Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Toni Kroos: Najbolji dodavač na svijetu

Trenutna sezona Real Madrida može veseliti njihove navijače. Na pragu su osvajanja domaćeg prvenstva, a u Ligi prvaka prošli su u četvrtinu finala. Nisu razlog za slavlje samo trenutni uspjesi, već i fantastična smjena generacije koju praktički nisu ni osjetili. Talent kojim raspolažu Madriđani je nevjerojatan i s razlogom partije Judea Bellinghama i ostalih zvijezda pune naslovnice. Ipak, u sjeni je ostao prekaljeni junak Real Madrida – Toni Kroos.

Tihi junak sezone

Tiho, kao i čitavu svoju karijeru, Kroos isporučuje što se od njega traži na najvišem mogućem nivou. Trenutno je drugi najbolji asistent La Lige sa sedam asistencija, no to je gotovo i najmanje bitno kada pričamo o Kroosu. Njegova je važnost za Kraljevski klub iznimna, ali igre mu prolaze ispod radara i rijetko je baš on tema razgovora. To ne brine puno čovjeka koji je, između ostalog, osvojio Svjetsko prvenstvo, pet Liga prvaka, tri La Lige i tri Bundeslige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toni Kroos ima 34 godine i bez obzira na to što se njegova igra nikad nije zasnivala na fizičkim atributima, u toj fazi karijere potrebno je dozirati igrača. U La Ligi odigralo se 28 kola, a on je nastupio u 24 navrata, s tim da je 19 puta počeo utakmicu. U prosjeku igra 64 minute, što jasno pokazuje da se njegova minutaža pomno planira. Sličan je slučaj i s Lukom Modrićem koji je započeo svega 12 utakmica u ligi. Tako Carlo Ancelotti od svojih iskusnih veznjaka dobiva najviše kad je najpotrebnije, što je i sasvim logično kada se uzme u obzir širina rostera.

Ustvari je anomalija što Kroos i Modrić još uvijek pružaju sjajne partije na najvišoj razini, no dok hrvatski kapetan često dobiva ode na svoj račun, Nijemac prolazi nezapaženo. Tajna njegove dugotrajnosti sigurno se nalazi u činjenici da njegovi glavni atributi “dobro stare”. Njegove dodavačke sposobnosti, koje su ponajbolje u povijesti nogometa, i brzina razmišljanja ključne su Kroosove prednosti.

Kroosove dodavačke sposobnosti

Grafika: Petar Novak, podaci: SofaScore

Gornja grafika prikazuje vezne igrače španjolske lige u ovoj sezoni i odnos njihovih ukupnih dodavanja po 90 minuta (os x) i postotak uspješnih dodavanja (os y). Kod dodavačkih grafova postalo je normalno Kroosa tražiti gore desno jer kod njega je lopta kao u sefu. On je jedini igrač koji je u 11 uzastopnih sezona bilježio preko 90 % preciznosti dodavanja. Kada mu dodate Luku Modrića, nije ni čudno što su toliko godina dominirali i bili otporni na protivnički pritisak.

Grafika:Petar Novak, podaci: Sofascore

Ono u čemu je Kroos daleko najbolji na svijetu, a ujedno i jedan od najboljih u povijesti, duga su dodavanja. Na grafu možemo vidjeti kako se kretao njegov broj dugih lopti po 90 minuta u posljednjih devet ligaških sezona. Apsolutno je nevjerojatan podatak da mu preciznost nikad nije pala ispod 85 %, što je najelitniji rang.

Takve dodavačke sposobnosti omogućuju mu da kontrolira tempo igre i povezuje linije, ali ga čini iznimno otpornim na presing, što je ključ u današnjem nogometu. Dovoljno je sjetiti se brojnih susreta u Ligi prvaka u kojima bi protivnici svim snagama nahrlili na Real, a oni su se konstantno izvlačili iz takvih situacija i vrebali kontranapad. Puno je lakše biti toliko smiren kada u veznom redu igra Toni Kroos.

