Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Stuttgartovo buđenje iz desetogodišnjeg sna

U kolovozu 2013. godine u doigravanju za ulazak u Europsku ligu susreli su se finalist njemačkog kupa iz prethode sezone Vfb Stuttgart te trećeplasirana momčad hrvatskog prvenstva HNK Rijeka. Prva utakmica na dupkom ispunjenoj Kantridi završava pobjedom Riječana s 2:1, a u uzvratu u Stuttgartu na Mercedes-Benz Areni Rijeka pogotkom Gorana Mujanovića u 94. minuti izvlači neriješeni rezultat (2:2) i time po prvi put u povijesti ulazi u grupnu fazu nekog europskog natjecanja. Nakon ove utakmice Rijeka je jednom bila prvak Hrvatske, četiri puta osvajač hrvatskog kupa te je osvojila i hrvatski superkup. Nadodamo li na to još i četiri igranja grupne faze Europske lige (2013/14, 2014/15, 2017/18 i 2020/21) te šest drugih mjesta u hrvatskom prvenstvu, dolazimo do zaključka kako je to desetljeće najuspješnije razdoblje u povijesti kluba s Kvarnera.

S druge strane ovo ispadanje od Rijeke te davne 2013. godine označio je početak jednog od najturbulentnijih i najbolnijih razdoblja u povijesti za klub iz glavnog grada Baden-Württemberga. Upravo utakmica protiv Rijeke bila je zadnja europska avantura za klub iz grada koji je sjedište velikih kompanija kao što su Porsche, Bosch i Mercedes-Benz. U razdoblju od 2013. do 2023. godine, Švabe su dvaput proveli po jednu sezonu u 2.Bundesligi, a u Bundesligi su dvaput bili petnaestoplasirani i šesnaestoplasirani te jedanput četrnaesti, sedamnaesti, sedmi i deveti. Usporedno s ovakvim neuspjesima Vfb Stuttgarta, njihovi sugrađani iz Mercedes-AMG Petronas F1 ekipe u istom razdoblju u Formuli 1 osvojili su osam uzastopnih titula u konkurenciji konstruktura te sedam uzastopnih titula u konkurenciji vozača (šest je osvojio Lewis Hamilton te jedan Nico Rosberg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlosezonsko doticanje dna

Vratimo li se malo u prošlu sezonu i pogledamo li stanje na tablici u Bundesligi nakon odigranog 26. kola primijetit ćemo kako se agonija nastavlja za one Stuttgartove najvjernije navijače i simpatizere. Švabe su nakon poraza od 3:0 u tom kolu od Union Berlina bile na posljednjem mjestu na ljestvici s mizernih 20 bodova i omjerom od četiri pobjede, 8 neriješenih utakmica i četrnaest poraza. Nakon četiri mjeseca i 11 utakmica provedenih na mjestu glavnog trenera, klub je smijenio Bruna Labbadiu i doveo na tu poziciju mladog četrdesetdvogodišnjeg Sebastiana Hoeneßa.

Nedovoljno dobra igra, loša forma i katastrofalno stanje na tablici primorali su upravu kluba da dovede četvrtog trenera u toj sezoni nakon što su prije Labbadie smijenjeni bili i Pellegrino Matarazzo (sadašnji trener Hoffenheima) i Michael Wimmer. Na klupu dolazi Hoeneß, mladi trener koji je dotada u karijeri bio glavni trener u mlađim selekcijama RB Leipziga i Bayern Münchena, a zatim od 2020. do 2022. trener Hoffenheima na čijem je čelu proveo ukupno 81 utakmicu. Za to razdoblje upisao je 32 pobjede, 19 neriješenih rezultata i 30 poraza što ga je dovelo do prosjeka od 1.42 boda po utakmici, a otkaz je dobio nakon što nije uspio osigurati igranje europskih natjecanja u sezoni 2022/23.

Stuttgart se nalazio na ključnoj prekretnici i odlučili su se za angažiranje mladog Nijemca. Hoeneß je znao što ga čeka u narednih osam kola; žestoka borba za opstanak kao primarni cilj i borba za osvajanje DFB-Pokala ako to bude moguće. Hoeneß i njegov stožer odmah su se bacili na posao i već su odnijeli pobjedu u prvoj utakmici protiv drugoligaša Nürnberga u četvrtfinalu kupa. Ta pobjeda dala je vjetar u leđa Hoeneßovim izabranicima te su u iduća četiri susreta upisali dvije pobjede i dva neriješena rezultata. Zatim je došlo polufinale kupa protiv Eintracht Frankfurta gdje su Švabe tijesno izgubile rezultatom 2:3. Nakon poraza u polufinalu kupa uslijedio je i poraz u prvenstvu od protivnika u borbi za opstanak – Herthe Berlin. Ponovno ispadanje iz elite u „cvajtu“ značilo bi dodatno unazađivanje kluba, gubitak novca, ali i ponovno vraćanje u crvotočinu u koju je Stuttgart upao u proteklih deset godina sa stalnom borbom za opstanak i ispadanjem iz lige i onda ponovno ulaskom i novom borbom za opstanak. Do kraja prvenstva ostala su još tri kola te Švabe uspijevaju osigurati 16. mjesto koje je vodilo u doigravanje za opstanak. Iz lige su ispali velikani Hertha Berlin i Schalke, a u borbi za Bundesligu Die Roten je čekao još jedan posrnuli velikan, Hamburger SV. Hoeneßovi izabranici demolirali su protivnike sa sjevera s ukupnim rezultatom 6:1 (3:0 kod kuće i 1:3 u gostima) i tako osigurali opstanak u elitnom razredu njemačkog nogometa.

