Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Tottenham se ne prilagođava nikome pa tako ni Cityju

Nedjeljni dvoboj između Manchester Cityja i Tottenhama na Etihadu je zaključio uzbudljivi vikend u Premiershipu. Vikend je to koji nam je potvrdio da ova sezona uistinu može biti jedna od najnapetijih u posljednjih nekoliko godina kada je u pitanju borba za prvo mjesto i europske pozicije.

Izgledalo je kao da će City nakon utakmice s Chelseajem i Liverpoolom ipak prekinuti mini niz bez pobjede u ligi, no uslijedio je novi, treći po redu, remi. S time su umjesto drugog mjesta na tablici zauzeli treće s tri boda iza Arsenala, a jednim iza Liverpoola, dok je Tottenham nakon tri uzastopna poraza napokon upisao bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon utakmice s Chelseajem u kojoj su igrali visoku liniju sa samo devet igrača na terenu, Ange Postecoglou je novinarima rekao da je to jednostavno filozofija koje se klub drži i držati će je se sve dok je on na klupi.

Možda ne tako radikalno, no opet uporno i tvrdoglavo, se i u ovoj utakmici Tottenham držao svog plana, koliko god da im je on štetio kroz dobre periode utakmice. Iako je s druge strane bila ponajbolja ekipa svijeta, ekipa koja je izuzetno jaka u presingu i osvajanju posjeda u protivničkoj trećini, Tottenham je forsirao izlazak u napad kratkim dodavanjima od golmana i stopera prema naprijed.

Taktika u kojoj bekovi Tottenhama stoje uže te ispred svojih stopera, dok jedan od veznjaka, najčešće Yves Bissouma, ulazi u sredinu tog kvadrata, je već prokušani i često uspješni recept Postecogloua. No, City je u ovoj utakmici vršio strahovit pritisak na tu formaciju izlaska iz trećine te su osvojili loptu na tom dijelu terenu čak 12 puta. U niti jednoj utakmici ove sezone Cityju to nije uspjelo toliko puta.

Dolazak lopte kod Bissoume je bio najčešći okidač Cityju da pritisnu što jače, a tako je City i došao do trećeg gola. Uz gol, kreirali su još četiri dobre šanse na taj način te je izgledalo kao da Tottenham vrši taktički suicid.

Međutim, kada pogledamo oba poluvremena, vidljivo je koliko je Tottenham u drugom češće uspjevao uspješno i zadržati loptu na taj način. Posjed Cityja je u prvom poluvremenu bio 62% te su akumulirali xG od 1.64, dok je u drugom poluvremenu posjed pao na 46% kao i xG koji im je bio 0.93.

Iako su u tom poluvremenu primili gol koji je bio direktna greška u izgradnji posjeda, Tottenham je uspio koliko-toliko stabilizirati utakmicu svojim stilom igre. Još je impresivnije što su to napravili bez svojih standardnih stopera te Pape Matara Sarra.

Ista ta taktika koja je uzrokovala da prime gol je omogućila i da zabiju posljednji gol na utakmici. Proigrali su akciju kroz presing Cityja i natjerali ih na povlačenje pri čemu nisu najbolje ispratili kretanje Dejana Kuluševskog koji je napao prostor s kontra strane i duelu odnio Akea te glavom zabio za konačnih 3:3.

Prva dva gola Tottenhama su došla putem tranzicije, dok su sva tri zabijena iz nezgodnih pozicija te uz pomoć nešto slabijih reakcija protivničkih igrača, no do svega toga je došlo zato jer je Tottenham bio svoj. Unatoč izostanku ključnih igrača, unatoč protivniku koji uživa u ovakvim utakmicama, Postecoglou se kao i protiv Chelseaja odlučio boriti za svoje ideale makar to značilo i da pogine za njih. Sada je uz to dobio i rezultat koji opravdava njegova razmišljanja i koje u konačnici, neovisno o rezultatima, čini utakmice Tottenhama najzabavnijim za gledanje.

Cityjev trend se u ligi pak nastavlja. Cole Palmer je zabio u sudačkoj nadoknadi za remi, Trent Alexander-Arnold u 80. minuti, dok je Kuluševski zabio u 90. Nismo navikli gledati takav uzastopni pad koncentracije kod Guardioline momčadi u ligi te je teško dokučiti zašto se on sada događa, no jedno je sigurno – time su se otvorila širom vrata za ludu utrku na vrhu ljestvice.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano