Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Što se događa s Dinamom?

Dinamo je u sinoćnjoj utakmici s Goricom ponovno izgledao loše. Napadi su sve do posljednjih 20-ak minuta bili jalovi i Gorica je zasluženo otkinula bod Dinamu. Uz malo sreće i smirenosti Josipa Mitrovića turopoljski prvoligaš je mogao uzeti i sva tri boda.

Nakon neočekivanog poraza od Hajduka u prvom kolu na Maksimiru, svaki novi kiks Dinama dodatno otežava borbu za naslov. Uz to, slijedi i dvomeč trećeg pretkola protiv grčkog AEK-a koji je sve samo ne lagan protivnik. Zato se nameće pitanje, što se to događa s Dinamom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odigrana su tek tri kola i priča o nekakvoj dubljoj krizi nema smisla. Ipak, Hajduk s potencijalnom pobjedom protiv Slaven Belupa iduće nedjelje odlazi na pet bodova prednosti nakon tri odigrane utakmice, a to je nešto što iz redova Dinama nisu navikli gledati.

Također, mora se priznati kako je Dinamo u prva tri kola imao i određenu dozu nesreće. Bolje izvedeni kazneni udarac Brune Petkovića te malo bolje namještene nišanske sprave Luke Ivanušeca i Martina Baturine u jučerašnoj utakmici protiv Gorice i Dinamo bi sada vrlo vjerojatno imao devet bodova i ovog teksta ne bi bilo.

Ipak, osim rezultata Dinamo je jučer uvelike razočarao i igrom. Odigrati neriješeno protiv Gorice Željka Sopića nije rezultat koji se može okaraktetizirati kao veliki kiks. Uostalom, Gorica je 2023. godini u rangu Rijeke i Osijeka po osvojenim bodovima.

No, kada se protiv te Gorice do 70. minute ne stvori prava šansa onda se pitanja o igri Dinama mogu postavljati. Prethodniku Igora Bišćana, Anti Čačiću se često predbacivalo kako u igri nema mehanizama i kako se sve svodi na individualnu kvalitetu najboljih Dinamovih igrača. Jučerašnja predstava Dinama po tom pitanju nije bila ni u čemu drugačija.

Gorica je stala u organizirani dupli blok za koji u Dinamu nisu imali rješenja. Dinamo je imao 76% posjeda, ali činjenica da su stoperi Dino Perić i Maxime Bernauer između sebe imali čak 208 točnih dodavanja dovoljno govori o tome koliko je većina tog posjeda bila kvalitetna i napadački orijentirana.

Sve do ulaska Ivanušeca Dinamo je djelovao u potpunosti sterilno. Na kraju, najbolja prilika na susretu došla je tek u 93. minuti. I to je ono što najviše zabrinjava kod Dinama u nekoliko uvodnih utakmica.

U utakmici prvog kola s Hajdukom, Dinamo je također dominirao posjedom. No, izuzev gola koji je plod greške Ferra i kaznenog udarca, Modri nisu stvorili pravu priliku. Izuzev utakmice s Astanom koja je očito ispod HNL razine, Dinamo se muči s pretvaranjem posjeda u prilike.

Protiv Istre u drugom kolu Ivanušec je rano zabio čime je olakšao Dinamu nastavak utakmice. Već u utakmici s Goricom ponovno je na vidjelo izašao isti problem kao i protiv Hajduka.

Dinamu slijedi dvomeč s AEK-om protiv kojega će postavka igre sigurno biti drugačija. AEK će pogotovo na domaćem terenu tražiti posjed što je za Dinamo dijametralno suprotno od onoga s čime se suočava u Supersport HNL-u.

U tom kontekstu, Bišćanova zatvorenija postavka s malo šansi bi trebala biti od koristi Dinamu. Na kraju krajeva, dvomeč s AEK-om je financijski i rezultatski puno važniji za klub od trećeg kola HNL-a.

Unatoč tome, postavlja se pitanje kako Dinamo misli riješiti problem stvaranja prilika protiv duplog bloka. Gorica je tvrd orah i ne mogu se sve ekipe u HNL-u braniti kvalitetno kao oni, ali unatoč tome Gorica i Sopić, a prije njih Ivan Leko i Hajduk su pokazali ostatku lige blueprint kako igrati protiv Dinama na Maksimiru.

