Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Što očekivati od Mastersa u Indian Wellsu?

Danas počinje 50. izdanje Masters turnira u Indian Wellsu. Turnir, popularno nazivan Peti grand slam, najprestižniji je Masters u godini. Iako dolazi nakon čudnog rasporeda turnira, od kojih su neki u Aziji, a neki u Južnoj Americi na potpuno drugoj podlozi, turnir redovito okuplja sve one koji se nalaze u najboljih 100 tenisača.

Ista situacija je i ove godine. Rijetki su oni koji otkazuju Indian Wells, ponajviše zbog toga što je turnir i obavezan za one koji po rankingu mogu direktno zaigrati u glavnom ždrijebu, ali i zbog toga što ne želite propustiti priliku igrati s najboljima od najboljih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri favorita

Kao i svake godine, na turnirima na tvrdoj podlozi, nameću se isti favoriti. Naravno, puno toga ovisi i o brzini te tvrde podloge. Zadnjih par godina, Daniil Medvedev se žalio na sporost podloge pa je za očekivati da će oni kojima više pašu sporiji uvjeti imati više razloga za veselje.

Ne možemo nijednu najavu započeti bez da spomenemo Novaka Đokovića. Najbolji tenisač na svijetu vraća se u Kaliforniju nakon pet godina, što zbog ozljeda, što zbog političkih problema u vezi cjepiva. Novak traži svoju šestu titulu u Indian Wellsu i sigurno je da mu motivacije za osvajanje neće nedostajati, a ukoliko se obistini da je podloga sporija nego inače, sigurno da će šanse drugima da pobijede Đokovića biti manje.

Naravno, treba spomenuti i igrača s najduljim aktivnim nizom pobjeda na većoj razini. To je osvajač Australian Opena, Jannik Sinner. On je u međuvremenu osvojio i Rotterdam, pobijedivši u finalu Alexa de Minaura. Talijan je trenutno na 15 pobjeda u nizu (17 ako ubrojimo i australsku egzibiciju) i u dobroj formi dočekuje turnir u kojem je lani izgubio od Carlosa Alcaraza u polufinalu. Otegotna okolnost mu može biti brzina podloge budući da Sinner ima problema s igrom na sporijoj podlozi.

Carlos Alcaraz na turnir dolazi u ne baš najboljoj formi, ali sigurno s velikom motivacijom budući da brani naslov. Alcaraz je nedavno ozlijedio gležanj u Rio de Janeiru, ali prema riječima njegovog trenera, Juana Carlosa Ferrera, očito je da je potpuno spreman za obranu naslova. Uz to je odradio i mini pripreme na Netflix slamu s Rafaelom Nadalom gdje nije imao problema s kretnjom te tako vjerujemo kako je ozljedu gležnja ostavio iza sebe.

Posljednjeg kojeg treba spomenuti u nizu užih favorita je svakako Rus, Daniil Medvedev. Medvedev ove sezone iza sebe ima finale Australian Opena te polufinale Dubaija u kojima su ga zaustavili Sinner te Francuz u naletu, Ugo Humbert. Svakako da Rus cilja na više od finala ili polufinala, ali s onim što je dosad pokazivao u Kaliforniji može očekivati da će dogurati daleko. On u Indian Wells dolazi kao viceprvak prošlogodišnjeg turnira te je sigurno pokazao kako može ostvarivati dobre rezultate i na ovom turniru.

Foto: Guliverimage

Dark Horses

Prvi igrač koji po trenutnoj formi zaslužuje da ga se ubaci u širi krug favorita je svakako Ugo Humbert. Francuz Indian Wells započinje na rankingu karijere i po prvi put se nalazi u društvu 15 najboljih. Ove sezone ima već dva osvojena naslova te iza sebe ima zapažene skalpove. Pobijedio je Huberta Hurkacza, Medvedeva, Grigora Dimitrova, a i Alexandera Bublika možemo također spomenuti budući da i Kazahstanac ove godine bilježi dobre rezultate. Humbert naravno najviše ovisi, od svih spomenutih favorita, o brzini podloge. To se najviše osjetilo u Dohi koja je imala znatno sporiju podlogu od Dubaija u kojem je uzeo naslov. U Dohi je za njega bio koban Gael Monfils dok mu se Humbert u Dubaiju ipak osvetio. Ukoliko Indian Wells ove godine bude imao brzu podlogu, Humbert će svakako imati što za reći.

Treba spomenuti i Alexa de Minaura koji ove sezone igra vrhunski tenis i u Indian Wells dolazi na krilima titule u Acapulcu. Australac je, otkad je stupio na tenisku scenu, protivnik kojeg ne želite vidjeti u ždrijebu. Za svaki poen ćete se namučiti, a ove sezone se čini kako je pronašao novu dimenziju u svojoj igri te bi mogao ciljati na najviše titule.

Kao moguća iznenađenja koja to ne bi bila treba spomenuti Alexandera Zvereva iako on nije odradio meksičku turneju baš najbolje gdje je zabilježio dvije pobjede i dva poraza. Unatoč tome, Zverev na Mastersima uvijek pokazuje neku drugu kvalitetu te je također nezgodan protivnik za sve na Touru.

Hubert Hurkacz također može iznenaditi, ali u ključnim momentima se čini kako uvijek zakaže. Ove godine dvaput ga je već pobjeđivao Humbert te Poljak još uvijek čeka na svoje prvo finale ove sezone. U slučaju da prebrodi probleme sa završavanjem mečeva, igrač moćnog servisa, jakog forehanda i kvalitetnog voleja može daleko na ovom turniru.

Povratak kralja?

Rafael Nadal vraća se u Indian Wells nakon što nije odigrao službeni meč od siječnja u kojem je izgubio od Jordana Thompsona. Nadal je propustio i čitavu prošlu sezonu izuzev Australian Opena i pitanje je koliko će biti spreman doseći svoju najbolju razinu. Odigrao je kvalitetan meč protiv Alcaraza na Netflix slamu pa se svakako nečemu može nadati. Sigurno je da nitko od 96 igrača u turniru ne želi vidjeti kako mu je idući protivnik baš Rafael Nadal. Stoga svakako treba obratiti pažnju na Španjolca koji je vjerojatno jedini sportaš za kojeg nije floskula reći da se nikad ne predaje.

Foto: Guliver image (ValentinaClaret)

Naši aduti

Hrvatska nažalost ove godine ima samo dva tenisača na turniru, od kojih jedan mora tražiti put kroz kvalifikacije. Borna Ćorić je par mjesta ispod crte nositeljstva te će on svoj prvi meč morati odigrati u 1. kolu turnira dok će Duje Ajduković svoj put tražiti kroz kvalifikacije gdje mu je prvi protivnik Amerikanac Zachary Svajda.

Zasigurno bismo, da nema ozljeda, računali na dobre uspjehe Marina Čilića i Borne Goje budući da su obojica kroz svoje karijere pokazivali da im „američki hard“ leži najbolje od svih podloga. Ove godine ćemo se ipak zadovoljiti s dvojicom naših tenisača, a dogodine već očekujemo ponavljanje uspjeha Ivana Ljubičića iz 2010.

Komentari

Povezano