Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Statistički pregled 28. kola HNL uz rekordni Varaždin

I nakon 28. kola vrijeme je da se pozabavimo statističkim sadržajem i zanimljivostima koje su nam pružili hrvatski prvoligaši. Bez puno uvoda, s istim disclaimerom kao i u prethodnom tekstu, bacamo se na posao.

U nižem tekstu tako možete vidjeti timske rekorde po pitanju minimalnih maksimalnih vrijednosti, te statistički značajna odstupanja u usporedbi s ligaškim prosjekom (oznaka L – obuhvaća srednju vrijednost i raspršenje nekog parametra za sve utakmice svih momčadi ove prošle sezone), odnosno timskim prosjekom (oznaka T – obuhvaća srednju vrijednost i raspršenje nekog parametra za sve utakmice promatrane momčadi ove i prošle sezone*).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*S iznimkom Varaždina kod kojeg zbog manjka podataka za drugu ligu prošle sezone promatramo samo utakmice ove sezone.

Međusobni ogledi

Trinaesti međusobni ogled Slaven Belupa i Varaždina završio je šestim remijem, što je sada i najčešći rezultat ovog dvoboja. Varaždin nikada dosad nije slavio u Koprivnici, gdje je skor 3-3-0 u korist domaćina, a bio im je ovo tek drugi gol, čime je gol razlika 6:2.

Hajduk i Istra 1961 stigli su do svog 59. dvoboja, te 12. remija s gol razlikom 108:48. Istrijani tako završavaju sezonu uspješniji u međusobnim ogledima s Hajdukom (po pobjeda svakoj momčadi i dva remija, s time da je Istra slavila 3:0, dok je Hajduk na početku sezone slavio 0:2). Dodatno je Istra sada spojila tri uzastopne ligaške utakmice bez poraza protiv Bilih, niz kakav su zadnji put imali 2014. kada su također vezali remi, pobjedu i remi. Može se Istra ipak pohvaliti i dužim nizom protiv Hajduka, bilo je to netom prije gore navedenog, od početka 2012. do ljeta 2013., kada su prvo dva puta remizirali, a potom i tri puta zaredom pobijedili Hajduk.

U jubilarnom 20. ogledu Gorice i Osijeka domaći su stigli do 6. slavlja, a usprkos lošijem skoru (6-6-8), sada u ovom dvoboju imaju bolju gol razliku 24:23. Pritom su Goričani prekinuli 7 utakmica dugi niz bez pobjede protiv Osječana. Zadnja pobjeda stigla je u svibnju 2021. kada je Aleksandar Jovičić zabio jedini gol na utakmici. Od te, dvije godine udaljene, utakmice, u kadru domaćih ostali su tek Banić, Krizmanić, Steenvoorden i Mitrović. Kod gostiju je ta lista još kraća, pa ju čine samo Jurčević, Žaper i Mierez.

Bio je ovo čak 73. dvoboj Lokomotive i Dinama, uračunamo li utakmice odigrane za doba Jugoslavije; odnosno jubilarni 50. ako gledamo samo utakmice odigrane u Hrvatskoj. Pritom je Dinamo zaokružio broj ligaških pobjeda na 40 (ukupno 55), uz gol razliku 34:104 (ukupno 69:173). S obzirom da je slavio u sve četiri ovogodišnje utakmice protiv Lokomotive (pet ako računamo slavlje u Kupu), reklo bi se da je Dinamo razbio prokletstvo Lokosa koje ga je morilo prošle sezone, kada je protiv istog protivnika slavio tek jednom. Ipak, sva četiri susreta odlučena su jednim golom razlike, u Kupu smo gledali produžetke, dok se za zadnje “hendikep” slavlje Dinama moramo vratiti 9 utakmica u povijest, do travnja 2021. kada su Modri slavili 0:2 golovima Gvardiola i Atiemwena.

Rijeka i Šibenik odigrali su 60. ligaški (61. ukupno) susret, te je skor sada 31-15-14 u korist Riječana uz gol razliku 86:57. Produžili su Riječani svoj niz neporaženosti protiv ovog protivnika na 10 utakmica – zadnje slavlje Šibenčana stiglo je još u studenom 2020. kada su slavili 2:0 golovima Bulata i Sahitija, uz dva asista današnjeg Bijelog Princea Ampema. Rijeci preostaje još jednom proći neokrznuti protiv Šibenčana kako bi izjednačili najbolji niz protiv ovog protivnika, 11 utakmica bez poraza, koji su imali od ljeta 1996. do ljeta 2000.

