Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Sve što trebate znati o Svjetskom prvenstvu u košarci

Utakmicama Angole i Italije te Finske i Australije, sutra započinje natjecanje na 19. Svjetskom prvenstvu u košarci, koje će se po prvi puta u povijesti održati u tri zemlje domaćina – Filipinima, Japanu i Indoneziji. Potonji će biti i prvi domaćini u povijesti svjetskih prvenstava koji isto natjecanje neće igrati.

Naime na azijskim kvalifikacijama trebali su ući među osam najboljih momčadi kako bi izborili nastup na Svjetskom prvenstvu, ali Indonežani su izgubili svih šest susreta u svojoj kvalifikacijskoj skupini te nisu prošli niti u drugi krug kvalifikacija, a popravni su imali na Azijskom Kupu, kojem su također bili domaćini, međutim niti tamo se nisu uspjeli plasirati među osam momčadi, što bi im donijelo plasman na Svjetsko prvenstvo. Preostala dva domaćina Filipini i Japan nastupili su na šest, odnosno pet dosadašnjih prvenstava, ali bez ikakvog zapaženijeg rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samome Svjetskom prvenstvu nastupiti će 32 reprezentacije, podijeljene u osam skupina po četiri momčadi u prvome krugu. Dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine prolaze u drugi krug, gdje se formiraju četiri nove skupine sa po četiri momčadi, nakon čega slijedi četvrtfinale odnosno borba za plasman od 9. do 16. mjesta, dok dvije posljednje plasirane momčadi iz preliminarnih skupina idu u razigravanje od 17. do 32. mjesta.

Hoće li reprezentacija SAD-a doći do šestog naslova prvaka i tako se odmaknuti od Jugoslavije s kojom dijeli po pet zlatnih medalja? Hoće li reprezentacija Francuske nakon Brazila, Jugoslavije, SAD-a i SSSR-a postati peta sa tri uzastopna prvenstva s osvojenom medaljom? Hoće li netko skinuti brazilski rekord od 154 ubačena poena u jednoj utakmici? Hoćemo li napokon dočekati prvi triple-double u povijesti Svjetskog prvenstva? To su samo neka od pitanja na koja ćemo odgovore sa sigurnošću imati 10. rujna nakon finalne utakmice u Mall of Asia Areni u filipinskom gradu Pasayu.

Skupina A

Iako Italija i po tradiciji i na papiru izgleda kao prvi favorit ove skupine, svakako nije za otpisati Angolu, Dominikansku Republiku i domaćina Filipine, koji svatko u svome rosteru ima po nekoliko vrlo zanimljivih imena. Talijani na čelu s ekscentričnim Gianmarcom Pozzeccom gaje run&gun košarku, gdje je ego igrača stavljen sa strane i imaju dobar momčadski duh. Ipak, kao glavne zvijezde izdvajaju se Luigi Datome, Simone Fontecchio i Nicolo Melli od kojih se očekuje najveći doprinos, a pogotovo u tijesnim utakmicama. Angola u svome sastavu ima centra Atlanta Hawksa Bruna Fernanda, te nekoliko zanimljivih imena koja igraju u Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Portugalu.  

Glavna zvijezda Dominikanske Republike je također i jedno od najvećih imena na ovome natjecanju, a riječ je o Karl-Anthonyu Townsu, dok je ostatak momčadi široj javnosti nepoznat, iako ima nekoliko igrača sa solidnim europskim iskustvom. Filipini kao zemlja košarke će zasigurno imati ogromnu podršku svojih navijača, te se očekuje da će Philippine Arena, koja prima 55.000 gledatelja, na njihovim utakmicama prvoga kruga biti dupkom puna. Najveće ime je bek Utah Jazza Jordan Clarkson, dok ostatak momčadi za kruh zarađuje u domaćem prvenstvu i ostalim azijskim ligama.

Prognoza: 1. Italija 2. Dominikanska Republika 3. Filipini 4. Angola

Skupina B

Arineta Coliseum na Filipinima biti će domaćin Skupine B u kojoj će snage odmjeriti Južni Sudan, Kina, Portoriko i Srbija. Najmlađa reprezentacija, ne po godinama igrača, već po tome što su pristupili FIBA-i 2013. godine je Južni Sudan. Ovo im je prvo svjetsko natjecanje, a do sada su tek jednom nastupili na Afrobasketu, ispavši u četvrtfinalu. Imaju nekoliko vrlo interesantnih imena na rosteru, poput Carlika Jonesa iz Chicago Bullsa, Wenyena Gabriela iz LA Lakersa te ostatak momčadi iz G-League, vrlo jake australske NBL lige te nekoliko imena koja su proteklu sezonu proveli igrajući u Europi, pa ne bi začudilo kada bi bili potencijalni Dark horse natjecanja.

