Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Toni Fruk: Junak iz sjene

Kada vam netko spomene ovosezonsku momčad Rijeke i pojedince koji su se posebno istaknuli u prvi plan izlaze imena Marca Pašalića, Nike Jankovića i Marka Pjace. I to je razumljivo pošto su spomenuti igrači ili zabili neke vrlo atraktivne golove ili pak privlače pažnju svojim imenom i renomeom od ranije. Uz to, krilne pozicije su deficitarne u hrvatskoj reprezentaciji pa je to također pripomoglo njihovom češćem spominjanju u medijskom prostoru.

Pašalić je sve oduševio svojim udarcima izvana, Janković je trenutno najbolje ocijenjeni igrač lige po Sofascoreu, dok o Pjaci i njegovom renomeu ne treba previše trošiti riječi. Ipak, u ovoj ekipi Rijeke postoji još jedan igrač koji također igra sjajno, vjerojatno i bolje od svih navedenih, a na njegov račun definitivno nije stiglo dovoljno pohvala u odnosu na to koliko ih zaslužuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toni Fruk je jedan od onih igrača koji se kao vrlo mlad otisnuo u inozemstvo. Prvo se sa 17 godina iz Hypo Limač akademije zaputio put belgijskog Mouscrona, da bi svega šest mjeseci kasnije otišao na posudbu u Fiorentinu. Talijanski klub ga je u ljeto 2019. odlučio otkupiti za 1,5 milijuna eura, tamo je potpisao petogodišnji ugovor, ali nikada nije zaigrao za seniorsku momčad. Za U19 momčad skupio je svega deset službenih nastupa u nešto više od 16 mjeseci koliko je tamo proveo, a u listopadu 2020. stigao je u drugoligaša Dubravu Tim Kabel na posudbu.

Tamo se zadržao jednu sezonu te pritom upisao osam pogodaka i tri asistencije, u Fiorentini i dalje nisu ozbiljnije računali na njega, a to mu je u ljeto 2021. donijelo još jedan odlazak na posudbu, ovaj put u hrvatskog prvoligaša Goricu.

U Turopolju se zadržao pune dvije sezone, a za to vrijeme je u HNL-u upisao 53 nastupa u kojima je postigao 12 pogodaka i k tome dodao tri asistencije. Unatoč problemima s ozljedama, prošle sezone je bio najbolji strijelac ekipe sa sedam postignutih golova i tako uvelike pomogao Gorici izboriti ostanak u prvom razredu hrvatskog nogometa.

Izvor: Sofascore Hrvatska

Bilo je poprilično jasno kako je vrijeme za iskorak u njegovoj karijeri, dugo ga se povezivalo s Dinamom, ali na kraju je na poziv Sergeja Jakirovića ipak stigao u Rijeku.

„Ne znam kako su išli razgovori u klubu, ali ja sam prije dolaska najviše pričao s trenerom Jakirovićem koji je već dugo vremena i u stalnoj komunikaciji s mojim agentom Ivanom Rukavinom. Nikad nisam doživio da me trener toliko puta zove. Uvjerio me u to koliko me želi u momčadi i zbog svega navedenog uopće nisam puno razmišljao. Bio sam siguran i prije nego što sam potpisao da je Rijeka najbolja moguća opcija, a u to sam se uvjerio kad sam došao ovdje“, izjavio je Fruk nakon dolaska na Kvarner.

Sopićeva Rijeka

Igralo se 8. kolo SuperSport HNL-a kada je Osijek gostovao na Rujevici, a Željko Sopić se po prvi puta odlučio na teren poslati sastav u kojem Lindon Selahi sam obnaša ulogu zadnjeg veznog, dok se ispred njega nalaze Fruk i Janković. Obojica su prije svega napadački orijentirani igrači koji su u nekim periodima svoje karijere igrali i na krilnim pozicijama. Uz to, bio je to i debi Pjace od prve minute, a upravo je na njegov pogon Rijeka tada odnijela pobjedu. Činilo se kako Sopić neće protiv svih protivnika igrati s tako napadački orijentiranom postavom, ali ispostavilo se da hoće i može.

S takvom postavkom Rijeka ima mogućnost konstantno vršiti pritisak na suparničku zadnju liniju, stajati vrlo visoko na terenu i tako vraćati loptu u svoj posjed. Formula je vrlo jasna, direktnim nogometom što brže i konkretnije ugroziti protivnika. Uloga Selahija je u takvoj postavci ključna jer on sam mora držati ogroman prostor pod kontrolom, dok u napadu Rijeka ima pregršt opcija kako ugroziti protivnička vrata.

Igrači Rijeke tako upućuju najviše udaraca prema u cijeloj ligi, a u prosjeku pucaju čak 18 puta po utakmici. Dinamo ih koliko-toliko prati sa 16,7 udaraca, dok je Osijek treći s 13,8 udaraca u prosjeku. Sopićeva momčad je ove sezone uputila ukupno 123 udarca izvan šesnaesterca, dok nijedna druga ekipa u ligi nije uputila više od 85 koliko ima Osijek. Ipak, tek 31% Rijekinih udaraca završi unutar okvira gola. Usporedbe radi, Dinamovih 37% udaraca završi u okviru, Osijekovih 39% i Hajdukovih 35%.

