Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Thiago Alcântara: Mađioničar kojeg je izdalo tijelo

Thiago Alcântara s 33 godine odlazi u mirovinu. Španjolski veznjak oprašta se od nogometa kao treći najplaćeniji igrač Liverpoola u godinama kada još štošta ima ponuditi na najvećoj sceni. Takvi podaci za bilo kojeg drugog igrača zvučali bi nevjerojatno, no kad je Thiago u pitanju onda nitko nije pretjerano iznenađen. Razlog su, naravno, ozljede. Upravo je zbog zdravstvenih problema Španjolac odigrao svega pet minuta minule sezone, a to za njega nije nikakva novost.

Bilo je predodređeno da Thiago postane nogometaš

Iako se ne može pričati o Thiagu, a da se ne spomenu ozljede, ovaj tekst fokusirat će se na njegove igračke sposobnosti kad je bio zdrav. Thiago je podrijetlom Brazilac, a rođen je u Italiji. Razlog tomu je nogometna karijera njegova oca, Mazinha, koji je tada nastupao za Lecce. Mazinho je bio uspješan nogometaš i brazilski reprezentativac, a njegova žena Valéria odbojkašica. U tako sportskoj obitelji dječji životni put gotovo sȃm se odabrao, a bolju okolicu za razvoj nisu mogli odabrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thiago i njegov mlađi brat Rafinha rano su djetinjstvo proveli u Brazilu i Španjolskoj i tako pokupili najbolje iz tih nogometnih zemalja. Ipak, kad je došlo vrijeme za ozbiljnije korake odlučili su se za Barcelonu i u njoj ostali značajan dio svoje karijere. Thiago je savršen primjer igrača u kojem se manifestiraju dvije različite nogometne kulture — na jednoj je strani brazilska zaigranost, dribling i Joga Bonito, a na drugoj besprijekorna tehnika i Tiki-taka.

Barcelonina škola nogometa La Masia pripremila je braću na najviše izazove i na kraju su kombinirano ostvarili preko 120 nastupa za klub. Nešto veći trag ostavio je Thiago i on je bio pravi dugoročni klupski plan. Ipak, probijanje u ekipu pored tadašnje konkurencije bilo je sve osim jednostavno pa je veznjak 2013. godine odlučio otići u Bayern München kad je zov bivšeg trenera postao prejak.

Thiago ili ništa

Bavarskog velikana tada je vodio Pep Guardiola. Osebujni trener trenirao je Thiaga u Barceloni i skovao ga kao igrača. Kada je tek došao u Njemačku i kad su ga upitali o željama za transfere, Guardiola je bio odrješit. Samo je rekao “Thiago oder nichts!” (Thiago ili ništa). Želja mu se uslišila i njegov je miljenik sletio u München, gdje je naposljetku ostao dugih sedam godina.

Kao da se Španjolskoj već nije dovoljno naosvajao, u Njemačkoj je u svoju vitrinu nadodao sedam titula Bundeslige, četiri Kupa, tri Superkupa, jednu Ligu prvaka i jedno Svjetsko klupsko prvenstvo. Sada dolazimo do onog neizbježnog dijela. U sedam punih sezona u Bayernu, Thiago je samo u njih tri startao u više od pola utakmica. On je prava definicija onoga što Amerikanci zovu luxury player — dovoljno ga vrijedi imati samo ako ste dovoljno bogati. Bayern svakako jest, a Thiago mu je to višestruko vratio. Jer kad je bio zdrav, bio je nezaustavljiv.

Na svom vrhuncu bio je ponajbolji veznjak svijeta

Iako je Guardiola bio taj koji je inzistirao na njegovu dovođenju, on je samo dvije sezone proveo na klupi Bayerna, no svi treneri koji su došli poslije njega objeručke su prihvatili Thiaga i integrirali ga u ekipu. Sezona u kojoj je odigrao najviše utakmica bila je 2018/19 i nju smo uzeli kao uzorak za analizu. Usporedili smo Thiaga sa svim veznjacima Bundeslige koji su započeli više od 50 % utakmica u dvije kategorije — dodavanjima i duel igri.

Podaci: Sofascore/Grafika: Petar Novak

Na dodavačkom grafu Thiaga je intuitivno tražiti u gornjem desnom kutu, a upravo tu se i nalazi. Španjolac ima najveći volumen dodavanja i uvjerljivo najvišu preciznost. Taj podatak postaje impresivniji činjenicom da je on progresivan dodavač, netko tko konstantno pronalazi suigrača u uskim zonama i tako osvaja prostor. Njegove brojke za golove i asistencije nikad nisu bile na zavidnom nivou, no to svakako nije Thiagova odgovornost. Njegov je zadatak bio prenošenje posjeda na protivničku polovinu ili trećinu, a u tome gotovo da nitko nije bio bolji. Takav igrač noćna je mora svih obrambenih struktura jer mu je dovoljna minimalna praznina kako bi pronašao igrača.

