Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Što očekivati od Hrvatske na Olimpijskim igrama?

Pred nama je početak 33. Ljetnih olimpijskih igara. Grad domaćin je Pariz koji će po treći put u svojoj povijesti, nakon 1900. i 1924., ugostiti olimpijske sportaše. Neki će se sportovi održavati i u ostalim gradovima Francuske, a gledat ćemo i debi jednog sporta na Olimpijskim igrama, breakdancea.

Hrvatska se natječe u 15 različitih sportova sa 73 sportaša, od čega je 15 žena. Ako isključimo timske sportove, vaterpolo i rukomet, najviše sportaša šaljemo u atletici, njih 9, a naše olimpijce ćemo gledati još u boksu, kajaku, biciklizmu, gimnastici, judu, veslanje, jedrenju, streljaštvu, plivanju, tenisu, stolnom tenisu i taekwondou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaterpolo: Šansa za medalju – visoka

Hrvatska je četvrti favorit prema kladionicama u vaterpolu, iza Španjolske, Italije i Mađarske. Izabranici Ivice Tucka su imali problema u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a u Šibeniku, no izbornik tvrdi da im je dobro došla jedna takva utakmica. U nedjelju 28.7. u 16:35 Hrvatska u prvom kolu skupine A igra protiv Crne Gore. U skupini se još nalaze Grčka, Italija, SAD i Rumunjska, dok u skupini B nastupaju Australija, Francuska, Mađarska, Japan, Srbija i Španjolska. Momčad je kompletna, jača za Jokovića i Bukića, i legitimno je vjerovati da možemo pomrsiti račune trima ekipama koje kotiraju bolje pred sam start prvenstva.

Rukomet: Šansa za medalju – niska

Prema kladionicama je Hrvatska peti favorit na turniru iza Francuske, Danske, Švedske i Španjolske. Dagur Sigurdsson je preuzeo momčad nakon Europskog prvenstva te smo u kvalifikacijama za Olimpijske igre izgledali dobro. U prijateljskim utakmicama nakon toga smo gubili od Francuza, Danaca i Norvežana, dok smo slavili protiv Egipta i Argentine. Prolazak grupe je izgledan, a ključne su prve dvije utakmice u kojima odmah igramo protiv Japana i Slovenije koje se mora savladati za prolaz dalje. U slučaju da završimo iza favorizirane Španjolske i Švedske, kao treći bi u četvrtfinalu išli vjerojatno na Francusku ili Dansku. Zbog toga je teško vjerovati da je medalja moguća, no neke stvari pod Dagurom izgledaju dobro i veća su se čuda događala od tog potencijalnog.

Veslanje: Šansa za medalju – visoka uz oprez

Braća Sinković su promijenila disciplinu i više nisu toliko izraženi favoriti kao nekada. I Britanci i Švicarci šalju vrlo jake parove, no Sinkovići bi trebali doći makar do bronce. Damir Martin je također van uskog kruga favorita pa je tako koeficijent za njegovu zlatnu medalju na kladionicama postavljen na visokih 55. Sigurno će se potući makar za broncu, no za više od toga će mu biti teško. Nastupaju još i Lončarići u disciplini bez kormilara, ali od njih se ne očekuje puno.

Tenis: Šansa za medalju – srednja

Tenis je na Olimpijskim igrama teška lutrija što u jednu ruku nama ide u korist. Mektić i Pavić više ne igraju skupa, ali ne bi iznenadilo da odu daleko te su nam zasigurno najbolja šansa za medalju. Uz njih nastupaju i Donna Vekić te Petra Martić koje ne treba otpisati, pogotovo ne Donnu nakon dobrog Wimbledona. Zadnja dva puta su zlato osvajale Belinda Benčić i Monica Puig što daje za pravo svakome da se nada.

Gimnastika: Šansa za medalju – visoka

Tin Srbić je imao sezonu s dosta amplituda te je njegov trener nekoliko puta u medijima rekao da nisu zadovoljni, međutim Tin je ulovio pravu formu baš pred Pariz i nalazi se među top tri favorita. Nastupa još i Aurel Benović, četvrti u parteru u Dohi na Svjetskom kupu, no od njega je ovdje ipak teško očekivati nešto više.

Streljaštvo: Šansa za medalju – visoka

Giovanni Cernogoraz je aktualni svjetski prvak u trapu te je u top formi. Na ove Olimpijske igre odlazi kao jedan od glavnih, ako ne čak i glavni, kandidata za zlato, kako u ovom sportu, tako i na popisu naših sportaša. Uz njega su tu i Petar Gorša te Miran Maričić koji su na 10m zračna puška jako solidni i mogu iznenaditi pa treba držati oko i na njihovim nastupima.

Atletika: Šansa za medalju – niska do srednja

U Pariz odlazimo s devet atletičara zbog čega je i ovo najopširnija analiza. Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro su nažalost u maratonu daleko od ičeg konkretnog, ali potonja je u Tokiju bila 21. pa bi ulaz i u top 20 bio super rezultat.

Matija Gregurić će se u kladivu teško uopće kvalificirati, dok Martin Marković ima hitac u sebi da uđe u finale diska i da bude tamo solidno plasiran. Ono što je kod njega bitno je što mora doslovno bacati otprilike daljinu svog najboljeg osobnog rezultata.