Pojačanja za novu sezonu

U novu sezonu 2023/24. Vfb je krenuo s prodajom nekoliko ključnih igrača iz početnih 11 na kojima je zarađeno oko 50 milijuna eura. Grčki stoper Konstantinos Mavropanos prodan je u West Ham, polivalentni veznjak Wataru Endo prodan je u Liverpool, hrvatski reprezentativni lijek bek Borna Sosa prodan je u Ajax, a rezervni vratar Florian Müller prodan je u Freiburg. Umjesto njih dovedena su neka nova imena na koja nije potrošena velika suma novca, svega 22 i pol milijuna eura.

Prošlu sezonu na posudbi u Stuttgartu je proveo gvinejski napadač Serhou Guirassy. S 11 pogodaka u 22 utakmice u Bundesligi pokazao je kako se na njega ozbiljno može računati i u novoj sezoni te je otkupljen od Rennesa za devet milijuna eura. Enda je na mjestu zadnjeg veznog zamijenio Angelo Stiller koji je za pet i pol milijuna eura doveden iz Hoffenheima, a umjesto Sose na poziciju lijevog beka doveden je iz Herthe, Maximilian Mittelstädt za samo pola milijuna eura. Vezni red pojačan je dovođenjem korejskog reprezentativca Woo-yeong Jeonga.

Na posudbu iz Bayerna stigao je vratar Alexander Nübel, a Deniz Undav doveden je na posudbu iz Brightona nakon što se tamo nije uspio pretjerano dokazati. Desno krilo Jamie Leweling dovedeno je iz Union Berlina, također na posudbu. Mladi Francuz Anthony Rouault doveden je na posudbu iz Toulousea, a uz njega, doveden je na posudbu s opcijom otkupa iz St.Gallena i još jedan perspektivni mladić, kapetan i stoper švicarske U21 reprezentacije, Leonidas Stergiou.

Nakon što je pojačao sve pozicije te nakon što je nekoliko kapitalaca napustilo njegove redove, Hoeneß je bio spreman posložiti ekipu prema svojoj zamisli i krenuti s njima u novu sezonu. Na vratarskoj poziciji zacementiran je Nübel za kojeg se smatralo da će biti „novi Neuer“ kada je isto kao i Manuel Neuer, doveden u Bayern iz Schalkea, 2020. godine. Na poziciju lijevog beka doveden je Mittelstädt, a Josha Vagnoman i Pascal Stenzel pokrili su poziciju desnog beka. Kapetan Waldemar Anton, Hiroki Ito i Dan-Alex Zagadou činit će stoperske parove, a Rouault i Stergiou dovedeni su kao perspektivni mladi stoperi koji će se morati izboriti za svoju minutažu zalaganjem na treningu i pokazivanjem svog talenta na terenu.

Ključni tercet u sredini činit će novak Stiller, Atakan Karazor i mlada francuska zvijezda Enzo Millot, ali bez adekvatnih zamjena budući da je jedina zamjena u veznom redu postao novopridošlica Jeong, inače ofenzivni veznjak. Međutim, za razliku od veznog reda, napad je bio posložen tako da su napadački duo činili Guirassy i Undav, krila su Chris Führich na lijevoj te Leweling i Silas na desnoj strani.

