Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Što očekivati od nove sezone La Lige?

Nakon što su se reflektori ugasili na Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Parizu, ljubitelji europskog klupskog nogometa konačno dolaze na svoje. Ovaj vikend donosi povratak najboljih europskih liga, dok španjolska La Liga kreće već danas. Na Pirinejskom poluotoku dogodilo se mnogo toga otkako je Kraljevski klub slavio u svibnju, a Ofenziva vam donosi sve ključne informacije koje trebate znati prije početka nove sezone La Lige.

Nedodirljivi Kraljevi i slatke muke za Carla Ancellotija

Prošlu sezonu Real Madrid je završio s deset bodova prednosti ispred Barcelone, demonstrirajući dominaciju kakvu dugo nismo vidjeli. Kraljevski klub imao je fenomenalnu sezonu, osvojivši ligu uz samo jedan poraz i upisavši se u povijest ponovnim osvajanjem Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je tijekom cijele sezone imao ozbiljnih problema s ozljedama ključnih igrača, bio je klasa iznad svih u ligi. U novu sezonu ulazi još jači, s potpuno oporavljenim Thibautom Courtoisom, stoperima Ederom Militaom i Davidom Alabom, mladom brazilskom zvijezdom Endrickom te najnovijim Galacticom — Kylianom Mbappéom.

Foto: Screenshot (X: Real Madrid)

Toni Kroos odlučio je završiti svoju nogometnu karijeru te je tako ostavio jedno prazno mjesto u momčadi. Također, kapetan Nacho otišao je iz Kraljevskog kluba pa je tako kapetanska traka pripala Luki Modriću, koji je produljio svoj ugovor na još jednu sezonu. Uvjerljivo najteži zadatak u novoj sezoni imat će Carlo Ancelotti, koji mora pronaći način kako najbolje uskladiti momčad prepunu zvijezda ne bi li po prvi puta obranio naslov prvaka u svojoj dugoj trenerskoj karijeri.

Najviše slatkih briga Ancelotti trenutno ima u vrhu napada. Navijače zanima kako će uskladiti Viníciusa i Mbappéa koji igraju na istoj poziciji, tko će zaigrati na devetki te koliko će prilika dobiti mladi Endrick od kojeg Florentino Pérez ima ogromna očekivanja. Ancelotti je tijekom predsezone istaknuo da nema fiksnu formaciju, već kako preferira fluidan napadački stil, gdje se igrači prilagođavaju situaciji na terenu. Dolazak Mbappéa mogao bi značiti manje minuta za Rodryga, budući da Ancelotti sigurno neće ostavljati svoje najveće zvijezde na klupi. Los Blancosi imaju jednu od najboljih momčadi u ovom stoljeću te su sukladno time i očekivanja jako visoka. Sve osim obrane naslova prvaka bilo bi veliko razočaranje za Kraljevski klub.

Puno upitnika nad Barcelonom

S druge strane, dok Real uživa u svojim slatkim briga, njegovi najveći konkurenti iz Katalonije ne spavaju mirno. Prošla sezona bila je za Barcelonu vrlo turbulentna, a čini se kako ni ova neće biti puno bolja. Njezini ogromni financijski problemi nastavili su se i u novoj sezoni, a isti joj stvaraju i neugodnosti oko registracije novih igrača. Novi trener, Hansi Flick, imat će vrlo težak zadatak u pokušaju da vrati Barcelonu u sam vrh europskog nogometa.

U novu sezonu Barcelona ulazi oslabljena, bez ključnog obrambenog igrača Ronalda Arauja, dok će u veznom redu neko vrijeme biti uskraćena za usluge Pedrija, Gavija i Frenkieja de Jonga. Među ostalim igračima ima i nesigurnosti, budući da će klub morati prodati nekolicinu svojih igrača ne bi li mogao registrirati nove. Prije svega se misli na Danija Olma, koji je došao iz Leipziga u transferu vrijednom 60 milijuna eura. On je vrlo zahvalan igrač koji bez problema može pokriti više pozicija u momčadi, a Flick će imati težak zadatak da ga uskladi s ostatkom svoje talentirane ekipa.

Screenshot: (X)

Najveća zvijezda nove Barcelone bit će Lamine Yamal. Nakon osvajanja naslov europskog prvenstva, ovaj mladić ima cilj nametnuti se i kao vođa Barcelone. U Njemačkoj je pokazao kvalitete koje ga svrstavaju među elitne svjetske igrače, a izazov za sve u Barceloni bit će nastavak njegova razvoja, kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj razini. Mnoge zvijezde koje su izašle iz La Masije brzo su se ugasile nakon ulaska u prvu momčad, poput Bojana Krkića i Ansu Fatija, pa se navijači Barcelone nadaju da će Yamal dobiti dovoljno vremena i prostora kako ne bi izgorio pod pritiskom. Predodređen je da postane nova zvijezda Barcelone, a ova sezona bit će mu jedna od najbitnijih u karijeri kako bi došao do toga cilja.

