Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Statistički pregled 27. kola HNL

Aktivacija Ofenzivinog portala dopušta nam i da se malo detaljnije pozabavimo nekim aspektima nogometne igre koji su nam prije, što zbog formata sadržaja, što zbog platformi za prikazivanje istog, bili onemogućeni ili nespretni. Jedan od tih je i nešto detaljniji statistički pregled događaja u Supersport NL na razini momčadi. Pozabaviti ćemo se tako s određenim statističkim parametrima, provjeriti koja je momčad što dobro, odnosno, loše radila narednog vikenda, a baciti ćemo oko i na međusobne dvoboje kroz povijest.

U nižem tekstu tako možete vidjeti timske rekorde po pitanju minimalnih i maksimalnih vrijednosti, te statistički značajna odstupanja u usporedbi s ligaškim prosjekom (oznaka L – obuhvaća srednju vrijednost i raspršenje nekog parametra za sve utakmice svih momčadi ove i prošle sezone), odnosno timskim prosjekom (oznaka T – obuhvaća srednju vrijednost i raspršenje nekog parametra za sve utakmice promatrane momčadi ove i prošle sezone*).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*S iznimkom Varaždina kod kojeg zbog manjka podataka za drugu ligu prošle sezone promatramo samo utakmice ove sezone.

Međusobni ogledi

Slaven Belupo i Istra 1961 odigrali su ukupno 58. međusobnu utakmicu u svim natjecanjima, a bilo je ovo jubilarno 20. slavlje Farmaceuta uz gol razliku 71:60. Upisao je Belupo domaću ligašku pobjedu nad Istrijanima nakon 4 uzastopne utakmice bez slavlja u kojima su upisali po 1 poraz i remija. Zadnje domaće slavlje stiglo je još 16.10.2020. kada su slavili s visokih 5:1. Zabijali su tada Krstanović, Glavčić, i Boakye, te zanimljivo dva puta Božić. Za goste je utješni zgoditak zabio Matej Vuk. Zanimljivo, na vratima gostiju i tada je bio Lovro Majkić, koji je sezonu 2020./21. započeo kao prvi vratar, da bi baš po ovoj utakmici zadobio težu ozljedu nakon koje se vratio tek koncem prošle sezone.

Bio je ovo tek treći remi u jubilarnom 20. ogledu između Gorice i Dinama. Znamo već, preostalih 17 završilo je pobjedama Modrih uz gol razliku 13:39. Prvi remi stigao je 20.6.2020. kada su ove dvije momčadi odigrale bez golova, da bi isti rezultat ponovile i u zadnjem međusobnom ogledu 21.1. ove godine.

Šibenik i Hajduk odigrali su 62. međusobni dvoboj, te je Hajduk upisao 46. pobjedu uz gol razliku 48:113. Što se tiče ogleda odigranih u Šibeniku, zaokružile su ove dvije momčadi brojku na 30 utakmica, te smo imali prilike vidjeti 21. Hajdukovo slavlje, kao i jubilarni 50. zgoditak gostiju autor kojega je bio Rokas Pukštas. Šibenčani sada pet utakmica zaredom, od čega tri na domaćem terenu, nisu slavili protiv Bilih.

Rijeka i Osijek odigrali su 135. međusobni dvoboj, pri čemu je ovo bio 34. remi uz gol razliku 175:153. Što se samo riječkih ogleda tiče, bio je ovo 68. dvoboj i 17. remi. Riječani sada tri utakmice zaredom nisu slavili protiv Osijeka, još od 23.4. prošle godine i 3:1 pobjede.

Lokomotiva i Varaždin nisu se imali prilike previše susretati, pa im je tako jučer bio tek 12. međusobni ogled, te 5. remi. Varaždinci imaju samo jednu pobjedu protiv Lokosa. Strijelci obje momčadi postigli su jubilarce, jer gol razlika trenutno iznosi 20:10. Lokomotiva na ligašku pobjedu protiv Varaždina čeka još od 21.4.2021. kada su slavili 4:0 golovima Maleša, Papadopoulosa, te dva gola Šimića. Otprilike pola godine nakon ove utakmice Lokosi su Varaždince nadvisili i u kup ogledu, kada su slavili 2:3. Zanimljivo da se treneri dvaju momčadi otada do danas nisu promijenili!

