se odigrao prije mjesec dana. Utakmica je završila 1:1 te je još jednom pokazala da je riječ o najboljem derbiju posljednjih nekoliko godina što se tiče kvalitete igre.   

Ilustracija: Luka Vujić

8. Što HNS može naučiti iz fenomena HNL sličica?

Za kraj 2023. godine smo dobili HNL sličice koje su postale pravi hit. Sličice su u prodaju izašle prije dva tjedna, ali pronaći njih i album je i dalje nemoguća misija. Zbog svoje rijetkosti je album na ilustraciji okružen svijetlošću, a iz cijelog fenomena HNL sličica HNS može naučiti važnu lekciju.

Ilustracija: Luka Vujić

7. Propast najvećeg škotskog talenta

Priča o jednom od najvećih talenata škotskog nogometa koja je završila prilično tužno. Marko je u jednim od svojih prvih tekstova za Ofenzivu pisao o Leigh Griffithsu čije se neprimjereno ponašanje uvijek toleriralo što je dovelo do toga da je Škot završio kao ovisnik o kocki te se dopisivao s maloljetnicama nakon čega je njegova karijera doživjela tužan kraj.

Ilustracija: Luka Vujić

6. Golmanska situacija u Hajduku

Ilustracija za moj tekst o Hajdukovim vratarima je nastao u trenutku kada je Ivan Lučić kao treći vratar izgurao Karla Sentića iz prve postave. U tom trenutku sam imao velike sumnje o odluci da bivši rezervni vratar Istre brani ispred Sentića koji je produkt akademije Hajduka te klub može njegovom prodajom zaraditi određen novac. Lučić je u tom trenutku na golu izgledao kao veteranski vratar te je čak 45,5% golova primio van kaznenog prostora. Osam mjeseci nakon tog teksta, Lučić je vidno smršavio, ušao u formu života te je sada uvjerljivo prvi vratar Hajduka. Lučić je tako u 2023. godini od rezerve Istre postao prvi vratar jesenskog prvaka HNL-a i kreirao jednu od najzanimljivijih priča u HNL-u. Na ovoj ilustraciji se nalazio u pozadini, a kada bi se ponovno radio ovakav vizual, sada bi se nalazio u prvom planu po sredini slike.

Ilustracija: Luka Vujić

5. We’ve got super David Moyes

Naš Niko je veliki simpatizer West Hama pa je u listopadu napisao tekst o njihovom treneru David Moyesu. Škotski trener je kroz cijelu svoju karijeru u West Hamu kritiziran zbog načina igre koji se ne bazira na posjedu te ga mnogi smatraju „seljačkim“. Međutim, Moyes je nastavio gurati po svom te je klubu donio naslov Konferencijske lige. Ovaj tjedan je na Emiratesu svladao Arsenal pa su „Čekičari“ trenutno na 6. mjestu u ligi, 9 bodova iza prvog mjesta. Mnogima se ne sviđa, ali Moyes ne ide nigdje te s ovim naočalama na ilustraciji neodoljivo sliči „Deal with it“ memeu; poruka koju bi vjerojatno poslao svim ljudima kojima nije „po guštu“.

Ilustracija: Luka Vujić

4. Spoelstrino remek-djelo

Kristijan je ove godine pisao o mojoj najdražoj NBA franšizi koja je došla do finala prošle sezone. Miami Heat je do tog uspjeha došo na pogon Jimmy Butlera i Caleb Martina koji je bio neočekivani heroj. Međutim, iza cijelog uspjeha stoji Erik Spoelstra, trener koji je u klubu od davne 2008. godine te je jedan od najdugovječnijih trenera u ligi.

Ilustracija: Luka Vujić

3. Bryan Mbeumo: Od Toneyjevog Robina do Batmana Brentforda

U izostanku Ivan Toneyja, Kamerunac je postao novi „superheroj“ Brentforda te je ove sezone vođa napada. Mbeumo je u 15 nastupa u ligi upisao sedam pogodaka i tri asistencije. Međutim, u susretu protiv Brightona se ozlijedio nakon čega je započet crni niz Brentforda od četiri poraza u nizu.

Ilustracija: Luka Vujić

2. Kako je xG od “štreberske gluposti” postao dio mainstreama

U samim počecima portala, Niko je odlučio da će pisati tekst o naprednoj metrici xG (očekivani golovi). Nakon što je napisao tekst, pitao me mogu li mu napraviti ilustraciju za tekst, ali nije mi znao reći što bi stavio na ilustraciju. Razlog je bio jednostavan: „kako pobogu prikazati slikom nešto što nije vidljivo na terenu?“. Nakon malo mozganja, sjetio sam se podatka da je promjenom pravila za vratare tijekom izvođenja kaznenog udarca xg za penale skočio s 0.75 na 0.78 i tu je nastala ideja za ovu ilustraciju.

Ilustracija: Luka Vujić

1. Hrvatski nogomet i društvo imaju problem

Ovo je ilustracija najčitanijeg autorskog članka na portalu u 2023. godini koji je nastao nakon što je Marko Livaja napustio kamp reprezentacije u Rijeci. Mnogi su u redakciji željeli napisati tekst na ovu temu, ali na kraju ga je pisao Aleks. Ilustracija je prilično jednostavna, ali najbolje pokazuje tadašnje stanje; Livaja je tad ostavljen sam u mraku punom nepotrebne i pretjerane mržnje koja je došla i do običnog treninga reprezentacije.

Ilustracija: Luka Vujić
Komentari

Povezano