Flick neće imati puno vremena za prilagodbu, jer se u Barceloni neće tolerirati loši rezultati. Ona trenutno nije na razini Real Madrida, ali uz sav talent u momčadi i financijsku stabilizaciju, osvajanje naslova prvaka nije nemoguća misija.

Zahuktali Atletico Madrid

Navijači Atlético Madrida s nestrpljenjem iščekuju početak nove sezone, nakon što je njihov klub odradio izuzetno zanimljiv prijelazni rok. Julián Álvarez stigao je iz Manchester Cityja za impresivnih 95 milijuna eura, Villarrealov napadač Alexander Sørloth pojačao je napad, a Real Sociedadov stoper Robin Le Normand dodatno je ojačao obranu. Očekuje se i dolazak Conora Gallaghera iz Chelseaja, na kojeg londonski klub više ne računa.

Atlético je u samo tjedan dana potrošio gotovo 200 milijuna eura na transfere, što otvara pitanje otkud mu iznenadni priljev sredstava i zašto se odlučio na promjenu sportske politike. Prošle sezone Atlético je ostvario prihod od 358 milijuna eura, što ga stavlja na treće mjesto najbogatijih klubova u La Ligi, odmah iza Reala i Barcelone, koji su zaradili više od 800 milijuna eura. Kako bi omogućio dovođenje novih igrača, klub se morao riješiti velikih ugovora, pa su Álvaro Morata, Memphis Depay i Saúl Niguez napustili momčad, čime su oslobodili značajna financijska sredstva.

Najviše neizvjesnosti u klubu vlada oko budućnosti Joãa Felixa, kojeg Diego Simeone ne vidi u svojim planovima. Vodstvo kluba nada se da će uspjeti prodati Felixa i vratiti barem dio od 127 milijuna eura uloženih u njega 2019. godine, iako su njegovi nastupi za Barcelonu i Chelsea zakomplicirali taj proces. Atletico se odlučio na velika ulaganja u igrače koje možda neće moći prodati za slične iznose u budućnosti, što sugerira da se okrenuo kratkoročnoj strategiji bez jasne dugoročne vizije.

Događanja na Metropolitanu u posljednjim tjednima prijelaznog roka bit će iznimno zanimljiva, a sve upućuje na to da će ova sezona za Atletico biti itekako uzbudljiva. Smatram kako se mogu potući s Barcelonom za drugo mjesto te jedno vrijeme puhati za vratom Kraljevima, no kvalitete za naslov ipak nemaju. U Ligi prvaka je sve otvoreno, u njihovom slučaju nitko ne bi bio iznenađen da ispadnu na zimu ili pak da dođu do finala.

Nepredvidljiva borba za mjesta koja vode u Europu

Kao što se često događa manjim klubovima koji ostvare izvanredne rezultate, Girona je ostala bez ključnih igrača koji su činili okosnicu njihove momčadi. Budući da su dio City Football grupacije, malo je mogla učiniti da zadrži svoje najbolje igrače. Savinho je prešao u Manchester City, Yan Couto u Borussiju Dortmund, povratak Erica Garcie u Barcelonu oslabio je njihovu obranu, odlazak Aleixa Garcíe u Bayer Leverkusen ostavio ih je bez glavnog kreativca, a najbolji strijelac prošle sezone, Artem Dovbik, pojačao je Romu.

Trener Michel radio je čuda prošle sezone, ali s obzirom na to da ih sada očekuje igranje na dva fronta i da su ostali bez svojih najvažnijih igrača, teško je očekivati da će ponovno biti u vrhu prvenstva. Vrlo zanimljiv će biti njihov nastup u Ligi prvaka, gdje zasigurno mogu konkurirati slabijim klubovima, ako će imati malo sreće u ždrijebu.

Klub koji bi se mogao priključiti vodećoj trojci na vrhu jest prošlogodišnji osvajač Kupa Kralja, Athletic Bilbao. Ove sezone ga očekuje i nastup u Europskoj ligi, tako da će treća sezona na klupi za Ernestea Valverdea biti vrlo izazovna. Veterani kluba, Iker Muniain i Raúl Garcia, napustili su klub i ostavili veliku rupu u svlačionici koju će biti teško nadoknaditi. Ono najbitnije, zvijezda Europskog prvenstva, Nico Williams, i dalje je klubu i izgleda da će i ostati. Mnogi europski klubovi zainteresirani su za njegove usluge, no ovaj talentirani mladić odlučio je ostati vjeran svome klubu. Bilbao je doveo jedno veliko pojačanje u ovom prijelaznom roku, iz Brage mu se pridružio Álvaro Djaló za 15 milijuna eura. Ako baskijski klub uspije zadržati Williamsa u sljedeća dva tjedna i nastavi pružati igre slične onima u prethodnoj sezoni, ovo bi mogla biti još jedna uspješna sezona za Athletic Bilbao.