Pojedinačne analize

Dinamo

  • Najmanji posjed lopte za Dinamo u jednoj utakmici ove sezone – tek 51%. Prethodna najniža brojka u ovoj kategoriji bila je 52% koliko su imali protiv Osijeka u 6. kolu.
  • Najmanji broj uduzetih lopti vidjeli smo od strane Modrih u ovoj utakmici (8). Taj su minimum već zabilježili protiv Rijeke pred dva kola, te protiv Lokomotive u 19. kolu.

Gorica

  • Igrači Gorice su protiv Osijeka kvalitetno realizirali pokušaje driblinga, pa su tako zabilježili najvišu uspješnost driblinga od 85,71% (6/7 driblinga). Prethodno je najveća brojka ove kategorije bila 66,67% koliko su imali protiv Šibenika u 10. kolu.

Hajduk

  • 27 pokušaja driblinga ovosezonski je rekord za Bile. Najveću dosadašnju brojku u ovoj sezoni (24) imali su, zanimljivo, protiv istog protivnika u 10. kolu. I tada su odigrali 2:2 na Poljudu!
  • U čak su 7 navrata Hajdukovi igrači uhvaćeni u zaleđu što im je ovosezonski maksimum. Jednaki su broj zaleđa imali u prethodnom ogledu s Istrom u 19. kolu, te protiv Šibenika u 9. kolu.
  • Hajdukovi su igrači imali 13 uspješnih centaršuteva što im je rekord ove sezone, kao i najviša brojka ove sezone među svim prvoligašima. Dosada su najviše imali 11 točnih centaršuteva, koje su upisali protiv Šibenika u 18. kolu.
  • Dominantni su igrači Hajduka bili u skoku, pa su tako upisali čak 75% uspješnost u zračnim duelima (18/24), za njih najviše ove sezone. Prethodni maksimum ovog parametra iznosio je 70,83%, koliko su imali protiv Osijeka u 7. kolu.
  • Po prvi puta ove sezone je jedan igrač Hajduka upisan u kategoriju “Skrivljeni udarci“, a bio je to Dino Mikanović.
  • Ivan Lučić uhvatio je dvije visoke lopte, podvig koji su Hajdukovi vratari potpisivali već tri puta ove sezone.

Istra 1961

  • Premda su ih uputili tek 5, igrači Istre nisu imali nitijedan točan centaršut. Navedenu brojku, koju logično prati i uspješnost centaršuteva od 0%, imali su još u 15. kolu protiv Rijeke, te u 6. kolu protiv istog protivnika.

Lokomotiva

  • Uputili su igrači Lokomotive samo 7 udaraca što im je ovosezonski minimum. Jednako “neraspucani” bili su i protiv Slaven Belupa u 16. kolu.
  • U prošlom su kolu Lokosi postavili svoj rekord po pitanju osvojenih duela na tlu ove sezone, a sada su s 40 takvih duela ponovili taj uspjeh.

Osijek

  • 11 uspješnih driblinga Osijekov je rekord u ovoj sezoni. Nadvisili su tako dvije instance s po 10 uspješnih driblinga, koje bilježimo u 12. kolu protiv Slaven Belupa, te u 3. kolu protiv istog protivnika.

Rijeka

  • Rijeka tek drugi put ove sezone utakmicu završava bez žutog kartona. Prvi takav slučaj bio je pred dva kola u utakmici protiv Dinama.
  • 560 pokušaja dodavanja Rijekin je ovosezonski rekord, a zanimljivo kako su u 4. kolu protiv Slaven Belupa imali identičnu brojku. Ipak, tada su imali dva točna dodavanja više!
  • Sukladno tome bilježimo brojku od 747 dodira s loptom, trinaest više od spomenute utakmice protiv Belupa koja je držala dosadašnji rekord po pitanju ovog parametra.