Pojedinačne analize

DINAMO

  • Najmanja uspješnost u zračnim duelima za Dinamo ove sezone – 35,71% (5/14). Prije toga su dva puta imali po 40% uspješnosti, Slaven Belupo u 20. kolu (14/35) i Osijek u 15. kolu (6/15).
  • Najviše obrana Dinamova vratara u jednoj utakmici ove sezone, njih 6. Dosad je Livaković dva puta imao po 5 obrana, protiv Rijeke u 17. kolu, i protiv Istre 1961 u 3. kolu.

GORICA

  • Igrači Gorice najviše su puta predriblani u jednoj utakmici ove sezone (16). Prije toga je ta brojka iznosila 10 – koliko su puta uspješniji bili igrači Lokomotive u 4. kolu.
  • Najmanje zračnih duela za momčad Gorice u jednoj HNL utakmici ove sezone (14). Prije toga su imali 16 protiv Hajduka u zaostalom ogledu 4. kola.

HAJDUK

  • 8 udaraca u okvir gola najviše je što je Hajduk imao ove sezone, premda treba reći da su istu brojku ove sezone već postigli u četiri navrata (Varaždin 21. kolo, Rijeka 20. kolo, Gorica 4. kolo, Slaven Belupo 6. kolo).
  • Najviša točnost centaršuteva za Hajduk u jednoj utakmici ove sezone (63,64%, 7/11). Najbolji rezultat prije ovog imali su pred dva kola, kad su protiv Osijeka imali 54,55% točnosti (6/11).
  • Najmanje osvojenih duela za Hajduk u jednoj utakmici ove sezone (34). Isti minimum ostvarili su i u 4. kolu protiv Lokomotive.
  • Najmanje pretrpljenih prekršaja igrača Hajduka u jednoj utakmici ove sezone (4). Prethodni minimum iznosio je 6 faulova, koliko su napravili igrači Dinama u 23. kolu.
  • Najviše puta u jednoj utakmici ove sezone su igrači Hajduka predriblani (13). Prethodni rekorder opet je nedavna utakmica protiv Dinama, kada su Hajdukovci predriblani 12 puta.

ISTRA 1961

  • Posjed lopte od 65% najveći je koji je Istra 1961 zabilježila u jednoj utakmici ove sezone. Prije toga bilježimo 64% posjeda koliko su imali protiv Gorice u 16. kolu.
  • 6 točnih centaršuteva najveća je brojka koju su Istrijani zabilježili u jednoj utakmici ove sezone. Isti su doseg doduše postizali već tri puta ove sezone (Slaven Belupo 18. kolo, Gorica 16. kolo, Hajduk 1. kolo).