Kina pak u svome rosteru ima Kyle Andersona iz Minnesote Timberwolvesa i 11 igrača iz domaće lige, za koje znaju vjerojatno samo najzagriženiji fanovi CBA lige, te im je uz NBA zvijezdu najveća uzdanica izbornik Aleksandar Đorđević. Portoriko je mlada momčad, puno trče i šutiraju, bez velikih zvijezda i s većinom igrača iz domaće lige, te bi kao i uvijek, mogli biti neugodan protivnik svakome ako uđu u dobar šuterski ritam.

Srbija je unatoč brojnim otkazima opet skupila respektabilan sastav, a očekivanja tamošnje javnosti uvijek su borba za medalju. Kako će na to odgovoriti Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Milutinov i ostatak momčadi predvođen prekaljenim strategom Svetislavom Pešićem, ostaje nam za vidjeti.

Prognoza: 1. Srbija 2. Južni Sudan 3. Portoriko 4. Kina

Skupina C

Iako ne dolaze ni u približno najjačem sastavu, reprezentacija SAD-a prvi je favorit Skupine C, u kojoj će snage odmjeriti s Grčkom, Jordanom i Novim Zelandom. Reprezentacija koju s klupe vodi Steve Kerr ostavila je sjajan dojam u pripremnom periodu, s Anthonyem Edwardsom koji se prometnuo u vođu ove ekipe na parketu, ali i preostalih 11 imena u sastavu može u svakome trenutku preuzeti loptu u svoje ruke i riješiti utakmicu.

Grčka na turnir dolazi bez glavne zvijezde Giannisa Antetokounmpa, ali s mnogo prekaljenih euroligaških igrača u sastavu, vođeni zagrebačkim studentom Dimitrisom Itoudisom s klupe, te figuriraju kao drugi najjači sastav skupine. Realnost Novog Zelanda je treće mjesto i borba za što bolji plasman u drugoj rundi, dok bi Jordan svaki poraz s jednoznamenkastom razlikom trebao slaviti kao pobjedu.

Prognoza: 1. SAD 2. Grčka 3. Novi Zeland 4. Jordan

Skupina D

Posljednja skupina koja će se igrati na Filipinima je Skupina D, u kojoj će se natjecati Crna Gora, Egipat, Litva i Meksiko. Naši južni susjedi prije četiri su godine prvi puta nastupili na najvećoj svjetskoj reprezentativnoj smotri, dograbivši 25. mjesto. Bojan Dubljević i Nikola Vučević i dalje su prve zvijezde sastava čijom će igrom dirigirati Amerikanac Kendrick Perry, a prolazak skupine u ovakvoj konkurenciji mora biti imperativ za sastav Crne Gore. Egipat je svoje zlatne godine imao u periodu od početka 70-ih do sredine 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su ugrabili čak 11 medalja na afričkom kontinentalnom natjecanju, a ovo će im biti šesti nastup na Svjetskom prvenstvu. 31-godišnji Assem Marei koji nastupa u Južnoj Koreji je prva violina momčadi od koje neku spektakularnu košarku ne možemo očekivati.

Litva je tradicionalno dobra i uz Crnu Goru bi trebala proći u drugi krug. Većinu posla trebao bi odrađivati Jonas Valančiunas, uz veliku pomoć euroligaških igrača Rokasa Jokubaitisa i Tadasa Sedekerskisa. Osim Yahira Bonille, člana španjolskog drugoligaša Caceresa, svi ostali meksički reprezentativci za kruh zarađuju u domaćoj ligi, doduše jednom od najjačih natjecanja Latinske Amerike, te bi ako uđu u dobar ritam mogli zadati glavobolju i Crnoj Gori i Litvi.

Prognoza: 1. Litva 2. Crna Gora 3. Meksiko 4. Egipat

Skupina E

S Filipina selimo u Okinawu, gdje će u Okinawa Areni kapaciteta 10.000 mjesta snage odmjeriti Australija, Finska, domaćin Japan te Njemačka. Australci su se na prošlom Svjetskom prvenstvu po prvi puta u povijesti dočepali medalje i to one brončanog sjaja, a roster u kojem je čak devet NBA igrača, predvođeni Joshom Giddeyem, Joshom Greenon, Patty Millsom, Matisse Thybulleom i ostalima ima se pravo nadati da će ponoviti uspjeh ostvaren 2019. godine u Kini. Prva zvijezda Finske Lauri Markkanen iza sebe ima fenomenalnu sezonu za Utah Jazz te će s tim igrama pokušati nastaviti i u reprezentaciji, u kojoj doduše nema baš kvalitetno pomoćno osoblje.

Japan kao domaćin je izraziti favorit za posljednje mjesto skupine i sva tri poraza, a sumnjam i da bi neotkazivanje prve zvijezde Rui Hachimure išta pomoglo u njihovim rezultatskim ostvarenjima. Njemačka je pak jedna od onih momčadi koja bi se mogla boriti za plasman od 9. do 16. mjesta, a opet bi nekako mogla završiti i u polufinalu. Nikada ih se ne smije otpisati, ali puno toga će im ovisiti o raspoloženju tri NBA igrača – Dennisu Schroederu, Danielu Theissu i Moritzu Wagneru.

