Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Što za budućnost Premier lige govori presuda u tužbi Manchester Cityja

Četverostruki uzastopni prvak Premier lige Manchester City već se godinama vuče po sudovima u vezi regularnosti svojih financijskih poslova. Uslijed mnogih optužbi koje su nedavno zasule City, kladionice su otišle toliko daleko da su postavili Građane među deset najvećih favorita za ispadanje (koeficijent 13).

Posljednji od tih sporova odnosi se na Cityjevu tužbu protiv lige koja je započela u lipnju ove godine kada su Građani sporili legalnost “Associated Party Transaction” (hrv. transakcije povezane strane, skr. “APT”) pravila. Obje su strane proglasile pobjedu nakon što je izašla presuda u ponedjeljak 7. listopada, ali istina leži puno dublje od serviranih medijskih spinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije same analize sudske presude, valja uopće objasniti na što se točno odnosilo ovo saslušanje. Za razliku od famoznih 115 (zapravo 129) optužbi protiv Manchester Cityja, u ovom je slučaju City tužio Premier ligu, a ne suprotno. Isto tako, ovaj sudski proces nema poveznica s prethodnom Cityjevom nagodbom s UEFA-om iz 2014. godine i CAS-ovom presudom iz 2020. kada im je poništena dvogodišnja zabrana igranja europskih natjecanja pod okriljem UEFA-e.

Što su “APT” pravila?

APT pravila su okosnica premierligaških “Profitability and Sustainability Rules” (hrv. Pravila profitabilnosti i održivosti, skr. “PSR”) koja su zamijenila dosadašnji financijski fer-plej. Naime, PSR se, u najkraćim crtama, svodi oko toga da premierligaši ne smiju trošiti više novca nego što stvaraju kako bi se onemogućila dominacija klubova s iznimno bogatim vlasnicima sposobnim pokriti dugove nastale trošenjem basnoslovnog novca na igrače i ostatak sportskog sektora. Dakle, želja je Premier lige da ne pobjeđuju nužno najbogatiji, već ekonomski najučinkovitiji. PSR je postrožen i obnovljen u prosincu 2021. godine, nedugo nakon što je saudijskoarapski PIF fond otkupio Newcastle United. Za nastavak analize, ključno je znati da se za provođenje svakog novog pravila unutar Premier lige mora okupiti barem 14 klubova (dvotrećinska većina) koji će glasati za njegovo uvođenje.

Što se tiče pozicije APT-a unutar PSR-a, ona leži upravo u dijelu gdje Premier liga ustanovljuje je li klub potrošio više novca nego što je zaradio. APT pravila s Fair Market Value (hrv. “Poštena tržišna vrijednost”) okvirom ograničavaju što sve klubovi mogu prijaviti kao zaradu. To se, uglavnom, odnosi na sponzorstva s kompanijama koje su s klubom povezane preko osobe vlasnika. APT pravila time sprječavaju klubove da im vlasnici upumpavaju novac preko ugovora s trećom stranom koji bi najvjerojatnije bili inflatorni u odnosu na ono što bi ostatak tržišta nepovezanog s klubom nudio.

Manchester City je u sudu pokušao u potpunosti osporiti legalnost APT pravila i implementaciju istih u njihovom slučaju. Sud je u konačnici prihvatio tek pojedine Cityjeve navode te odbacio veliku većinu, ali čak i ovih nekoliko bi moglo uzrokovati probleme za Premier ligu. No, da bi se razumjele posljedice ove presude na budućnost financijske kompetitivnosti prvog ranga engleskog nogometa, potrebno je sročiti najvažnije Cityjeve optužbe. Premier liga je u svom vlastitom izvještaju prilično nepristrano sažela rezultate presude, iako je djelomice u nekim segmentima ublažila svoje “poraze”.

Značajno je da je sud utvrdio kako su APT pravila nužna, da slijede legitiman cilj te su donesena kako bi osigurala učinkovitost Pravila o profitabilnosti i održivosti (PSR), čime se podržava i osigurava sportski integritet i održivost u Premier ligi. Sud je istaknuo kako je “teško vidjeti kako PSR može biti učinkovit” bez APT pravila, uključujući mogućnost ponovnog utvrđivanja transakcija.

Premier liga

Prva i najvažnija točka cijele presude je da je koncept APT pravila u skladu s duhom natjecanja. Kada je riječ o pojedinim Cityjevim argumentima sud je prihvatio sljedeća ligina objašnjenja:

  • U slučaju da je transakcija povezane strane izvan poštene tržišne vrijednosti, kompetitivnost unutar lige bit će iskrivljena jer bi klubovi profitirali od vlasničkih subvencija.
  • Proces određivanja poštene tržišne vrijednosti jasno je određen, transparentan i nediskriminatoran.
  • Cilj i svrha APT pravila nije bila diskriminirati klubove vlasnika s porijeklom iz država Perzijskog zaljeva (Saudijska Arabija, Katar, UAE i dr.).

City je pobijedio u tek dvije točke kada su u pitanju pravila natjecanja:

  • Vlasničke pozajmice (engl. “shareholder loans”, vlasnikovo posuđivanje novca klubu), koji većinom ne sadrže kamate, ne bi trebali biti izopćeni iz APT pravila. Sud smatra kako ne postoji razlika u utjecaju na kompetitivnost natjecanja potječe li novac transparentno i izravno od vlasnika ili netransparentno preko treće strane.

Osim navedenih točki, sud je bez ijedne zamjerke potvrdio valjanost procesa utvrđivanja poštene tržišne cijene, koji je rezultat opsežnih pregovaranja s klubovima i uključenosti nezavisnog procjenitelja. Također, određeno je kako treba odbaciti pojedine korekcije APT-a iz veljače ove godine jer bi mogli dovesti do lažnih pozitivnih procjena.

Jedino gdje je City uspio dokazati da je bio oštećen odnosi se na dva slučaja gdje je sud utvrdio da je Premier liga ranije trebala pružiti informacije oko spornih procesa. Ovo, naravno, ne znači da su Cityju “poništeni” valjani poslovi, već samo da je proces mogao biti transparentniji i upravo je to drugi od dva zaključaka suda koje Premier liga treba promijeniti u svojim APT pravilima: uključiti vlasničke pozajmice i u trenutku transakcije obavijestiti klubove o procijenjenim vrijednostima, a ne poslije završetka posla.

Foto: Screenshot (X)

Krnja pobjeda Premier lige i Cityjevo upozorenje

Unatoč tome što Premier liga pokušava prikazati kako je u cjelovitosti zadovoljna sa sudskom presudom, nju će itekako kopkati stavka koja omogućuje Cityju financijsku kompenzaciju zbog nezakonite procedure u slučajevima poslova s Etihad Airlines i First Abu Dhabi bankom. No, osim toga, Premier liga je pobila sve druge Cityjeve navode.

Čak i “pobjeda” Cityjevog odvjetničkog tima s uvođenjem vlasničkih pozajmica, ne može se baš nazvati pobjedom jer je i sam City, kao i još 18 klubova, glasalo za njegovu isključenost iz APT pravila. Svakako treba priznati da pozajmice bez kamata nikako ne mogu potpadati pod poštenu tržišnu cijenu. Iako su neki klubovi posudili velike svote novce u pozajmicama, na primjer Arsenal s preko 200 milijuna posuđenih funti, službenici lige smatraju kako ti klubovi neće preko noći doći u situaciju gdje krše PSR, već da će se pozajmicd prilagoditi samo s obzirom na cijenu pozajmice (kamatna stopa), a ne njegove vrijednosti.

Sa svime ovime na umu, očito je da Cityjeve parole o “nezakonitim” APT pravilima i diskriminatornim postupcima Premier lige nemaju pravo uporište, već da je riječ o hvatanju za slamku s prilaganjem tek dijelova presude pokušavajući medijskim spinovima maskirati popriličan sveukupni poraz.

Najbolje je poantu cijelog spora sročio anonimni arbitražni sudac koji je za The Athletic kazao: “To je mehanizam kojim Cityjevi odvjetnici mogu izravno izazvati odvjetnike Premier lige i učinkovito joj poručiti: ‘Spremni smo vas srušiti ako nastavite s onim što planirate. Tada ćemo podnijeti tužbu za odštetu od stotina milijuna, što si ne možete priuštiti. Vežemo vas u sudske procese sljedećih pet ili deset godina — i srušit ćemo vas.’”

Foto: Guliver Image (Andrew Yates Sportimage)

Najjednostavnije rečeno, ovim su slučajem odvjetnici Građana željeli pokazati svoje zube i demonstrirati da neće bez predaje pasti u saslušanju za ranije spomenutih 115 optužbi koje je Premier liga pronašla u drugom, odvojenom istraživanju. Taj je postupak već počeo prošloga mjeseca, a za očekivati je da će presuda doći tek u 2025. godini prije završetka aktualne nogometne sezone.

City možda jest realno gledajući izgubio ovaj “APT slučaj”, ali istovremeno je potvrdio da će Premier liga morati podići igru za nekoliko razina ako bude uistinu htjela dokazati Cityjevu krivnju gdje UEFA prije četiri godine nije uspjela.

Komentari

Povezano