Foto: Guliverimage (xRicardoxLarreinax)

Real Betis četvrtu sezonu zaredom osigurao je plasman u europska natjecanja, potvrđujući svoju reputaciju ozbiljnog španjolskog kluba s visokim ambicijama i na europskoj sceni. Kao što je već postalo uobičajeno, ovog ljeta bilo je mnogo promjena u svlačionici Betisa. Klub su napustili Chadi Riad, Juan Miranda, German Pezzella i Guido Rodriguez. Najveće promjene dogodile su se u obrani, gdje će novopridošli Diego Llorente i Ricardo Rodriguez unijeti prijeko potrebno iskustvo. Betis je uvijek uspješno nadomještao odlaske ključnih igrača, a čini se da su i ovog ljeta napravili dobar posao. Navijači s pravom očekuju da će njihov klub nastaviti stabilno držati mjesto u gornjem dijelu ljestvice te da će njihov klub napokon ostvariti značajniji iskorak u europskim natjecanjima, za što svakako imaju kapaciteta.

Real Sociedad je klub koji uvijek iz sjene prijeti vodećim ekipama u La Ligi. Prošle sezone je, možda malo ispod svojih očekivanja, završio na šestom mjestu, ali je ipak osigurao europsku jesen. Ovog ljeta suočili su se s odlaskom ključnog obrambenog igrača Robina Le Normanda u Atletico Madrid, a uskoro bi mogli ostati i bez Mikela Merina, za kojeg su zainteresirani mnogi europski klubovi. Takve izostanke će Sociedad teško nadoknaditi, no prijelazni rok je otvoren još dva tjedna te su brojne promjene moguće. Sociedad će biti vrlo zanimljiv za praćenje ove sezone, budući da su se pojačali hrvatskim reprezezentativcem, Lukom Sučićem, koji je za deset milijuna eura došao iz RB Salzburga. Najveća zvijezda kluba i dalje je Mikel Oyarzabal, koji će i u ovoj sezoni predvoditi napad. Odlaskom dvojice najbitnijih igrača, Sociedad bi mogao doći u probleme, no teško je i nezahvalno donositi zaključke dok ne završi prijelazni rok. Vrlo teško će se probiti u sam vrh prvenstva, no u borbu za europske pozicije će svakako biti uključen.

Još jedan klub koji se uvijek nalazi u gornjem djelu tablice, no uvijek mu malo nedostaje za značajniji iskorak u prvenstvu jest Villarreal. Nakon što je jako loše započeo prošlu sezonu, promijenio dva trenera, dolaskom Marcelina karte su se promijenile. Žuta podmornica se stabilizirala te je prvenstvo završila na solidnom osmom mjestu. Ove sezone može se odmah koncentrirati na prvenstvo te ako nastavi u prošlogodišnjem ritmu, postaje ozbiljni pretendent za pozicije koje vode u Europu. Za odličan drugi dio prošle sezone najviše zasluga ima Sørloth, koji se pridružio Atletico Madridu. U ovom prijelaznom roku besplatno su doveli Nicolasa Pepea koji će se u napadu pridružiti Gerardu Morenu. Sørlotha će biti teško nadomjestiti, no Marcelino je već pokazao kako zna odlično manevrirati Žutom podmornicom te se isto od njega očekuje i u ovoj sezoni.

Posrnuli velikani se još uvijek traže

Sevilla, nekada klub s visokim ambicijama u španjolskom prvenstvu, posljednjih sezona proživljava duboku krizu. Prošle su sezone završili na skromnom 14. mjestu, a ovog ljeta su ponovno promijenili trenera. Garcia Pimienta zamijenio je Quiquea Sancheza, postavši tako peti trener Seville od odlaska Julena Lopeteguija u listopadu 2022. godine. Klub su napustili Sergio Ramos i najbolji strijelac Youssef En-Nesyri, koji je prešao u Fenerbahçe za 20 milijuna eura.

Sevilla nije mnogo trošila na pojačanja, a najistaknutije ime koje su doveli je Saul Niguez, koji će pokušati oživjeti svoju karijeru. Prognozirati budućnost ovog kluba izuzetno je teško, no čini se da ju očekuje još jedna teška sezona.

