Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Što očekivati od derbija Hajduka i Dinama na Poljudu?

U nedjelju se na Poljudu igra najveći susret u hrvatskom nogometu. Riječ je naravno o derbiju između Hajduka i Dinama. Ovo je treći međusobni ogled ove sezone između dva najveća kluba u Hrvatskoj; nakon što je Dinamo slavio u Superkupu, Hajduk je u prvom kolu na Maksimiru uzeo puni plijen pogotkom u posljednjoj minuti susreta.

Dva mjeseca nakon pobjede Hajduka na Maksimiru, dolazi novi Vječni derbi. U ta dva mjeseca se dosta stvari promijenilo u oba kluba koja su bila aktivna na tržištu igrača. Dinamo je prodao čak tri prvotimca iz susreta koji se desio u prvom kolu te je promijenio trenera. S druge strane, Hajduk je prodao Jana Mlakara te za vikend neće moći računati na Rokasa Pukštasa, strijelca pobjedničkog pogotka iz prvog kola. Unatoč promjenama u rosterima, obje ekipe imaju značajan dio sastava unaprijed definirano te je lako predvidjeti većinu prve postave. Međutim, oba trenera, naročito Leko, će imati dvojbe na nekoliko pozicija koje će morati razjasniti do nedjelje popodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Ristovskog, Jakirović mora smisliti “plan B”

Za razliku od Igora Bišćana, Sergej Jakirović protiv Hajduka neće imati Dominika Livakovića i Josipa Šutala u obrani. Na golu bi trebao nastaviti braniti Ivan Nevistić, ali pitanje je tko će biti postavljen ispred njega. Na lijevom beku bi trebao početi Robert Ljubičić koji je obrambeno odgovorniji od Bogdana Mykhaylichenka. Na lijevom stoperu je siguran starter Dino Perić koji jedinu konkurenciju ima u novopridošlici Joaquinu Sosi. Urugvajac do sada nije upisao niti jedan nastup u HNL-u te postoji jako mala mogućnost da bi ga Jakirović na rasprodanom Poljudu „bacio u vatru“.

Prvo veliko pitanje u sastavu Dinama je tko će biti stoperski partner Periću. U prošlom derbiju je na poziciji desnog stopera igrao bek Stefan Ristovski. Praksa stavljanja Makedonca na poziciji stopera se ukazala prilično dobrom jer je Ristovski veoma mobilan igrač koji se odlično nosio s Markom Livajom. Nažalost po Jakirovića, Ristovski neće biti spreman za derbi pa će onda Sadegh Moharrami sigurno igrati desnog beka koji se više ističe u igri prema naprijed nego u obrambenoj fazi igre što bi mogao biti problem za Plave.

Što se tiče pozicije desnog stopera, to će vjerojatno biti Boško Šutalo jer Maxime Bernauer niti pod Bišćanom i sada pod Jakirom nije dobio priliku u ozbiljnijim utakmicama. Francuz je pokazao odličnu igru na lopti, ali njegova fizička inferiornost za poziciju stopera je vjerojatno razlog nepovjerenja u ozbiljnijim utakmicama. Što se tiče Šutala, koji se relativno nedavno vratio nakon teške ozljede, on je pod Jakirovićem u ozbiljnijim susretima većinom ulazio s klupe. Od prve minute je samo igrao protiv Osijeka gdje se nije proslavio te je bio direktan krivac za pogodak Osijeka te će Hajduk sigurno tražiti svoju šansu po svojoj lijevoj strani napada kako bi testirali Moharramija i Šutala.

Što se tiče sredine terena, ona bi trebala biti identična kao i u prvom kolu. Marko Bulat i Josip Mišić bi trebali biti u sredini terena te će Martin Baturina biti ispred njih kao „desetka“ ili uz njih na poziciji „osmice“. Dinamo je ove sezone imao probleme kada bi protivnička momčad konstantno markirala Mišića koji je ključni igrač Plavih u izgradnji igre. Za očekivati je da će Hajduk napraviti isto te bi povlačenje Baturine na „osmicu“ bio jedan od načina na koje Jakirović može barem djelomično riješiti ovaj problem.

Na lijevom krilu je doveden Gabriel Vidović iz Bayerna kako bi zamijenio Luku Ivanušeca. 19-godišnjak odlično započeo svoju epizodu u Maksimirskoj 128 te je njegovo ime jedno od najsigurnijih na popisu prve postave. Na suprotnom krilu će vjerojatno ponovno igrati Dario Špikić jer se Takuro Kaneko od dolaska u Dinamo nije nametnuo te Mahiru Emreliju više odgovara igrati na poziciji centralnog napadača nego na krilu.