Hoeneßov stil igre

U teoriji Hoeneß se odlučio za formacije 4-2-3-1  i 4-4-2 te za davanje povjerenja mladim igračima tako da je u kadru od 27 igrača, prosjek godina bio 24.7 (izvor: sofascore.com). Pri kreiranju napada Hoeneßova ekipa dozvolila bi jednom od bekova da ode naprijed dok bi drugi bek stao kao treći stoper i tako pomogao u gradnji napada. Uz stopere, kojima bi bilo dozvoljeno iznošenje lopte duboko u protivnički prostor, vratar Nübel je sudjelovao u gradnji napada, a zbog činjenice da mu je igra nogom dobra strana nije bilo straha od gubljenja lopti u teškim situacijama. Nadalje, Hoeneß je dopuštao velik broj centaršuta u protivnički prostor u kojem bi uvijek bilo nekoliko igrača Švaba, a takve su situacije idealne za fizički snažnog igrača kao što je Guirassy. Gvinejac je uz veliku fizičku snagu i iznimno brz te podjednako dobar u primanju lopte kao i njenom prosljeđivanju. Guirassyju je stoga (kao i Undavu) bilo dopušteno spuštanje u sredinu i pomaganje u izgradnji napada. U završnici veliku ulogu imala su dvojica krilnih igrača kao i Enzo Millot, koji su svojom brzinom i tehničkim sposobnostima bili u stanju iskoristiti protuudare koji bi uslijedili pri krađi lopte. Kada bi se branio Hoeneß bi dopustio protivniku veću slobodu po stranama, ali bi se zatvorio u sredini gdje je nastojao da njegova ekipa ostane kompaktna do kraja, a Karazor i Stiller pokrivali su velik dio terena i uspješno pratili protivničke igrače, a uz to i sudjelovali u napadu i kreirali prilike uz veliki postotak točnih dodavanja na svakoj utakmici. Nadodamo li na to i da je Vfb bio ekipa koja je na kraju sezone imala samo 314 počinjenih prekršaja od čega ih je samo 54 žuta kartona  i jedan crveni karton (jedina ekipa s manje kartona od njih bio je Bayern s 47, a Heidenheim je imao isti broj kao i oni), dolazimo do zaključka i kako su Stuttgartovi igrači bili vrlo uspješni i oprezni u duelima (Izvor: bundesliga.com). Ovaj podatak potvrđuje i statistika budući da je Stuttgart bio sedma ekipa u Bundesligi po broju osvojenih duela (Izvor bundesliga,com).

Nova sezona – nova nada

Nova sezona označila je i mijenjanje imena stadiona iz Mercedes-Benz Arena u MHP Arena. Mercedes-Benz nije odustao od kluba, ostao je generalni sponzor i investitor Vfb-a, ali je po isteku prava na imenovanje stadiona i isteku uloge glavnog sponzora na dresu ta mjesta prepustio drugima. Tako je kompanija MHP, podružnica Porschea, kupila prava na imenovanje stadiona na deset godina. Glavni sponzor na dresu postao je francuski pružatelj usluga sportskog klađenja i online pokera, Winamax što je ipak izazvalo kontroverze u Njemačkoj. Financijska injekcija i novi sponzorski ugovori pokazali su kako je Stuttgart još uvijek privlačna sredina za sponzore te kako se na ovu sezonu misli ozbiljno, ali i kako će se sa zarađenim novcem misliti na budućnost.

Švabe su sezonu započele pobjedom kod kuće protiv Bochuma s rezultatom 5:0 te je velika pobjeda na otvaranju prvenstva dala nadu navijačima da je ovo ta povratnička sezona koju su toliko dugo čekali. Međutim odmah u idućem kolu uslijedio je hladan tuš kada je RB Leipzig kod kuće deklasirao Vfb s 5:1 što je mnogim navijačima bio pokazatelj da bi ovo ipak mogla biti još jedna sezona agonije i borbe za opstanak budući da je prošlosezonski trećeplasirani Leipzig bio pravi test za novu sezonu i uigranost Hoeneßovih momaka.

U idućem kolu u goste im je došao Freiburg, koji je u prva dva kola upisao dvije pobjede protiv Hoffenheima i Werder Bremena i činilo se kako pred Švabama nije nimalo lak zadatak. Međutim pobjedom od 5:0 uslijedilo je razdoblje od šest uzastopnih pobjeda u nizu. Upravo ta pobjeda protiv Freiburga prikazala je kakav je preporođeni Stuttgart – lepršav, neustrašiv i kako se ne namjerava zadovoljiti s borbom za opstanak nego da ova ekipa vrijedi više.

Uslijedila su dva poraza u prvenstvu, od Hoffenheima i Heidenheima te između te dvije utakmice pobjeda u kupu protiv Uniona. Ako je netko i onda posumnjao u ovu sezonu, Die Roten su upisali nove četiri pobjede u nizu, remi protiv budućeg prvaka Bayer Leverkusena i ulazak u četvrtfinale kupa. Do zimske pauze upisani su još poraz od Bayerna i pobjeda protiv Augsburga.

Bajka se nastavlja

U zimskom prijelaznom roku doveden je samo jedan igrač koji bi pojačao vezni red, Mahmoud Dahoud, ali na posudbu iz Brightona. U drugi dio sezone ušlo se slično kao i u prvom dijelu sezone. Dva poraza u ligi od Borussie Mönchengladbach i Bochuma te tijesno ispadanje iz kupa u 90. minuti protiv Leverkusena zasjenili su pobjede protiv Leipziga i Freiburga.