Iste je sezone imao 7.3 točnih dugih dodavanja po utakmici s postotkom uspješnosti od 82 %. To je razina efikasnosti kojoj jedino Toni Kroos može parirati. Ako nadodamo da je bilježio 1.9 driblinga s nestvarnom uspješnosti od 85 %, postaje jasno da je Alcântara bio Bayernov napadački talisman. Diktirao je tempo, kreirao napade i bio otporan na pritisak. Bilo kakav golgeterski učinak u njegovom je slučaju samo bonus na već neprocjenjivu vrijednost. Pitanje koje se nameće je — kakav je onda bio u obrani?

Podaci: Sofascore/Grafika: Petar Novak

Thiago je u istoj sezoni bilježio 7.1 osvojenih duela s uspješnosti od 60 %. Suvišno je i govoriti, takav učinak je impresivan, a niti jedan veznjak u ligi sa sličnim ili većim volumenom duela nema niti blizu takvu uspješnost. Sada postaje potpuno jasno zašto vrijedi istrpjeti Thiagove ozljede. Jer kad je tu, on je svjetska elita u oba smjera igre, a takvih je igrača zbilja malo. Njegove su usluge bile dostupne i naredne sezone i tada je bio ključan igrač Hansija Flicka u osvajanju Lige prvaka.

Ni Klopp nije bio imun na njega

Nakon što je Thiago osvojio Ligu prvaka s Bayernom i tako kompletirao svoju kolekciju, njegova je budućnost visjela u zraku. Imao je 29 godina i ugovor mu se bližio kraju. Zainteresiranih nije nedostajalo, no mnoge je iznenadilo kad je Liverpool objavio kako je Thiago njihov novi igrač. U klubu su imali jasnu politiku akvizicija i Španjolac je potpuno odudarao od njihova poslovanja. On je bio 29-godišnjak s visokom plaćom i užasnom povijesti ozljeda, no Jürgen Klopp je bio toliko uvjeren u njegove sposobnosti i preuzeo je taj rizik.

Ishod je bio jasan — ozljede, maestralne partije, ozljede. Nije slučajno da je Liverpool s Thiagom na vrhuncu njegove forme i dostupnosti (a to su još uvijek bile dvije trećine sezone) završio u lovu na sva četiri trofeja. Na kraju su ostali bez dva najvrjednija, no to je rizik koji su u klubu još prije bili spremni preuzeti. Poanta je da je Alcântara svojim igrama garantirao najviše rezultate, a svoju je ulogu u tom dijelu isporučio. Sezone 21/22 bio je izabran u idealnu jedanaestoricu Premier lige, no dojmovi navijača još su uvijek miješani jer je ipak bio treći najplaćeniji igrač kluba, a više je vremena proveo van terena nego na njemu. Međutim, to je upravo ono što Thiago jest i što je bio kroz cijelu karijeru — apsolutna elita kad je zdrav, a samo o klubu ovisi isplati li im se držati ga kad ga neophodno pogode problemi sa zdravljem.

Van brojki i učinka, Thiago je bio mađioničar

Po brojkama je apsolutno jasno da se radi o svjetskoj eliti, no ono po čemu ga će se pamtiti je nevjerojatna elegancija kojom je igrao nogomet. Bio to pogodak Portu, elastico protiv Borussije Dortmund ili atraktivno dodavanje, gledati Thiaga kako igra nogomet bio je odmor za oči. Zbilja se radi o jednom od onih igrača na kojima se može izučavati nogometni zanat samo gledajući ih, a ako ima specifičan potez nazvan po sebi, onda znamo kakav je njegov trag.

Nema puno igrača čiji su potezi estetski lijepi, a istovremeno i korisni. Razlog tomu je što Thiago, osim elegancije, ima i vrhunsko razumijevanje igre. Vijest da ga je Flick nagovorio da postane član Barcelonina stožera stoga ima savršenog smisla. Radi se o igraču koji priča pet jezika, kojeg su trenirali Guardiola, Ancelotti, Flick i Klopp, koji je savršeno igrao ulogu koja iziskuje najviše nogometne inteligencije, a povrh svega je sjajan mentor suigračima. Zato je sasvim izgledno da Thiago može postati fantastičan djelatnik u ovom sportu i poslije igračke karijere. Nadamo se da ćemo ga bar u toj ulozi gledati kako nesputano zauzima ono što mu je pripadalo kao nogometašu, a to je sami vrh. Olakotna je okolnost što ovdje ovisi o znanju, a ne o tijelu — jer upravo ga je ono jedino izdalo u igračkoj karijeri.

Komentari

Povezano