Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Tko zaslužuje osvojiti Zlatnu loptu?

Nakon što su odigrana finala Europskog prvenstva i Cope Américe, službeno je završila 2023./2024. nogometna sezona. S obzirom na promjenu pravila kod glasanja za Zlatnu loptu, to znači da je kompletiran uzorak za dodjelu ovogodišnje nagrade za najboljeg igrača na svijetu.

Posljednju Zlatnu loptu je osvojio Leo Messi kojem je to bila osma, ali postoji velika mogućnost da će mu to biti i posljednja. Iako je osvojio Copu, Argentinac po gotovo svim kladionicama nije niti u top pet kandidata za osvojiti nagradu. On i Cristiano Ronaldo su obilježili posljednjih 15 godina gdje su se do 2022. godine međusobno izmjenjivali kao osvajači Zlatne lopte; jedini igrač koji je uspio prekinuti njihov duopol je bio Luka Modrić 2018 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Era Messija i Ronalda je sada završila, ali ove godine imamo možda i najzanimljiviju utrku za Zlatnu loptu gdje postoji nekoliko kandidata. Koliko je kvalitetna konkurencija najbolje govori da igrač koji je osvojio Serie A i Copu te bio najbolji strijelac u oba natjecanja po kladionicama nije niti u top deset kandidata za osvajanje nagrade najboljeg igrača na svijetu. Riječ je o Lautaru Martínezu koji neće osvojiti nagradu za koju će se boriti tri igrača Real Madrida i najbolji zadnji vezni na svijetu.

Carvajalov jedini argument su ekipni uspjesi

U prva četiri favorita za osvajanje Zlatne lopte su čak tri igrača Real Madrida, a po kladionicama najmanje šanse ima Dani Carvajal. Što se tiče ekipnih trofeja, desni bek je imao uvjerljivo najbolju sezonu od svih igrača na svijetu. Uvjerljivo je osvojio La Ligu s Real Madridom koji je također podigao Ligu prvaka te je u posljednjoj utakmici sezone podigao trofej Europskog prvenstva. Problem za Carvajala je taj što su mu ekipni uspjesi jedina stvar koja mu uopće ide u prilog. Zlatna lopta je ipak individualna nagrada, a Carvajal je daleko od toga da je imao sezonu gdje je „otpuhao konkurenciju“ na svojoj poziciji. Prema podacima FBrefa koji za svakog igrača prvo prikazuju njegove brojke u 19 različitih statističkih parametara, Španjolac je u samo jednoj od 19 kategorija u deset posto najboljih bekova u ligama Petice: riječ je o pogocima.

Carvajal u usporedbi s ostalim bekovima u ligama Petice, Izvor: FBref

Dok je u Ligi prvaka završio u najboljoj postavi, u najboljoj ekipi Europskog prvenstva je na desnom beku mjesto ispred njega dobio Kyle Walker. Mnogi se ne bi složili da Walker bio bolji od Carvajala, ali također bi dosta ljudi reklo da bek Španjolske na individualnoj razini nije imao bolje Europsko prvenstvo od Julesa Koundéa i Joshue Kimmicha. Kada kao branič niste ni uvjerljivo najbolji igrač na svojoj poziciji, teško je očekivati da možete dobiti Zlatnu loptu. Stoga je teško za očekivati da će Carvajal osvojiti nagradu za najboljeg igrača na svijetu. Ako je slučajno osvoji, bio bi uvjerljivo najlošiji osvajač ove nagrade u 21. stoljeću.

Kladionice precjenjuju Viníciusa koji nije imao bolju sezonu od Bellinghama

Na prvom mjestu za osvajanje Zlatne lopte se trenutno nalazi Vinícius Júnior kojem kladionice otprilike daju 60 posto šansi za osvajanje iste. Iako je Brazil imao razočaravajuću Copu gdje su u četiri utakmice upisali samo jednu pobjedu, Vinícius je odigrao solidan turnir te nije bio uzrok slabijih partija njegove reprezentacije. Što se tiče klupske sezone, briljirao je u dresu Reala s kojim je osvojio već spomenutu La Ligu i Ligu prvaka.