Dok će se ekipe poput Rudeša i Slaven Belupa vjerojatno namučiti da to rekreiraju, ostale ekipe lige ako se nešto u igri Dinama ne promijeni mogu doći na Maksimir s manje straha nego prije. Uostalom, zašto Rijeka i Osijek ne bi mogli odigrati sličnu utakmicu kao Gorica sinoć i s 0:0 otići iz Maksimira.

U ovo vrijeme prošle godine Čačić je bilježio jedan od najboljih startova u povijesti lige. Dinamo je u ligi pobjeđivao sve redom, dok je u Europi išlo malo teže, ali ipak uspješno. Najveća zamjerka Bišćanu zasada je što se ne vidi skoro nikakav napredak u odnosu na Čačića.

Sukladno sebi i svome stilu, Bišćan je zatvorio obranu i Dinamo prima jako malo golova. Dok je pod Čačićem Dinamo prvi puta sačuvao mrežu tek u devetom kolu upravo protiv Gorice, uz još jednu čistu mrežu protiv Shkupija, ove sezone Dinamo nije primio gol u pet od šest utakmica.

Kada Dinamo odigra 0:0 s Goricom, rijetko koji navijač je oduševljen neprimanjem pogotka, ali uoči najvažnije dvije utakmice sezone činjenica da Dinamo prima malo golova može biti jedino ohrabrujuća za sve navijače Dinama i NK Koeficijenta.

Najveće pitanje u vezi Dinama uoči nastavka sezone ostaje kako rješiti manjak stvaranja. Kada igraju Petković, Baturina i Ivanušec to izgleda bolje, ali za očekivati je kako zbog rotacija kako bi ih se sačuvalo za europske obaveze to barem na početku HNL-a nećemo puno gledati.

Nakon transfera Gvardiola u Dinamo je sjela pristojna količina novaca. Kao pojačanja se spominju Luka Stojković i Lukas Kačavenda iz Lokomotive, kao i Gabriel Vidović iz Bayerna. Kada bi u Maksimir došao potentni dvojac iz Lokomotive ili Vidović to bi moglo uvelike olakšati kreaciju i ulaženje u šanse.

Daleko smo od toga da se u Dinamu trebaju paliti zvona za uzbunu i od toga da se treba pričati o smjeni Bišćana i uprave. Početak je sezone i u igri je još 99 bodova. Dvije dobre predstave protiv AEK-a bi u potpunosti promjenile cijelo ozračje oko kluba.

No, Bišćan i uprava moraju biti svjesni kako Dinamov puk očekuje samo pobjede iz kola u kolo. Prije samo dvije sezone, Dinamo je pod Damirom Krznarom također imao četiri boda nakon tri kola te je na kraju sve ispalo dobro.

Bišćan je kvalitetan trener koji je imao rezultate gdje god je bio. Utakmice na malo golova su njegov stil i on to nikada neće promijeniti. Ono što ovom Dinamu nedostaje su golovi i Bišćan mora pronaći način kako prilagoditi stil klubu koji je navikao puno zabijati i pobjeđivati iz tjedna u tjedan, iz kola u kolo.

Kada je došao u Dinamo Bišćan je smatran velikim upgradeom naspram Čačića što i dalje smatram da je. No, u napadačkom djelu Dinamo je lošiji nego prošle sezone i to se mora mijenjati. Dinamo bi ovim stilom u Europi mogao napraviti velike rezultate protiv jačih protivnika koji neće moći razbiti Dinamo kao Milan prošle godine.

Ipak, u HNL-u se kriju mnoge Gorice kojima nije problem doći u Maksimir po 0:0 i to ostvariti. Najbitniji dio sezone tek kreće i Biščan je pokazao kako apsolutno zaslužuje povjerenje navijača i uprave. No, dok to povjerenje ne opravda kontinuiranim kvalitetnim predstavama u Europi i HNL-u, i dalje će se postavljati pitanje, Što se to događa u Dinamu?

Komentari

Povezano