S druge strane, Rijeka je ove sezone u HNL-u postigla osam golova udarcima izvan kaznenog prostora što bi značilo da su 30% ovosezonskih golova postigli nakon udaraca izvana. Varaždin i Slaven Belupo druga su i treća ekipa lige po zabijenim golovima izvan šesnaesterca, a zabili su ih svaki po četiri, duplo manje od Rijeke.

Ako pogledamo prvih 15 igrača koji se najčešće odlučuju za udarac u HNL-u, Rijeka tamo ima pet svojih predstavnika. Pašalić je trenutno igrač koji upućuje najviše udaraca u ligi, njih 3,1 po utakmici, a prvo mjesto dijeli s Markom Livajom. Janković je iza njih s 2,9 udaraca u prosjeku, dok Ivanović, Pjaca i Fruk također pucaju u prosjeku više od dva puta po utakmici.

Igre koje prolaze ispod radara

Uz svu direktnost i konkretnost, ono što je ipak potrebno svakoj ekipi je doza kreativnosti, a upravo to donosi Fruk koji u ranijem periodu svoje karijere ipak nije imao takvu ulogu na terenu, barem ne u tolikoj mjeri. Njegovo najveće oružje u periodu u Gorici bio je sjajan udarac s distance, dok se sada u Rijeci više oslanja na proigravanja za svoje suigrače.

Ključno dodavanje kao statistički parametar najjednostavnije je definirati kao dodavanje koje je prethodilo udarcu. Stoga ne treba previše čuditi činjenica da je Fruk igrač s najviše takvih dodavanja u cijeloj ligi, upućuje ih 2,5 po utakmici, a iza njega se nalazi Dinamov dvojac Martin Baturina i Bruno Petković. Prošle sezone u Gorici njegova je uloga bila drugačija, oko sebe nije imao igrače takvih karakteristika, a to je rezultiralo time da je u prosjeku bilježio manje od jednog ključnog dodavanja po utakmici.

Kako bi svi drugi igrači oko njega mogli doći do izražaja svojim driblinzima i prije svega udarcima izvana Fruk se u određenoj mjeri podredio momčadi. Preuzeo je ulogu kreatora i igrača koji će Pašalića, Jankovića i Pjacu dovesti u povoljnije situacije za ugrožavanje suparničkog gola.

To potvrđuje i činjenica kako je u ovoj sezoni upisao sedam asistencija u 14 nastupa u HNL-u što ga čini najboljim asistentom lige u ovom trenutku. K tome je dodao i dva pogotka pa je uz to i igrač koji ima najviše izravnih sudjelovanja za gol u cijeloj ligi, a iza sebe je ostavio imena poput Mije Caktaša, Ante Ercega, Livaje i Jankovića.

Snosi dio zasluga za Jankovićeve dobre predstave

Već spomenuti Janković je u prošloj polusezoni odigrao 19 utakmica u dresu Rijeke u HNL-u, a pritom je postigao dva pogotka i upisao jednu asistenciju. Ove sezone je u dosadašnjih 14 nastupa na brojci od šest golova i dvije asistencije, a dio zasluga za to snosi i Fruk. Baš je njegov dolazak u Rijeku omogućio Jankoviću da napravi taj dodatan iskorak u odnosu na period ranije.

Izvor: Sofascore Hrvatska

Janković je bio jedan od nositelja juniorske momčadi Dinama koja je u Ligi prvaka stigla do četvrtfinala pritom izbacivši münchenski Bayern. U generaciji igrača rođenih 2001. godine Antonio Marin je bio igrač koji je iskakao iznad svojih vršnjaka te je često igrao sa starijima od sebe. To je bila prilika koju su tada najbolje iskoristili upravo Janković i Edin Julardžija.

Potreban mu je kreativan suigrač u veznoj liniji koji će na sebe preuzeti dio kreacije, a njemu pustiti da se oslanja na svoj udarac s distance. Baš zato je tada izgledao puno bolje kada je uz sebe imao Julardžiju, kao što je to i slučaj danas kada uz sebe ima Fruka.

Sposobnost prilagođavanja svojoj okolini i prepoznavanje situacije u kojoj će kolektiv bolje funkcionirati je danas iznimna rijetkost. Ne samo u nogometu, već generalno u životu.

Fruk je svjestan kako oko sebe ima izrazito potentne igrače koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu, a da bi momčad funkcionirala netko se mora podrediti ekipi. Od svih napadačkih rješenja upravo je on svoju igru najviše prilagodio u odnosu na ranije. Sve igrače oko sebe čini boljima i svojim odlukama ih dovodi u povoljnije situacije na terenu.

Možda se očekivalo kako će njegove izvedbe zbog toga patiti, ali on sada djeluje još bolje i zrelije nego prije. Odlične predstave koje pruža prolaze ispod radara uslijed atraktivnih golova njegovih suigrača. Tako je Fruk među hrpom junaka postao baš onaj koji djeluje iz sjene.

Komentari

Povezano