Filip Mihaljević je konstantan u Europi, ali Olimpijske igre s Amerikancima su druga zvijer. Možemo se nadati da će ovog puta ipak ući u finale, ali tamo se protiv Ryana Crousera i Joea Kovacsa ne može skoro nitko mjeriti. Riječki dečko Filip Pravdica u skoku u dalj je netko koga treba pratiti jer za finale treba najčešće skok preko 7.95m, a on ima skokove u karijeri od 8m na više. Da samo uđe u finale bi već bio uspjeh.

Sandra Elkasević je razlog za srednje šanse za medalju jer je ulovila formu i izgleda opet dobro. Nije favorit za zlato i ono bi iznenadilo dosta, ali bronca je poprilično moguća pogotovo ako znamo da neće nastupati Kubanke Denia Caballero i Yaime Perez. Marija Tolj je također tu kojoj se predviđa eventualno ulazak u finale.

Sara Kolak je pak jedva došla na OI i teško se sjetiti kada je zadnji put bacila koplje preko 60 metara. Po trenutnoj formi, daleko je od šanse za uopće ući u finale, a kamoli za medalju.

Kajak/Kanu: Šansa za medalju – niska

Matija Marinić je u slalomu daleko od ičega, dok je Anamaria Govorčinović solidna. Prije dvije godine je bila srebrna na Svjetskom prvenstvu, a u kvalifikacijama za OI je u utrci za od 9. do 18. mjesta imala bolje vrijeme nego li trećeplasirana u utrci od 1. do 8. Ipak, puno se toga mora posložiti da dođe do OI medalje.

Boks: Šansa za medalju – srednja

Gabrijel Veočić je europski prvak u poluteškoj kategoriji i ima dobar kontinuitet amaterskih rezultata, uz malo sreće i pošteno suđenje nije daleko od iznenađenja. Ždrijeb mu je dobro posložen i neće do polufinala morati boksati protiv nekog od top tri favorita.

Stolni tenis: Šansa za medalju – gotovo nemoguća

Andrej Gaćina i Tomislav Pucar su nam predstavnici individualno i timski. Svaka pobjeda koju ostvare bi bila sjajna jer nisu ni u top 30 favorita, a timski idu na Južnu Koreju koja je jako visoko rangirana. Ivana Malobabić nas također predstavlja te bi njoj svaka pobjeda mnogo značila.

Biciklizam: Šansa za medalju – srednja

Marin Ranteš je solidan BMX freestyler i u kvalifikacijama je bio bolji od Logana Martina, aktualnog zlatnog iz Tokija i super jakog X-games natjecatelja. Ranteš bi mogao biti jedna od onih “otkuda sad ovaj” priča.

Judo: Šansa za medalju – visoka

Zlatko Kumrić neće daleko u kategoriji do 100 kg, a Katarina Krišto u kategoriji do 63 nije ni u top 8 u svojoj kategoriji. Zato je Barbara Matić u sjajnoj formi i sigurno je među favoritima za medalju, međutim ždrijeb joj je dosta nezgodan. Unatoč tome, može čak i do zlatne medalje.

Taekwondo: Šansa za medalju – visoka

Marko Golubić je svjetski prvak te je u dobroj formi, a Ivan Šapina je uvijek prvi vrhu iako je nedavno ispao na Europskom rano. Oboje su sigurno konkurenti za medalje, pogotovo Golubić. Lena Stojković je do 46kg najjača na svijetu, ali na OI je kategorija do 49 kg. Protiv sportašica u toj kategoriji je upisivala nekoliko poraza pa će joj trebati malo i pomoć ždrijeba. Jedna medalja je izgledna, a moguće su i tri.

Plivanje: Šansa za medalju – nikakva

U plivanju šaljemo Jeru Hribara na 50m, Nikolu Miljenića na 100m i Janu Pavalić na 50m, svi slobodnim stilom. Da itko od njih uzme medalju bi bilo najveće iznenađenje u našoj povijesti na OI. Koeficijenti za to su prema kladionicama oko 1000 pa i više.

Jedrenje: Šansa za medalju – srednja

Filip Jurišić je izbacio Tončija Stipanovića u borbi za odlazak na OI te je jako solidno rangiran. Procjenjuje se da je unutar sedam favorita i treba ga pratiti. Braća Fantela su uvijek pri svjetskom vrhu, a kako je jedrenje dosta nepredvidivo nema razloga da se ne potuku za medalju. Elena Vorobeva je uvijek nadomak nekog boljeg rezultata, ali ipak za nju su nešto manje šanse. Tu su još i Palma Čargo te Martin Dolenc u windsurfingu i kitesurfingu koji su imali neke solidne rezultate na raznim natjecanjima, no jako je teško predvidjeti što oni mogu.

Hrvatska se tako može nadati rezultatu s prošlih igara što znači osam osvojenih medalja čime bi nastavili niz dobrog zbroja medalja (10 u Riu 2016, 8 u Tokiju).

Uz malo sreće, odnosno da navedene visoke šanse budu i ostvarene te da poneka srednja također se pretvori u medalju, možda možemo i nadmašiti rezultat iz Tokija. Indikativno je kako smo opet jaki individualno i kako rezultati dolaze na račun talenta i lude posvete sportaša i njihovih roditelja, a manje sustavnim radom određenih saveza (iako neki rade dobar posao kao taekwondo). Bilo kako bilo, neka igre počnu!

Komentari

Povezano