Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Što smo naučili nakon drugog kola Lige prvaka?

Nakon dva odigrana kola Lige prvaka, samo sedam klubova ima maksimalni broj osvojenih bodova. U tom društvu se trenutno nalaze Dortmund, Brest, Benfica, Leverkusen, Liverpool, Aston Villa i Juventus. Samo su Liverpool i Leverkusen na početku natjecanja bili među top osam favorita za osvajanje naslova, iako je Leverkusen svoje osmo mjesto dijelio s Interom te na ponekim kladionicama s Atletico Madridom.

S obzirom na raspored utakmica, poredak ustvari i nije toliko iznenađujući koliko se na prvu čini. Pokoje iznenađenje se dogodilo, no u većini slučajeva smo i u drugom kolu gledali favorite kako pune svoju gol razliku u ogledima protiv klubova koji su ipak nekoliko razina ispod njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je Inter svladao Crvenu zvezdu s 4:0, Manchester City je s jednakim rezultatom u gostima slavio protiv Slovana iz Bratislave, Barcelona je s 5:0 pobijedila Young Boyse, a Borussia Dortmund je s visokih 7:1 razbila Celtic.

Te četiri utakmice su bile ujedno i one u kojima je razlika između favoriziranog kluba i autsajdera bila najveća, a rezultatski se to i osjetilo. Generalni dojam na početku novog formata Lige prvaka je takav da će veliki favoriti pošto-poto nabiti gol razliku protiv fenjeraša kako bi si dozvolili lakši nastavak natjecanja.

Uzmimo za primjer Dortmund koji zna da ga čekaju još utakmice protiv Real Madrida i Barcelone te da postoje šanse da u ta dva susreta ne osvoje ni boda. No, upravo su se ta dva kluba poskliznula u utakmica protiv klubova nekog nazovimo ga srednjeg ranga, što gura Borussiju u dobro poziciju. Oni ne samo da imaju tu privilegiju dozvoliti si kiks, već i u utakmicama protiv recimo Sturma ili Dinama ne moraju nužno razbiti svog protivnika, jer dovoljnu zalihu golova već imaju.

Toga utorka je najveće iznenađenje bila pobjeda Bresta od 4:0 u gostima kod Salzburga. Austrijski klub ima svojih problema što se vidjelo i u porazima protiv Rapida i Sparte Prag, kao i u remiju s Tirolom, a primarni uzrok tome je odlazak ključnih igrača kao što su Luka Sučić i Strahinja Pavlović što je poprilično promijenilo  strukturu igre. Sama pobjeda Bresta nije toliko iznenađenje, koliko je rezultat, no tu treba spomenuti partiju golmana Marca Bizota koji je prema naprednim metrikama spriječio 2.93 gola.

Dvije najzanimljivije utakmice toga dana su bile one Leverkusena i Milana te Arsenala i PSG-a u kojima su slavili domaćini. Leverkusen je nastavio gdje je stao i prošle sezone što je ipak stepenica više u odnosu na Milan koji se doduše digao u formi. Koncentracija napada Leverkusena je najbolje funkcionirala po lijevoj strani gdje su prostor koristili Alejandro Grimaldo, Florian Wirtz te Victor Boniface što ne čudi.

Milan je i u ligi pokazivao da ima ozbiljnih problema s protivničkim bočnim probijanjima, a Emerson Royal, koji je inače predriblan u toj utakmici četiri puta, sigurno nije rješenje za to. Iako je vezna linija došla na svoje, Emerson i Matteo Gabbia su primjeri igrača kakvi će ipak kočiti Milan u dvobojima s najjačima. Srećom po njih, Club Brugge, Slovan, Girona, Zvezda i Dinamo su klubovi gdje će tražiti tri boda, a potencijalno će samo devet već biti dovoljno za prolazak dalje.

Arsenal je upisao svoju prvu veliku pobjedu otkako se vratio među „velike dečke“ u Ligi prvaka. Padali su u Europa ligi Napoli, Valencia i Milan, ali u Ligi prvaka neka najsličnija pobjeda ovoj je zabilježena još sada davne 2015. kada su Mesut Özil i Olivier Giroud srušili Bayern u grupnoj fazi.

Pred PSG-om i Luisom Enriqueom je jako težak zadatak. U post-Mbappe eri ih je već prve sezone zapao najteži mogući raspored u Ligi prvaka koji im je dobrano srozao šanse za ulazak u top osam, a da Kang-in Lee, Bradley Barcola i Desire Doue nisu Di Maria, Mbappe i Neymar je bilo evidentno u ovoj utakmici. PSG je u njoj upisao najslabiji ofenzivni učinak u nekoj svojoj utakmici Lige prvaka otkako se ti podaci mjere.

Bez ijedne izrađene velike prilike, s očekivanim brojem golova oko 0.35, PSG je pokazao da mora tek proći kroz fazu „rebuildinga“. Joao Neves i Warren Zaire-Emery su odigrali dobre susrete te je ta vezna linija, zajedno s Vitinhom, dobar temelj, međutim dojam je da niti u zadnjoj liniji, niti u ofenzivnoj, nema dovoljno kvalitete kojom bi PSG mogao opravdati status užeg favorita natjecanja.

To zato definitivno može Arsenal koji još ne zna za poraz i koji je nakon remija s Atalantom uzeo skalp na papiru najtežem protivniku kojeg će imati u ovom natjecanju. Utakmica protiv PSG-a je pokazala da je Arsenal možda i najbolja momčad Europe bez lopte. Nivo na kojem mogu vršiti presing je elitan, dok se u slučaju postavljanja niskog bloka čine neprobojnima. A uz to im je na vratima golman čija je forma ponajbolja na kontinentu. U svim fazama igre je Arsenal pokazao da može dominirati i bez sumnje se preobrazio u jednog od glavnih favorita.