Još jedan velikan koji se želi vratiti u dane stare slave jest Valencia. Ruben Baraja je prošle sezone napravio vrlo solidan posao te su završili na devetoj poziciji. Na Mestalli je ljeto bilo vrlo mirno. Vratar Giorgi Mamardashvili i dalje nije napustio klub, iako se to očekivalo nakon Europskog prvenstva. Iako Valencia posjeduje više kvalitete od momčadi iz donjeg dijela ljestvice, nedostaje joj nekoliko ključnih igrača kako bi se ozbiljnije uključila u borbu za europske pozicije.

Borba za opstanak

Borba za opstanak trebala bi biti vrlo zanimljiva te će se najvjerojatnije sastojati od momčadi koje su ostvarile plasman iz druge lige, a to su: Espanyol, Real Valladolid te Leganes. U toj borbi zasigurno će biti i ekipa koja je prošle sezone za dlaku izbjegla ispadanje – Las Palmas. Espanyol je ostvario plasman u prvu ligu nakon što je u finalu doigravanja slavio protiv Real Ovieda. U Segundi nije bio previše uvjerljiv, a u prijelaznom roku ih je napustio i najbolji strijelac Martin Braithwaite. Ako želi zadržati prvoligaški status, zasigurno mora dovesti napadača koji će ostvariti barem dvoznamenkasti broj golova, inače mu se smiješi povratak u drugu ligu.

Kao i Espanyol, Real Valladolid se također iz svog prvog pokušaja vratio u La Ligu. Klub je bio vrlo aktivan na tržištu, budući da je potrošio čak 14 milijuna eura, što mu nije karakteristično. Od poznatih imena, u La Ligi ćemo moći pratiti i bivše nogometaše Hajduka, Stipu Biuka te Stanka Jurića. Klub ima također puno povratnika s posudbi, koji nisu dokazani u tako zahtjevnoj ligi kao što je španjolska. Vjerojatno nisu najgora momčad prvenstva, no zbog manjka kvalitete mogli bi ih idućeg svibnja vidjeti ispod crvene crte.

Foto: Real Valladolid

Za Leganes se borba za opstanak također čini neizbježnom, no svakako je najstabilnija momčad koja je ostvarila plasman u prvu ligu. Vođen je mladim trenerom Borjom Jimenezom koji bi uz još nekoliko pojačanja koja bi mu proširila rotaciju, lako mogao osigurati opstanak u ligi. Za novopridošle momčadi ključna će biti iduća dva tjedna u kojima moraju dovesti po nekoliko pojačanja ili dogovoriti posudbe s igračima koji nisu u prvom planu u jačim klubovima.

Također, ne smijemo zaboraviti Osasunu u kojoj će naš Ante Budimir biti glavna karika. Njihova momčad ostala je na okupu od prošle sezone. Napustio ju je samo stoper David Garcia, a pojačala se lijevim bekom Abelom Bretonesom. Osasuna nema prevelike ambicije te se čini kako je zadovoljna time da plovi sredinom ljestvice. Budimir će zasigurno opet skupiti veliki broj golova, ali se ne možemo oteti dojmu kako je on spreman za iskorak. Osasuna je klub bez visokih ambicija, a Budimir igra svoj najbolji nogomet života te bi bilo sjajno kada bi svoj potencijal iskoristio u nekoj potentnijoj momčadi.

Zaključak

Ljubitelji nogometa zasigurno s velikim nestrpljenjem i zanimanjem očekuju novu sezonu španjolskog prvenstva. Liga je jača za jednog od najboljih igrača današnjice – Kyliana Mbappea, a njegov Real Madrid prepun je zvijezda. Njihovi najveći rivali ne žive najbolje dane, no sve nas zanima kako će se nastaviti razvijati karijera Lamine Yamala te hoće li se Dani Olmo uklopiti u momčad. Atletico Madrid pojačao se u svim linijama te sigurno neće samo promatrati kako se Barca i Real bore za naslov.

Prošle sezone na vrh se probila Girona, koja je očekivano rasprodala momčad, a sada će biti vrlo zanimljivo pratiti tko će se priključiti velikoj trojci na vrhu. Pretendenata je puno; Betis, Sociedad, Villarreal i Betis imaju vrlo solidne ekipe koja svakako ne treba otpisivat.

Ljubitelji španjolskog nogometa nadaju se sezoni bez skandala, bilo sudskih ili klupskih, u kojoj će atraktivan nogomet i strastveni derbiji ponovno vratiti stari sjaj. Očekuje se da će La Liga dokazati zašto je često mnogi nazivaju najboljom ligom na svijetu.

Komentari

Povezano