Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Slovensko čudo koje žele Dinamo, Zvezda i mnogi drugi

Žan Vipotnik je trenutno najzanimljivije ime slovenskog nogometa. Nakon što je oduševio golom protiv Kazahstana koji možete pogledati OVDJE, Vipotnik je prije par dana zabio i tri gola u pobjedi Maribora nad Goricom. Klub Damira Krznara je 15 bodova iza prvoplasirane Olimpije te je gotovo nemoguće očekivati ikakvu njihovu borbu za sam vrh ljestvice. Drugo mjesto pak moraju braniti jer su blizu njih i Celje i Koper, no uz formu u kojoj je Vipotnik će taj zadatak biti jednostavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je uopće Vipotnik?

21-godišnji napadač Maribora je debitirao upravo protiv Kazahstana za slovensku reprezentaciju te je u svom debiju postigao pogodak. Radi se o igraču koji je dijete Maribora te koji je prošao sve razine slovenske reprezentacije, od one do 15 godina pa do seniorske.

Na Vipotnika se još u mladim kategorijama gledalo kao na veliku slovensku nadu, no put do trenutnog statusa nije bio jednostavan. Vipotnik je kombinirano za sve mlade kategorije Maribora zabio 146 golova u 114 utakmica, no kada ga je Maribor gurnuo iz mladih kategorija u onu seniorsku, prvo ga je poslao na posudbu u Goricu. Vipotnik se tamo nije iskazao. U 17 odigranih utakmica je zabio tek jedan gol.

Maribor mu daje šansu iduće sezone, no Vipotnik je još jednom ne koristi zbog čega je u drugom dijelu sezone opet završio na posudbi. Ovoga puta u drugoj slovenskoj ligi. Posudba u Triglav Kranj je bila najbolja stvar koja se dogodila Vipotniku te on tamo u 12 utakmica zabija 9 golova i upisuje 3 asistencije. Kada mu zbrojimo minutažu u tih 12 utakmica, dolazimo do podatka da je Vipotnik zabijao ili asistirao svakih 75 minuta.

Eksplozija u ovoj sezoni

U tekućoj sezoni Maribor je odlučio zadržati Vipotnika i pružiti mu priliku kao bitnom igraču momčadi. Početak je podsjećao na sezonu prije. U prvih 7 utakmica u kojima je odigrao 245 minuta, Vipotnik nije imao nikakav napadački učinak.

Nakon tri utakmice na klupi bez minute na terenu, Maribor ga koristi kao igrača s klupe u utakmici protiv Gorice. U tih 9 minuta na terenu zabija gol, a onda od 15. kola pa do sada 29. samo dva puta nije zabio ili asistirao.

U ovoj sezoni je Vipotnik zabio već 20 golova u slovenskom prvenstvu i kupu, a kada usporedimo broj golova s odigranim minutama, dolazimo do podatka da ove sezone u tim natjecanjima zabija gol svakih 80,15 minuta.

Imao je niz od čak 7 utakmica zaredom u kojima je zabio barem jedan gol, što je četvrti najduži niz u povijesti lige. Prvi je onaj Novice Nikčeviča s 10 takvih utakmica. Izbornik Matjaž Kek nije puno čekao te je formu Vipotnika nagradio instantno, a ovaj mu se odužio pogotkom za pobjedu u kvalifikacijama za Euro.

Vipotnik se u tom periodu iskazao ponajviše s dvije stvari. Sjajnim pozicioniranjem i još boljom završnicom. Ne radi se o izuzetno brzom napadaču, no u slovenskoj ligi jako dobro čita protivničke obrane pa izostanak prirodne brzine nadoknađuje s inteligentnim kretanjem.

Uz navedeno, Vipotnik jako dobro kontrolira loptu te ima kvalitetan prvi dodir. Prema podacima analitičke kuće BeSoccer možemo vidjeti da mu protivnici izuzetno rijetko oduzimaju loptu. Njegova sigurnost i realizacija se doimaju u konstantnom porastu te se razvija u pravog ubojicu unutar 16 metara, koji je doduše i sposoban potegnuti iz daljine.

S obzirom na to da kvalitete Vipotnika više dolaze do izražaja u probijanju postavljenih obrana, a ne u igri na kontranapad, sasvim je logično zašto su Dinamo i Crvena Zvezda zainteresirani za mladog napadača. U svojim ligama oba kluba češće rade upravo ono prvo, zbog čega bi im Vipotnik dobro došao.

Problem je što su interes pokazali i financijski snažniji, ali i imenom atraktivniji klubovi. Hoffenheim, Borussia Monchengladbach i Stuttgart su izrazili želju za kupovinom, a cijena neće biti niža od 5 milijuna eura.

Iako Vipotnik na Transfermarktu vrijedi 500,000 eura, sigurno je da će sa sljedećim ažuriranjem ta vrijednost porasti. Neovisno o njoj, Maribor je već odbijao ponude između 4 i 5 milijuna, a zainteresiranih klubova spremnih za platiti više očito ima.

Komentari

Povezano