Bruno Petković je neprikosnovena prva opcija u vrhu napada, ali upitno je hoće li devetka Dinama biti spremna za susret na Poljudu. Dinamo će vjerojatno staviti Petkovića u prvi sastav ako je njegova ozljeda minimalna jer je on najbitniji igrač u napadu Plavih. Ako Petković ne bude spreman, Emreli će vjerojatno početi kao centralni napadač jer je najsličniji profilom reprezentativcu Hrvatske. Drmić je prošlo kolo postigao hat-trick protiv Rudeša, ali igrao je samo 63 minute te mu je to bio prvi start ove sezone u HNL-u. Stoga nije realno za očekivati da je Drmić fizički spreman da počne od prve minute u ovako važnoj utakmici.

Očekivana postava Dinama

Vrijeme je za Žapera

Suprotno Dinamu, Hajduk ima bolju situaciju u obrani. Ivan Lučić će biti na golu dok će Dario Melnjak igrati na lijevom beku. Josip Elez se vratio nakon ozlijede, ali ispred njega će na stoperima vjerojatno biti Filip Uremović i Zvonimir Šarlija koji su došli ovo ljeto na Poljud te pružaju odlične partije u bijelom dresu. Jedino pitanje je tko će igrati na desnom beku. U posljednje vrijeme Fahd Moufi igrao na toj poziciji, ali Niko Sigur bi također mogao zaigrati na toj poziciji jer su u sredini terena moguće promjene. Ovo je možda i pozicija koju je najteže predvidjeti u sastavu Hajduka. Ako Hajduk nastavi igrati u 4-2-3-1 formaciji, blagu prednost ima Sigur koji u izgradnji kao bek ostaje niže što omogućava Melnjaku odlazak prema naprijed.

U prošlom derbiju je Hajduk pobijedio, ali bio je lošija momčad. Veliki problem je bio u sredini terena gdje Hajduk u sredini terena nije mogao zatvoriti međuprostore u kojima operiraju Petković i Baturina koji su najopasniji igrači Dinama. Tada je Hajduk igrao bez klasičnog zadnjeg veznog što u nedjelju ne bi trebao biti slučaj. Mihael Žaper je ušao s klupe protiv Lokomotive te bi trebao protiv Dinama početi od prve minute što bi bilo veliko pojačanje za vezni red Hajduka, naročito u fazi obrane. Uz njega bi trebao igrati Filip Krovinović koji je jako bitan igrač ovog Hajduka u iznošenju lopte na protivničku polovicu. Za sredinu terena također konkurira Vadis Odjidja-Ofoe, ali Belgijanac do sada nije pokazao da može pratiti tempo utakmica cijelih 90 minuta te bi njegova uloga trebala biti „joker s klupe“ kao i u prošlom derbiju.

Hajduk je u drugom poluvremenu protiv Lokomotive imao Livaju u špici, Emira Sahitija i Yassine Benrahoua na krilima te Aleksandra Trajkovskog na poziciji „desetke“. Ova postavka je izgledala vrlo dobro i postoji velika mogućnost da će Hajdukov napad ovako izgledati u budućnosti, ali vjerojatno u toj postavci Leko neće poslati svoju momčad protiv Dinama. Trajkovski je posljednji put počeo kao starter u lipnju te nije realno za očekivati da je on fizički spreman početi od prve minute.

Realnija je solucija da će Benrahou biti desetka koja će u fazi obrane markirati Mišića dok će na jednom krilu biti Sahiti. Za krilo na suprotnoj strani će se za mjesto u prvoj postavi boriti Leon Dajaku i Ivan Dolček. Dajaku je ove sezone pružio nešto bolje partije od Dolčeka pa bi on trebao imati prednost u prvom sastavu.

Očekivana postava Hajduka

Derbi bi mogli odlučivati detalji

0:0, 1:1, 1:0, 0:0, 1:1– ovo nisu binarni zapisi, već rezultati između Hajduka i Dinama na posljednjih pet utakmica odigranih na Poljudu. Posljednje dvije godine je Vječiti derbi na Poljudu postao veoma kompetitivan susret u kojem obje momčadi ulaze s velikom dozom opreza. S obzirom na to da je tek četvrtina prvenstva iza nas i da su bodovne razlike između vodećih ekipa minimalne, u nedjelju bi trebali gledati još jednu utakmicu u kojoj obje ekipe neće ulaziti u preveliki rizik te bi bile zadovoljne remijem.

U ovakvim utakmica često detalji mogu odrediti pobjednika. Hajduk će vjerojatno tražiti svoju šansu preko lijeve strane gdje se nadaju da Šutalo i Moharrami neće moći zaustaviti prodore krila, dolaske Melnjaka i Livaju koji je fokalna točka napada “Bilih”.

S druge strane, pitanje je kako će Dinamo riješiti problem markiranja Mišića te će ovaj susret pokazati kako se Vidović snalazi protiv najboljih ekipa u HNL-u. Prema naprijed će i dalje ključan igrač biti Petković čija će fizička sprema biti ekstremno bitna za Dinamo.

Komentari

Povezano