Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Trnovit put Artete i Arsenala prema vrhu

Prije nešto više od četiri godine vodstvo Arsenala odlučilo se na, po nekima, riskantan potez. Kao trenera su postavili Mikela Artetu, bivšeg kapetana kluba, ali trenera bez iskustva samostalnog vođenja momčadi. Bask je do tada jedino radio kao pomoćnik Josepu Guardioli u Manchester Cityju.

Prvu utakmicu vodio je u gostima kod Bournemoutha. Samo trojica igrača s te utakmice i dan-danas su u klubu; Bukayo Saka, Reiss Nelson te Emile Smith Rowe. Osim njih, veliku ulogu u Artetinim počecima imao je i Švicarac Granit Xhaka koji je do prošle godine u klubu i ostao na nagovor španjolskog trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naišao je Arteta na loše stanje u ekipi. Fredrik Ljungberg je nakon odlaska s klupe Arsenala u intervjuima naglašavao kako je najteže bilo riješiti se trulosti u svlačionici. Kroz cijelu početnu fazu Arteta je pokazivao autoritet. Iz ekipe je rano potjeran Mesut Özil što je naznačilo i početak rigoroznosti Artete. Kasnije su kazne za neposluh “platili” i Matteo Guendouzi te Pierre-Emerick Aubameyang na kojima se također gradila strogoća. Na kraju se ispostavilo kako je svaka od tih odluka bila ispravna iako je nakon svake bio pod salvom kritika.

Prva sezona i prvi trofej

Kad je Španjolac sjeo na klupu Topnika, navijači su se već pomirili da neće podignuti trofej pobjednika Premier lige s obzirom na to da su se nalazili na 10. mjestu sa samo 22 boda. Međutim, klub sa sjevera Londona aktivan je bio u dvama natjecanjima. Unai Emery pomogao je da se prođe u knockout fazu Europa lige dok FA kup nije ni započeo za premierligaške ekipe.

U Europa ligi zaustavljeni su već na prvoj prepreci od Olympiakosa u bizarnoj utakmici gdje je Aubameyang u zadnjim trenucima produžetaka promašio zicer za prolaz dalje. U FA kupu situacija je bila drugačija. Tamo su Artetini izabranici, iako teškom mukom, prolazili svoje protivnike. Padale su ekipe Leedsa, Bournemoutha i Portsmoutha prije nego li je korona prekinula igranje nogometa.

Natjecanje se nastavilo krajem šestog mjeseca. U dvoboju sa Sheffield Unitedom izborili su prolaz kasnim golom Danija Ceballosa, a zatim su u mini-turniru krajem sedmog mjeseca odigrali završnicu. Prvo su srušili City dvama pogocima Aubameyanga da bi isti igrač riješio i finale protiv Chelseaja čime je i zaslužio novi, poboljšani ugovor. Novi ugovor Gaboncu jedna je od rijetkih grešaka Artete na klupi Arsenala.

Krizno razdoblje u drugoj sezoni

Navijači Arsenala su nakon osvajanja kupa, a i Community Shielda početkom sezone protiv Liverpoola imali nade u bolju sezonu. Sezona čak ni nije krenula loše, upisali su dvije pobjede te su poveli u trećoj u gostima na Anfieldu, ali na kraju do pobjede nisu došli. Tada je krenulo lošije razdoblje Topnika.

U idućih 11 utakmica ostvarili su samo dvije pobjede te su u tom trenutku bili bliže borbi za ostanak nego europskim pozicijama. Zazivao se odlazak Artete koji bi možda i došao da se u važnoj utakmici protiv londonskog rivala nije došlo do pobjede. Pobjeda od 3:1 protiv Chelseaja značila je i početak bolje forme. Idućih sedam utakmica prošlo je bez poraza, a upisali su i pet pobjeda što je kupilo mir Arteti.

Unatoč buđenju nakon lošeg početka sezone, Arsenal nije uspio izboriti Europu prvi put nakon sezone 1995./1996. Imali su priliku doći do toga preko Europa lige, ali zaustavio je ih je Emeryjev Villarreal u polufinalu. Sve to nije umanjilo vjeru koju su u Artetu imali Arsenalovi čelnici, ponajviše Josh Kroenke.