Međutim ponovno kao i u prvom dijelu prvenstva Švabe su ušle u svoj ritam i iz njega ga je bilo teško izbaciti ih te u ostalih devet utakmica upisuju sedam pobjeda i dva remija. U 30. kolu uslijedio je poraz od Werdera, a u sljedećem kolu ponovno je odigran remi s Leverkusenom. Stuttgart je tako s jedino još Borussiom Dortmund ostao jedina neporažena ekipa u Bundesligi od strane Leverkusena, a sva četiri susreta završili su remijima (1:1, 1:1, 1:1, 2:2).

Nakon te utakmice u srijedu 2. svibnja igrao se uzvratni susret polufinala Lige prvaka između Borussie Dortmund i Paris Saint-Germaina u Parisu te je prolaskom u finale, BVB osigurao Nijemcima pet mjesta u sljedećoj sezoni Lige prvaka. To je značilo kako su se Švabe vratile u europska natjecanja prvi put nakon 11 godina i kako su osigurale povratak u najelitnije nogometno natjecanje, prvi put nakon sezone 2009/10.

Do kraja sezone Švabama je preostala jedino borba za drugo mjesto s Bayernom budući da su Apotekari već osigurali naslov pa je tako u idućem kolu upravo Bayern svladan kod kuće s rezultatom 3:1, a u preostala dva susreta odnesene su pobjede protiv Augsburga i Mönchengladbacha. Bayernov kiks u zadnjem kolu protiv Hoffenheima značio je da će Die Roten sezonu završiti na drugom mjestu, prvi put nakon sezone 2002/03 što im je uz osvajanje naslova iz sezone 2006/07 najveći uspjeh u ovom tisućljeću.

Rekordna sezona

Ova sezona po mnogočemu je rekordna i posebna. Guirassy je sezonu završio s 28 pogodaka, najviše u jednoj sezoni Bundeslige za ekipu iz švapske metropole. Guirassy se također pridružio Stefanu Kießlingu, Ailtonu te Gerdu Mülleru na vrhu ljestvice za broj postignutih prvih pogodaka na nekom susretu u jednoj sezoni s ukupno 12 prvih pogodaka. Deniz Undav sezonu je završio s 18 pogodaka i devet asistencija na svom kontu te je u vremenu kada je Guirassy bio ozlijeđen pokazao i kako može preuzeti ulogu golgetera. Uz njih dvojicu, odličnu napadačku sezonu imao je i Führich s osam golova i sedam asistencija. Sa suprotne strane terena, sezonu za pamćenje imao je i Nübel koji je upisao 11 clean sheetova iz ukupno 30 utakmica što ga je dovelo do drugog mjesta na ukupnom poretku gdje je samo vratar Leverkusena, Lukas Hradecky, bio uspješniji od njega s 15 utakmica bez primljenog pogotka. Vfb je također upisao i najviše pobjeda u jednoj sezoni – 23 te najveći broj osvojenih bodova u sezoni – 73, skinuvši tako svoj rekord iz pobjedničke sezone 2006/07. 

Razmišljanje o budućnosti

Uprava kluba ozbiljno je shvatila da je ovakva sezona prilika za vraćanje na puteve stare slave kao i prilika za uspostavu zdravog i stabilnog kluba koji će se uvijek boriti za vrh njemačke lige. Tokom sezone tako su ugovori produženi Bredlowu, Milottu, Antonu, Stenzelu i Führichu, a Rouault, Stergiou i Lewelling otkupljeni su od svojih klubova. Uz njih, Vfb je u budućnost investirao i besplatnim dovođenjem mladog napadača Werdera, Nicka Woltemadea, a nekoliko igrača kojima je ugovor isticao na kraju sezone te koji nisu bili u Hoeneßovim planovima su pušteni. Međutim ono najvažnije je kako je i sam Hoeneß potpisao produženje novog ugovora do ljeta 2027. godine.

Prijelazni rok još nije ni počeo, a Stuttgart je već pokazao kako ozbiljno misli na iduću sezonu u kojem će se nakon dugo vremena okušati i na još jednom frontu uz vjernu potporu svojih vjernih navijača i sjajnu vodstvo Hoeneßa. Iako će u klubu sigurno biti nekih prodaja, potrebno je i dovođenje nekih novih igrača pogotovo u pojačavanju vezne linije. Međutim uprava kluba je pokazala kako razmišlja racionalno i na budućnost te u vidu mladih i perspektivnih igrača imaju garanciju za uspješnu i produktivnu budućnost. Švabe su pod Hoeneßom doživjele pravu renesansu, a klub pod njegovom palicom nastavlja gaziti sve pred sobom i nema namjeru posustati.

Nach all der Sch***e geht’s auf die Reise!

Komentari

Povezano