Prognoza: 1. Australija 2. Njemačka 3. Finska 4. Japan

Skupina F

Ostajemo u Okinawi, gdje će naši susjedi Slovenci snage odmjeriti s Gruzijom, Venezuelom i Zelenortskim Otocima. Momčad koju predvodi NBA zvijezda Luka Dončić veliki je favorit za osvajanje skupine, te bi izbornik Aleksandar Sekulić u uvodne tri utakmice trebao pronaći još ponekog igrača koji bi Dončiću trebao dati ruke u drugome krugu i time povećati Sloveniji šanse za što bolji rezultat na turniru. Igra Gruzije uvelike će ovisiti o Amerikancu Thadu McFaddenu, a dobru rolu trebali bi imati i igrači sa sporednim NBA ulogama Goga Bitadze i Sandro Mamukelashvili.

Venezuela je jedna od najvećih nepoznanica natjecanja, s većinom igrača iz vlastite lige, koja je doduše solidno kvalitetna u okvirima Južne Amerike. Novi igrač Estudiantesa Michael Carrera trebao bi predstavljati najveću opasnost za protivničke obrane. Momčad Zelenortskih Otoka pak ima jednu zvijezdu u svome sastavu, a riječ je o centru Real Madrida, 220 cm visokom Walteru Tavaresu. Veoma su iskusna momčad, ali bez značajnije kvalitete na vanjskim pozicijama.

Prognoza: 1. Slovenija 2. Gruzija 3. Zelenortski Otoci 4. Venezuela

Skupina G

Skupina G koja će se igrati u glavnom gradu Indonezije Jakarti donosi nam dva izražena favorita iste – Brazil i Španjolsku, te dva autsajdera Iran i Obalu Bjelokosti. Brazil u svojoj kolekciji ima tri svjetske bronce, ali posljednja još daleke 1964. godine te bi ponavljanje tog rezultata bilo ravno senzaciji. Ipak, momčad s Brunom Caboclom, Marcelinhom, Vitorom Benitom i Yagom Mateusom ima se pravo nadati jako dobrom rezultatu. Iran će pak nastupiti na svom četvrtoj uzastopnoj svjetskoj smotri, a na sve četiri predvodi ih isti igrač – Hamed Haddadi, 218 cm visoki centar i najveće ime u povijesti iranske košarke. Igraju vrlo discipliniranu timsku igru, a sve iznad osvajanja 19. mjesta, koje im je najbolji rezultat u povijesti, bilo bi veliki uspjeh.

Obala Bjelokosti stiže na svoje peto Svjetsko prvenstvo, a u dosadašnja četiri nastupa ubilježili su jednu pobjedu i čak 19 poraza. Većina igrača sadašnjeg sastava igra u Francuskoj, nešto u prvoj, ali većinom u nižim ligama, te bi se s Iranom trebali potući za treće mjesto u skupini. Što reći o Španjolskoj, momčadi koja je samo u ovome stoljeću osvojila 14 medalja na velikim natjecanjima, od toga dva svjetska zlata, te koja uvijek cilja najveće domete. Braća Juancho i Willy Hernangomez, prekaljeni Rudy Fernandez i Sergio Llull te mladi Santiago Aldama i Usman Garuba glavne su uzdanice izbornika Sergia Scariola i garancija da se prvaci Europe imaju čemu nadati na dalekom istoku.

Prognoza: 1. Španjolska 2. Brazil 3. Obala Bjelokosti 4. Iran

Skupina H

Posljednja skupina može se slobodno nazvati i skupinom smrti. Sjajna Kanada predvođena Shai Gilgeous-Alexanderom i još šestoricom NBA igrača glavni je favorit skupine i momčad kojoj cilj svakako mora biti jedna od medalja, a imaju i kvalitetu i širinu kadra za potući se za taj cilj. Francuska je kao i obično prepuna kvalitete, napad će im napokon ponovno predvoditi Nando De Colo, ali upitno je stanje Evana Fourniera koji je prosjedio gotovo čitavu prethodnu NBA sezonu. Svi Francuzi izuzev Sylvaina Francisca igraju ili NBA ili Euroligu te će se sigurno boriti za što veći plasman na prvenstvu.

Latvija na ovu smotru putuje bez svoje glavne zvijezde Kristapsa Porzingisa. I dok bi s njim u sastavu imali šansu na neki ludi dan potući se s Kanadom ili Francuskom, ovako su im šanse realno male i treće mjesto skupine bi za njih trebalo biti zacementirano. To pišem iz razloga što je Libanon, unatoč tome što je uz Filipine najkošarkaškija azijska zemlja, ipak kvalitetom daleko ispod tri gore navedene momčadi.

Prognoza: 1. Kanada 2. Francuska 3. Latvija 4. Libanon

Komentari

Povezano