Prosječni nogometni pratitelj možda neće vidjeti što je toliko posebno u njegovoj igri jer definitivno nije tip igrača koji će zabavljati publiku potezima i trikovima, no njegove su sposobnosti trenerima neprocjenjive. Često je Kroos bio meta kritika koje tvrde da samo dodaje unatrag i prvom igraču do sebe pa su ga u Njemačkoj pogrdno prozvali Querpass Toni (querpass je dodavanje unatrag), no to jednostavno nije istina.

Kroos u usporedbi s ostalim veznjacima u ligama Petice; Grafika: Luka Vujić

Ako pogledamo Kroosov profil na Fbrefu i njegove dodavačke brojke, vidjet ćemo da mu se čitava rubrika zeleni kao nekadašnja libijska zastava. Od 25 parametara, Kroos spada u 5 % najboljih veznjaka u njih 18. Među njima su progresivna i ključna dodavanja te asistencije, što samo opovrgava tezu o usporavanju igre i “alibi dodavanjima”. Takve brojke su zastrašujuće i potvrđuju da se radi o najboljem dodavaču na svijetu.

Njemački veznjak nema brzinu ni pretjeranu fizičku snagu, nije dobar dribler, no ništa od toga nije važno kada je u određenim aspektima jednostavno – najbolji. Ne treba zaboraviti da je prijetnja izvan šesnaesterca s preciznim udarcem. Iako se ne nalazi često na listi strijelaca, neki od pogodaka koje je postigao govore da je riječ o najvišoj klasi – sjetimo se gola iz slobodnjaka protiv Švedske na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Uloga u Realovom sustavu

U Realovom trenutnom sustavu Kroos uglavnom zauzima poziciju središnjeg veznog u rombu ili nešto rjeđe lijevog veznog. Uglavnom je okružen s dva energična veznjaka poput Federica Valverdea i Eduarda Camavinge. Iako još uvijek uzima 3.3 duela po utakmici s impresivnom uspješnosti od 64 %, najbolje funkcionira s fizički dominantnim igračima. To se osobito očitava u sustavu romba kada momčad osim bočnih igrača nema prirodnu širinu i veznjaci s obje strane moraju raditi zahtjevne obrambene i napadačke zadatke.

Toni Kroos (označen trokutom) protiv Girone

Na gornjoj fotografiji vidimo nešto što Kroos često radi. Spušta se između dva stopera kako bi imao potpuni pregled terena i mogućnost slanja svojih prepoznatljivih dugih lopti. U maniri Andree Pirla obnaša ulogu deep-lying playmakera, a onda se i sam ponekad pridruži napadu iz pozadine kako bi zaprijetio udarcem iz daljine. Utakmicu protiv Girone s gornje slike završio je s 14/14 dugih dodavanja, a upravo je to bio susret u kojem je Real trebao potvrditi svoje šampionske ambicije.

Povratak u reprezentaciju

Ne čudi stoga što je nedavno potvrdio da će se vratiti u Njemačku reprezentaciju za predstojeći EURO 2024. Njegovo iskustvo i igračka klasa dobro će doći domaćinima prvenstva koji prethodnih godina nisu ni sjena svojih prethodnih izdanja, čija je perjanica upravo bio i Kroos, osvojivši s njima Svjetsko prvenstvo 2014.

Grupa sa Škotskom, Mađarskom i Švicarskom ne bi im trebala biti izazov, a ako Kroos bude igrao svoju rolu kao u Realu i dugim loptama hranio Floriana Wirtza, Jamala Musialu i ostale, Njemačka će sigurno imati šanse.

Toni Kroos – neopjevani heroj

Ova sezona samo je potvrda onoga što znamo o Kroosu, a uzimamo zdravo za gotovo. Nema potrebe apostrofirati njegove timske uspjehe jer je u nogometu ostvario maltene sve, no dojam je kao da se njegova uloga nikada nije javno isticala, a daleko od toga da je bio sporedan akter. Tek će vrijeme pokazati kolika je razlika kada ekipa nema igrača koji će u najvažnijoj utakmici sezone imati 14/14 dugih dodavanja, a to Kroos radi na najvišoj razini godinama. Ne pretjerano zabavno ni privlačno, ali nevjerojatno efikasno – kako i priliči njemačkom veznjaku.

Komentari

Povezano