Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Trossard mora postati prvotimac

Kada je na zimu 2023. Leandro Trossard stigao iz Brightona u Arsenal za 24 milijuna eura uz potencijalnih 8 milijuna bonusa, nije bilo potpuno jasno koja će njegova rola biti u novom klubu. Mnoge ljubitelje Brightonovog nogometa je razočarao odlazak belgijskog krilnog napadača koji je bio fantastičan pod tadašnjim trenerom Robertom De Zerbijem, no problemi s talijanskim stručnjakom su ubrzali taj transfer.

Trossard se naime nije pojavio na jednom treningu zbog čega ga je De Zerbi izbacio iz momčadi, a njegov agent se oglasio kako je tadašnji trener kluba javno osramotio njegovog klijenta te kako je transfer najbolja solucija. Arsenal je bio u procesu širenja klupe, pogotovo u napadačkom dijelu, pa je Trossard izgledao kao idealan rotacijski igrač, iako je pokazivao da može biti puno više od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tih pola sezone u Arsenalu je zabio samo jedan gol, no upisao je čak 10 asistencija. Unatoč tome, niti u idućoj sezoni Mikel Arteta nije u Trossardu vidio standardnog prvotimca, već je na toj poziciji standardan bio Gabriel Martinelli. Brazilac je svakako zaslužio tu poziciju s obzirom na sjajnu sezonu koju je imao prije ove u pitanju, no od svih igrača Arsenala, mnogi će reći da je upravo on ostao najveći dužnik s obzirom na prikazano ranije.

Trossard je pak svo to vrijeme marljivo radio s klupe, a vremenom je i preuzimao Martinellijevu poziciju na lijevom krilu. Potrefilo se da je forma Brazilca padala upravo onda kada je Belgijac izgledao sve bolje. Kada je Trossard dobio niz od sedam utakmica od prve minute, zabio je četiri gola, a čak tri puta je bio prvi strijelac na utakmici.

Unatoč rotacijama i limitiranom vremenu, Trossard je došao do 19 golova za Arsenal u svim natjecanjima te mu nedostaje sada još samo njih šest da izjednači učinak koji je imao za Brighton. S time da je u Brightonu Trossard odigrao 121 utakmicu, dok je u Arsenalu tek na njih 70. Po broju asistencija je već na 12, dok ih je u Brightonu imao 14.

Među svim igračima u povijesti Arsenala, makar što se Premier lige tiče, nitko od onih koji su zabili više od 10 golova nema veći postotak zabijenih s klupe kao Trossard. Nova sezona je ponovila priču. Martinelli je ostao starter zbog dobre forme tijekom priprema, no kada se utakmica protiv Aston Ville lomila, na scenu je opet stupio Trossard.

Samo dvije minute nakon što je zamijenio Brazilca, Trossard je sa svojim prvim dodirom na utakmici zabio za vodstvo Arsenala u utakmici u kojoj su vrlo lako mogli gubiti da David Raya nije bio sjajan do tada, pogotovo kod prilike Ollieja Watkinsa.

Trossard je bio ključan i kod gola Thomasa Parteyja za 2:0. Izmakao je ofsajd zamki, primio loptu na lijevoj strani unutar kaznenog prostora, poslao loptu do Bukaya Sake koji je asistirao Parteyju za posljednji gol na utakmici. U samo 12 minuta se krvna slika Arsenala značajno popravila, a sve zahvaljujući čovjeku koji ipak zaslužuje značajniju ulogu od one koju ima u klubu.

“Kada nisi u prvih 11, postoje brojni načini na koje igrač može reagirat. Trossard nije zadovoljan, ali on to nezadovoljstvo preusmjerava u energiju na terenu gdje pokazuje koliko je dobar. Tu se ne vidi nervoza zbog neigranja, već dokazivanje. Isto radi i kada ga se uvrsti u prvih 11 i veliki je primjer ne samo za igrače, nego i za mene”

Mikel Arteta

Artetina izjava indicira da je bio svjestan Trossardove reakcije nakon postignutog gola. Iako je proslavio gol svojim karakterističnim “naočalama”, Trossard je prije proslave nekoliko sekundi proveo u laganom hodu s pogledom u daljinu. Tako je dao do znanja da je on taj na kojeg Arsenal treba računati. Tek kada mu je William Saliba poviknuo da “izvadi naočale” je Trossard proslavio na svoj način.

S druge strane, za Martinellija je sada ovo već 14. utakmica u nizu u kojoj nije niti zabio niti asistirao. Unatoč dobrim predstavama tijekom priprema, Brazilac troši sav kredit koji ima, a problem nije samo izostanak učinka, već i činjenica da redovito nije niti blizu tome da nešto napravi.

Foto: Screenshot (X)

U dvije pobjede Arsenala od 2:0 na početku prvenstva, dojam je kao da je do njih moglo doći i da Martinelli nije bio nigdje blizu prvog sastava. Posebno se to vidjelo u utakmici s Aston Villom gdje nikako nije uspijevao pronaći Saku na drugoj strani, kao i u situaciji u kojoj ga je nakon slobodnog udarca Declan Rice brzo pronašao iza obrane Ville pri čemu je djelovao bezidejno, a posljedično i izgubio loptu.

Vrijeme je da krilni napadač koji se nalazi u top dva posto krilnih napadača po broju golova unutar 90 minuta napokon zauzme poziciju prvog lijevog krila u momčadi Arsenala. Arteta svo ovo vrijeme traži detalj koji može presuditi u borbi za trofeje, no umjesto traženja rješenja u tuđim dvorištima, može povući prvo potez u svom i vidjeti hoće li mu to napraviti dovoljnu razliku. Trossard je to definitivno zaslužio.

Komentari

Povezano