Foto: Screenshot (X)

Srijeda je ponudila nešto više neizvjesnih susreta, a i više iznenađenja. Girona je nakon samo dvije utakmice već izjednačila broj autogolova koje je jedna ekipa postigla u sezoni Lige prvaka. Utakmica protiv Feyenoorda je bila jedna od onih gdje su se nadali bodovima, no nakon dvije utakmice Girona nema niti boda. Slovan, PSV i Sturm su klubovi protiv kojih se mogu nadati nekom ulovu, no u dva potonja susreta igraju u gostima pa bi samo jedan kiks značio da će Girona teško do potrebnih 8 do 9 bodova za prolazak u top 24. Isto vrijedi i za Šahtar koji je izgubio kod kuće od Atalante 3:0. Ademola Lookman hvata formu te je zabio i asistirao u ovoj pobjedi. Solidno drugo poluvrijeme je odigrao i Mario Pašalić.

Najviše razloga za brigu ima Atletico Madrid koji je razbijen u Lisabonu. Benfica ih je ponizila s 4:0, no utakmica je vrlo lako mogla završiti i pobjedom od sedam razlike. Ono što je prikazao Atletico ne možemo povezati niti s njihovom filozofijom od prije nekoliko godina, niti s ofenzivnim preobražajem koji Simeone provodi. Nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola, niti su kreirali pristojnu priliku, dok su s druge strane dopustili da ih Benfica pregazi. Najbolji dokaz tome su osvojenih 29 duela naspram 54 Benfice. Čak i kada su gubili, Simeone bi rijetko kad dopustio da mu ekipa bude ponižena na svim razinama. Radi li se o anomaliji ili nekom problemu tek ostaje za vidjeti.

Arne Slot je postao prvi trener u povijesti Liverpoola koji je upisao osam pobjeda u prvih devet utakmica. Nakon Milana, Liverpool je svladao i Bolognu, no utakmica je bila daleko od jednostavne. Talijanski klubovi, izuzev Milana, su se pokazali dobrima na početku ovog natjecanja pa je tako i Bologna zaslužila vjerojatno više od jednog boda koliko ima nakon prve dvije utakmice. Iznenadili su domaćina kvalitetnim presingom te su im prilike zaustavili stativa i Alisson, dok im je poništen i gol zbog zaleđa. Potrebna je bila „masterclass“ partija Mohameda Salaha koji je sjajno asistirao za Alexisa Mac Allistera i još ljepše pogodio za konačnih 2:0. Postoje slučajevi kada treneri pretjeruju, no Slotovo nezadovoljstvo nakon ove pobjede je bilo opravdano. Liverpool se lako mogao naći u većim problemima.

Niti jedan stadion nije bio toliko glasan kao Villa Park u srijedu 2.10. Nakon 42 godine, Aston Villa se vratila u najelitnije europsko klupsko natjecanje. Sudbina je htjela da u svojoj prvoj domaćoj utakmici repliciraju pobjedu kojom su ga i osvojili. Kao u tom finalu 1982., Villa je svladala Bayern s 1:0. Na tribinama su sjedili heroji tog susreta, Dennis Mortimer i Peter Withe, kojima je u mislima bio i nedavno preminuli Gary Shaw, prvi napadač te legendarne momčadi. I ovoga puta je Villa imala svoje heroje. Jedan od njih je bio Emiliano Martinez pored kojeg lopta nije mogla u mrežu. Bayern doduše nije kreirao toliko čistih prilika kao što smo od njih navikli, no da na vratima nije bio raspoloženi Martinez, barem jedna bi ušla. Ovako je svoju šansu iskoristio Jhon Duran, najbolji zamjenski igrač svijeta. Duran je sjajno pogodio preko Manuela Neuera samo devet minuta nakon što je ušao na teren i time potvrdio spomenuti status. Trenutno zabija svakih 48 minuta na terenu, a svaki drugi gol mu izgleda fenomenalno.

Real nije očekivao da će Lille biti taj koji će prekinuti njihov niz utakmica bez poraza, no nakon 36 takvih je Jonathan David presudio aktualnom prvaku. Realu se rijetko kad događaju ovakve utakmice. Stvorili su pet velikih prilika, u zadnjih pola sata su kreirali većinu svojih ozbiljnih šansi i neko pravilo je uvijek bilo da se Real u takvim situacijama izvlači. Ovo je bio primjer utakmice kakvima su se srednji i manji klubovi nadali. Gdje se na tu jednu utakmicu u ligi može dobiti bilo koga. Lille ima paklen raspored te je utakmica protiv Sturma jedina u kojoj su ozbiljan favorit. Utoliko je bitnija ova pobjeda koja im je možda i najveća u europskoj povijesti.

Nakon godina terora pod Maxom Allegrijem, Juventus se pretvorio u ekipu koju je zabavno gledati. Dogodilo se doduše u Serie A u nekim utakmicama da su se vratili duhovi bivšeg trenera, ali filozofija Thiaga Motte ne može biti različitija od one bivšeg talijanskog trenera. Preokrenuti rezultat s 2:1 na 3:2 u svoju korist s igračem manje, i to protiv izuzetno opasne ekipe kakva je Leipzig, je znak kako Juventus misli ozbiljno na svim frontovima. Dušan Vlahović je odigrao fantastičnu utakmicu zabivši dva gola od čega je drugi gol bio uistinu prekrasan, no onaj Francisca Conceicaoa je oličenje namjere kluba. Juventus želi igrati i želi se igrati sa svima.

Komentari

Povezano