Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Tko se sve nadao pozivu na EURO, a nije ga dobio?

Izbornik Zlatko Dalić danas je u podne objavio popis od 26 igrača koji će u lipnju putovati na Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Na popisu se nalaze uglavnom očekivana imena, no nakon objave popisa za nadolazeće utakmice reprezentacije, uvijek se vuku repovi oko toga tko je trebao biti pozvan, a nije.

Prvo poznato ime koje se svakako nadalo pozivu na Europsko prvenstvo jest Josip Brekalo. On je u siječnju iz Fiorentine stigao u Hajduk u nadi kako će s dobrim igrama na Poljudu osigurati izbornikov poziv. Brekalo je za Hajduk nastupio u 13 utakmica, a u njima je skupio skroman učinak. Upisao se samo jednom u strijelce te je asistirao sedam puta. Njegove dobre partije mogli smo vidjeti samo protiv slabijih protivnika poput Rudeša ili Slaven Belupa, dok u derbijima koji su Hajduku presudili prvenstvo, nije imao značajniju ulogu. Na kraju, Brekalo se nalazi niti na pretpozivu za Europsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brekalo je igrač koji ima brojne kvalitete, no u ovome trenutku za njega nema mjesta u reprezentaciji. Njegov dribling, ulasci s krila u sredinu terena, pregled igre, svakako su karakteristike koje ga čine odličnim igračem, no njegova forma u posljednjih godinu dana nije na zadovoljavajućoj razini. Za njega će u budućnosti sigurno ponovno biti mjesta, budući da ima tek 25 godina te ga očekuju najbolje nogometne godine. Brekalo je svakako najveći gubitnik izbornikove liste.

Na pozivu se ne nalazi niti Dominik Kotarski, koji je u Grčkoj osvojio naslov prvaka braneći za PAOK. Kotarski je imao zaista sjajnu sezonu. U Konferencijskoj ligi njegova je momčad stigla u četvrtfinala, dok su u Grčkoj u velikoj konkurenciji došli do naslova prvaka kojim su osigurali kvalifikacije za Ligu prvaka. Kotarski je između vratnica ove sezone stajao čak 44 puta. U Grčkoj je čak 12 puta sačuvao netaknutu mrežu te je zabilježio 2,5 obrane po susretu.

Kotarski se nalazi na pretpozivu, a šansu su ispred njega dobili Ivica Ivušić te Nediljko Labrović. Ivušić je sezonu odradio u slabašnoj ciparskoj ligi, dok je Labrović branio za Rijeku. Imao je uistinu sjajan veliki dio sezone, no u zadnjih nekoliko utakmica vidljiv je veliki pad u njegovoj formi.

Kotarski je odradio sjajnu sezonu u Grčkoj, koja je sigurno puno zahtjevnija i kvalitetnija liga od ciparske, a i hrvatske. Dominik Livaković najbolji je hrvatski vratar i sigurna jedinica, no Kotarski je svojim igrama zaslužio biti njegova prva zamjena. Sjajan je u igri s obje noge, odličan na crti, voli izaći s gol linije te odlučno zapovijeda obranom PAOK-a. Ivušić i Labrović su već dokazano sjajno vratari, no vrijeme je da kockasti dres odjene i Kotarski.

Foto: HMBxMedia

Nakon objave popisa, već tradicionalno se u kuloarima mogu pročitati komentari o izostanku Josipa Mišića. Dinamov veznjak je već nekoliko sezona jedan od najboljih igrača HNL-a, no nije niti jednom dobio poziv u reprezentaciju. Njegove kvalitete i iskustvo sigurno bi pomogle reprezentaciji, no cijeloj javnosti je posve jasno kako njegovo ne pozivanje u reprezentaciju nema veze s njegovim igračkim kvalitetama koje su neupitne, već je problem na nekoj osobnoj razini koje javnosti nikada nisu obznanjene.

Mišića niti ovoga puta nema na pretpozivu, no tamo se nalazi njegov kolega iz Dinama, Petar Sučić. Dinamov veznjak tek se nedavno odlučio kako će braniti hrvatske boje, a zbog svojih odličnih partija u Dinamu odmah je nagrađen i pretpozivom. Vrlo je zanimljivo da je Sučić dobio pretpoziv nakon jedne odlične sezone, dok Mišić koji je konstantan već godinama, svoju priliku nije dobio.

Foto: HNK Rijeka

Ove sezone sjajne igre pružio je i Igor Matanović, napadač Karlsruhera. U 32 odigrane utakmice u drugoj njemačkoj ligi, upisao je 14 golova i pet asistencija. Budući da su to stvarno respektabilne brojke za drugu njemačku ligu, koja je po svojoj kvaliteti bolja i od mnogih prvih europskih liga, Matanović je mogao pronaći svoje mjesto i među 26 odabranih. Matanović se sigurno čekati svoju priliku, budući da su ozljede uoči i tijekom turnira, nažalost često neizbježna pojava.

Mnogi su i među putnicima za turnir očekivali Duju Ćaletu-Cara. Stoper Lyona bio je prisutan na posljednjem okupljanju reprezentacije u Egiptu, no ovoga puta nije se izborio za svoje mjesto. U zaista turbulentnoj sezoni Lyona, upisao je 24 nastupa. Lyon je imao sjajan drugi sezone, u kojem su uspjeli izboriti Europu, a Ćaleta-Car pružao je odlične igre. Ispred njega priliku su dobili Marin Pongrančić koji je sezonu proveo u Lecceu te Martin Erlić, čiji je Sassuolo ispao iz Serie A. Također, ispred njega se nalazi i Domagoj Vida, koji u dresu AEK-a proživljava novu mladost.

Sasvim je normalno da će nakon objavljenog popisa uvijek biti nezadovoljnih zato što netko nije pozvan ili zato što je pozvan netko tko nije trebao biti. No, činjenica da se vode rasprave oko trećeg vratara ili imena na pretpozivu, jasan je pokazatelj da je izbornik pozvao ono najbolje što ima, ako ne računamo ozlijeđene, odbačene te one uvrijeđene.

Za Ofenzivu piše: Kristijan Kuveždić

Komentari

Povezano