Vinícius je bio ključan igrač Reala u završnici sezone, ali kada se pogleda cijela sezona, ne može se reći da je bio bitniji igrač od Judea Bellinghama. U Ligi prvaka je Vinícius postigao jedan pogodak više od Engleza koji je doduše imao jednu asistenciju više od njega. Bellingham je imao jednu asistenciju više i u La Ligi gdje je postigao i četiri pogotka više od Brazilca. Kada na to dodamo i da je Engleska dogurala do finala Europskog prvenstva gdje Bellingham nije bio na razini kao i u Real Madridu, ali je i dalje postigao bitne pogotke, nije jasno zašto Vinícius ima čak 60 posto šansi za osvajanjem Zlatne lopte dok Bellingham ima samo 16 posto. Kada bih osobno birao između tri spomenuta igrača Reala, moj odabir bi bio Bellingham koji je nadmašio sva očekivanja (koja su ionako bila visoka) u svojoj prvoj sezoni za Real gdje je igrao na poziciji koju do sada nikada nije igrao.

Foto: Guliver Image (xSergioxRuizx)

Rodri je prije bio zanemaren, ali sada ima dobru šansu dobiti najveće priznanje

Između Viníciusa i Bellinghama se na drugom mjestu po kladionicama nalazi Rodri koji je ove sezone osvojio Premier ligu i Europsko prvenstvo na kojem je proglašen najboljim igračem turnira. Prošle godine je bio iznimno podcijenjen u glasanju za Zlatnu loptu gdje je završio na petom mjestu, a možda je zaslužio biti i prvi. Najbolji zadnji vezni svijeta je tada bio ključan igrač u Manchester Cityju koji je osvojio trostruku krunu, a Španjolac je sjajnu klupsku sezonu okrunio pobjedničkim pogotkom u finalu Lige prvaka.

U ovakvim glasanjima često igrači dobiju priznanje naknadno. Najbolji primjer je Modrić koji je na individualnoj razini imao boljih sezona prije 2018. godine, ali tada je na račun sjajnog Svjetskog prvenstva došao do prve Zlatne lopte.

Rodri je ove sezone opet imao ključnu ulogu u sredini terena gdje se kod Manchester Cityja vidjelo da ne može nadoknaditi Španjolca kada on nije u sastavu. Iako su ga od četvrtfinala nadalje protivnici na Europskom prvenstvu usko markirali, Rodri je opet imao sjajan turnir pa je u dresu Španjolske nastavio formu iz Lige nacije gdje je također dobio nagradu za najboljeg igrača. Od početka 2023. godine je Rodri izgubio samo četiri utakmice i osvojio osam trofeja. Stvara se dojam da mu nogometna javnost tek sada odaje priznanje za prošlu sezonu, a to mu uz uspješnu netom završenu sezonu daje možda i veće šanse od 20 posto koje mu daju kladionice.

Rodri u usporedbi s ostalim veznjacima u ligama Petice, Izvor: FBref

Zaključak

Prilično je jasno da će se borba za Zlatnu loptu odvijati između tri igrača Real Madrida i Rodrija. Carvajal na svojoj strani ima samo ekipne uspjehe te nije bio toliko dominantan desni bek da može osvojiti nagradu. Vinícius je imao sjajnu sezonu, ali ne može se reći da je definitivno bolja od Bellinghamove i Rodrijeve. Osobno mi je Brazilac na trećem mjestu te smatram da ga kladionice precjenjuju.

Kada bih morao birati između Bellinghama i Rodrija, odabrao bih Španjolca. Smatram da je napokon cijenjen kod šire nogometne javnosti te je imao nestvarno dobru sezonu. Uvjerljivo je najbolji zadnji vezni na svijetu te je bio ključan igrač Manchester Cityja ove sezone. Građani su opet prebacili 90 bodova i osvojili Ligu, a Rodri osim detaljnijih brojki ima odlične i one bazične. Gotovo je nestvarno da jedan zadnji vezni u 34 ligaške utakmice postigne osam pogodaka i podijeli devet asistencija. Uz osvojeno Europsko prvenstvo gdje je bio igrač turnira nedostajala mu je još Liga prvaka za savršenu sezonu, a tu je Manchester City izgubio od Real Madrida na penale nakon što su imali čak 33 udarca u uzvratu.

Rodri je uvjerljivo najbolja šestica na svijetu, a nakon ovakve sezone zaslužuje i Zlatnu loptu koju je možda zaslužio i prošle godine.

Komentari

Povezano