Buđenje uspavanog diva

Sezona 2021./2022. donijela je veliki napredak u odnosu na prvu sezonu i pol pod Artetom. Ljetni prijelazni rok donio je pojačanja kao što su Martin Ødegaard, Takehiro Tomiyasu, Ben White, Aaron Ramsdale te igrači na kojima će se ove sezone pokušati ostvariti profit, Albert Sambi Lokonga i Nuno Tavares.

Svi oni sudjelovali su u Arsenalovom lovu na Ligu prvaka koji nije krenuo dobro. Prva tri kola prošla su bez zabijena gola te se opet zazivao odlazak Artete. Uspio se Arsenal stabilizirati te su u nastavku sezonu pokazivali igre koje su naznačile bolje dane. Iako su na Novu 2022. godinu upisali poraz od Manchester Cityja, navijači Arsenala su u toj utakmici u potpunosti bili kupljeni Mikelom Artetom. Način na koji su Topnici odigrali prvo poluvrijeme pokazao je da će oni tu i ostati, odnosno, da slijedi njihov put prema vrhu. City je na kraju pobjedu odnio pogocima Riyada Mahreza i Rodrija, ali s Emiratesa su navijači mogli otići zadovoljni.

Na kraju sezone Arsenal nije uspio izboriti zacrtani cilj ulaska u Ligu prvaka kiksom protiv Newcastlea, ali su se uspjeli vratiti u Europu nakon godinu dana izbivanja što je omogućilo bolje raspolaganje financijama u sezoni koja je slijedila.

Uzastopne borbe za naslov

Dolaskom Gabriela Jesusa i Oleksandra Zinchenka, Topnici su najavili kandidaturu za vrh Premier lige. Većinu sezone proveli su na vrhu prije nego što su im se ključni igrači, a i ključne rotacije ozlijedile. William Saliba, povratnik s dvaju posudbi i Tomiyasu su nakon utakmice sa Sportingom u Europa ligi zaradili ozljede koje su ih izbacile iz pogona do kraja sezone.

Kiksevi protiv West Hama, Southamptona, Brightona i Nottingham Foresta značili su još jedno osvajanje Premier lige za klub iz plavog dijela Manchestera koji je u toj sezoni došao i do trostruke krune. Unatoč kiksevima, nastavak napretka sjevernolondonskog kluba bio je vidljiv te su navijači borbu za naslov očekivali i u sezoni 2023./2024.

To se i dogodilo. U sezoni koja je nedavno završila, Arsenal nije na vrhu prvenstvene ljestvice bio onoliko koliko je bio sezonu prije. Ipak, ove sezone su bili bliži naslovu. Ispustili su stvari iz vlastitih ruku porazom na domaćem terenu od Emeryjeve Aston Ville. City je bio nemilosrdan u 2024., godini u kojoj su bez pobjede ostali jedino protiv Chelseaja, Real Madrida i Manchester Uniteda u finalu kupa.

Arsenal je u ovoj sezoni oborio klupski rekord u Premier ligi za broj pobjeda u jednoj sezoni. Upisali su ih 28 čime su za dvije pobjede nadmašili rekord Invinciblesa iz sezone 2003./2004.

Najava dominacije

Sezona koja će krenuti u osmom mjesecu 2024. naznačuje i kraj ere Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Jürgen Klopp ove sezone napustio je klupu Liverpoola što znači da nema kluba koji na svojoj klupi ima “serijske osvajače”. Prilika je to za Artetu i Arsenal da uspostave dominaciju u engleskom nogometu.

Sa standardno dobrim pojačanjima za vrijeme vladavine Edua Gaspara i Artete Arsenal bi trebao dodatno povećati prednost nad svojim pratiteljima te bi City u idućoj sezoni morao svoje kikseve dodatno smanjiti ne bi li zadržali “Topnike” na distanci.

Jedno je sigurno, Arsenal je tu. Arsenal se vratio na mjesto koje mu pripada te sve ide prema tome da će u bližoj budućnosti klub sa sjevera Londona doći do prekida razdoblja bez naslova u “najjačoj ligi svijeta”.

Komentari

Povezano