Slaven Belupo

  • Slavenovi igrači upisali su ovosezonski minimum po pitanju točnih dodavanja u svojoj polovici (59). Dosadašnji minimum bio je uvećan za 2 takva dodavanja, a postigli su ga u 3. kolu protiv Osijeka.
  • Oduzeli su Farmaceuti čak 28 lopti igračima Varaždina, što je njihov ovosezonski rekord. Prethodno su u jednoj utakmici oduzeli najviše 27 lopti, što im je pošlo za nogom opet u 3. kolu protiv Osijeka.
  • Predriblani su Belupovci čak 16 puta u ovoj utakmici, što im je također ovosezonski maksimum. Prethodno su protiv njih driblerski najraspoloženiji bili igrači Rijeke u utakmici 5. kola (12).

Šibenik

  • Oduzeli su Šibenčani 22 lopte Riječanima u ovom susretu, što im je ovosezonski rekord. Istu su brojku upisali i u 16. kolu protiv Dinama, kao i 7. kolu protiv istog oponenta.
  • Lovre Rogić na vratima Šibenika 3 je puta boksao loptu što je Šibenikov, ali i ligaški rekord ove sezone. Božidar Radošević na vratima Gorice, te Ivan Čović na vratima Belupa, upisali su istu brojku u ovoj kategoriji, oboje u 26. kolu.

Varaždin

  • Posjed lopte od 69% najveći je kojim se Varaždin može pohvaliti ove sezone. Prethodno su u ovom polju najviše zabilježili 65%, a bilo je to 10. kolo gdje su također igrali protiv Slaven Belupa.
  • U prošlom su kolu rušili vlastiti rekord po broju pokušaja driblinga, a sada su oborili svoj, ali i ligaški! S 36 pokušaja driblinga Varaždin je ovosezonski rekord, a preskočili su tako Dinamo koji je u 20. kolu protiv Istre 1961 imao jedan pokušaj driblinga manje.
  • Ipak, broj uspješnih driblinga lige nije oboren, no Varaždin je izjednačio vlastiti rekord (16), koji su postavili u prošlom kolu.
  • Nastavlja se kolo rekorda za Varaždin, koji je oborio vlastiti rekord po pitanju ukupnih dodavanja (550), kao i točnih dodavanja (444). Ranije je najviše vrijednosti držala utakmica 10. kola, opet protiv Slaven Belupa (394/510).
  • Shodno tome, upisali su Varaždinci i maksimum po pitanju dodira s loptom (783). Prethodni rekord držala je opet gore navedena utakmica 10. kola, kada su imali 702 dodira.
  • Po pitanju zona dodavanja, Varaždinci su oborili svoj rekord po pitanju točnih dodavanja u protivničkoj polovici (260). Prethodno su najviše imali u 3. kolu protiv Hajduka (205).
  • U ovoj je utakmici momčad Varaždina udvostručila prosječan broj centaršuteva po utakmici, uputivši ih čak 33, od čega 10 točnih, oboje su za njih rekordne brojke. Ranije su najviše pokušaja centaršuteva imali protiv Hajduka u 3. kolu (27); dok su najviše točnih centaršuteva imali protiv Rijeke u 25. kolu, Istre 1961 u 20. kolu, te istog protivnika u 2. kolu (7).
  • 44 točne duge lopte novi je rekord Varaždinaca, kao i točnost dugih lopti od 62,86%. Jedna je to više duga lopta od dosadašnjeg rekordera, utakmice 8. kola protiv Gorice, dok su najvišu točnost ovog vida dodavanja imali u 16. kolu protiv Rijeke (61,11%).
  • Kada loptu puno imate u nogama, onda ju puno i gubite. Ne čudi stoga što je Varaždin ubilježio maksimum i po pitanju izgubljenih posjeda (179). Jedan manje izgubili su još u 1. kolu, opet su protivnik bili Farmaceuti.
  • Astronomski 131 duel još je jedan maksimum Varaždina, ali i druga najviše brojka ovosezonskog HNL-a. Jedan više duel imali su Šibenik i Slaven Belupo u 22. kolu. Sam Varaždin pak, prije ovoga je rekord zabilježio u susretu Gorice u 17. kolu (121).
  • 48 zračnih duela najviše je što je Varaždin zabilježio ove sezone, prethodni rekord opet je sveprisutna utakmica 10. kola protiv Farmaceuta, kada su ih imali 43.
  • Nastavno, bilježimo i rekordna 23 osvojena zračna duela, a prethodno su najviše imali 18 – u utakmici 17. kola protiv Gorice.
Komentari

Povezano