LOKOMOTIVA

  • Po prvi put ove sezone je jedan igrač svojim suigračima kreirao čak 3 velike prilike. Radi se o sjajnom Lukasu Kačavendi koji je u potpunosti vratio svoju formu
  • Čak 4 kreiranih velikih prilika ovosezonski je rekord Lokomotive. Prije toga su čak u 7 navrata Lokomotivini igrač kreirali po 3 velike prilike za svoje suigrače u jednoj utakmici.
  • 11 udaraca u okvir gola također je ovosezonski rekord Lokosa u jednoj utakmici. Dvije znamenke u ovom parametru ove sezone još nisu bili probili, a rekord je držala utakmica 2. kola protiv Osijeka, kada su 8 puta pucali u vrata.
  • Bili su Lokomotivini igrači i driblerski raspoloženi, pa su tako imali rekordnih 26 pokušaja driblinga, od čega rekordnih 14 uspješnih. Rekord je prije toga držala utakmica protiv Gorice u 5. kolu kada su imali 10 uspješnih driblinga, dok su rekordni broj pokušaja driblinga (23) upisali prošlo kolo protiv Istre 1961.
  • Tri podignuta zaleđa Lokomotivinim napadačima još jedan je njihov rekord, koliko su imali i protiv Gorice u 14. kolu.
  • Točnost dodavanja od 84,76% najviša je u Lokomotivinoj momčadi ove sezone. Prethodno im je najbolja brojka ove kategorije bila 81,88% koliko su imali protiv Gorice u 23. kolu.
  • Detaljnije o dodavanjima, srušili su Lokosi vlastite rekorde i po pitanju dodavanja u protivničkoj polovici (239) i trećini (138), premašivši utakmicu 12. kola protiv Šibenika. Tada su u ovim dvama kategorijama imali 232 i 109.
  • Raspoloženi Lokosi imali su i čak 18 ključnih dodavanja u ovoj utakmici što je također njihov ovosezonski rekord. Nadmašili su time utakmicu protiv Hajduka iz 15. kola kada su imali 16 ključnih dodavanja.
  • Imali su igrači Lokomotive ukupno 86 duela na tlu što je novi maksimum za jednu njihovu utakmicu, kao i broj osvojenih duela na tlu (40). Prije toga najviše su upisali još u 1. kolu protiv Dinama, kada su imali 82 duela na tlu, od čega su osvojili 38.
  • Konačno, postavili su Lokomotivini igrači rekord i po broju puta koji su predriblani (16). Prije ove utakmice su driblerski najraspoloženiji protiv njih bili igrači Dinama u 10. kolu.

OSIJEK

  • Ukupna brojka duela na tlu od 47 najmanja je koju su igrači Osijeka zabilježili u jednoj utakmici ove sezone. Isto toliko imali su na gostovanju na Poljudu u 16. kolu.
  • Igrači Osijeka oduzeli su u ovom kolu samo 7 lopti protivnicima, što im je ovosezonski minimum. Istu brojku upisali su i u utakmici 21. kola protiv Slaven Belupa.

RIJEKA

  • Igrači Rijeke promašili su čak 3 velike prilike što im je ovosezonski rekord. Isti podvig imali su i na gostovanju u Varaždinu u sklopu 16. kola.

SLAVEN BELUPO

  • Farmaceuti su u ovoj utakmici imali samo 6 presijecanja što im je ovosezonski minimum. Istu brojku imali su već u četiri navrata ove sezone.

ŠIBENIK

  • Igrači Šibenika imali su najvišu točnost dodavanja u jednoj utakmici ove sezone (82,58%). Ove sezone dosad nisu probijali 80%-tnu granicu, a najviša brojka bila im je 79,24%, koliko su imali protiv Slaven Belupo u 13. kolu.
  • Nastavno na dodavanja, Šibenčani su oborili svoj ovosezonski rekord po pitanju točnih dodavanja u protivničkoj polovici (179) i protivničkoj trećini (83). Po pitanju ovih parametara je dosad rekord bio u utakmici 15. kola protiv Gorice (145, 75).
  • Upisali su Šibenčani samo 9 oduzetih lopti, što im je ovosezonski minimum. Istu brojku imali su i u utakmici 6. kola protiv Varaždina.
  • Samo su 4 prekršaja napravili Šibenčani, što im je uvjerljivo najniža ovosezonska brojka u ovoj kategoriji. Prethodni minimum iznosio je 7 faulova, koliko su napravili protiv Lokomotive u 3. kolu.
  • Pišemo Šibeniku još jedan minimum, onaj po pitanju otklonjenih opasnosti, kojih je u ovoj utakmici bilo samo 8. Jednu više, što je bio dosadašnji rekord, upisali su također protiv Hajduka, u 9. kolu.

VARAŽDIN

Ukupno 30 puta su pokušavali driblati igrači Varaždina što je njihov ovosezonski rekord, kao i broj uspješnih driblinga (16). Prethodni rekorder bila je utakmica protiv Šibenika u 15. kolu kada su pokušali 26 driblinga, od čega je 12 bilo uspješno.
10 obrana Zelenike ovosezonski je rekord za momčad Varaždina u jednoj utakmici. Najviše su ih dosad imali u otvaranju sezone protiv Slaven Belupa, kada smo zabilježili 9 obrana.

Komentari

Povezano