Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
KomentarZanimljivosti

TŠK-ova sezona negativnog rekorda

Topolovac, naselje s oko 900-tinjak stanovnika u sastavu grada Siska udaljeno sedam kilometara od centra grada, najmanje je mjesto koje je HNL-u dalo prvoligaša. I da nije bilo tog famoznog TŠK-a, teško bi, bez uvrede ikome, prosječan Hrvat koji nema veze s okolicom Siska ikada čuo za Topolovac.

TŠK je svoju avanturu u najjačem razredu hrvatskog nogometa imao u sezoni 2001./2002. te su ostali zapamćeni kao jedna od najlošijih momčadi koje su ikada igrale 1. HNL, uz postavljen negativan rekord od 16 uzastopnih poraza. Uspon Topolovčana krenuo je krajem 90-ih godina prošlog tisućljeća, kada su korak po korak 2000. godine izborili ulazak u 2. HNL te u prvoj sezoni osvojili 5. mjesto. Zbog još jedne ekspanzije 1. HNL-a na 16 klubova, četiri prvoplasirana drugoligaša izborili su promociju, ali trećeplasirana Croatia iz Sesveta odustala je od iste, a njeno mjesto objeručke prihvaća TŠK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje domaće prvoligaške utakmice TŠK, punim nazivom Topolovački Športski Klub, je igrao na Gradskom stadionu u Sisku, a već u prvom kolu dobili su poslasticu – gostovanje Dinama. Modri su već nakon 22 minute vodili 3:0, da bi Tin Lovreković potkraj prvog poluvremena smanjio rezultat preciznim kaznenim udarcem te tako postao strijelac prvog pogotka TŠK-a u prvoligaškom društvu. Prvi bod osvojen je u trećem kolu kada su u Sisku remizirali s još jednim debitantom u HNL-u Kamen Ingradom, a u 5. kolu pao je Slaven Belupo s visokih 4:1 za prvu povijesnu pobjedu. Uslijedila su tri uzastopna poraza, uz ogromnih 0:8 protiv Zagreba, pa potom lijepa serija od 10 osvojenih bodova u narednih šest kola. Međutim, s tih 1:1 u Sisku protiv Šibenika 3. studenog 2001. godine, sve je stalo. Do konca prvenstva upisano je već gore spomenutih 16 poraza u nizu uz gol razliku 8:59 te oproštaj od 1. HNL sa svega 14 osvojenih bodova.

Iako su u svom sastavu imali nekoliko zanimljivih prvoligaških imena poput Dražena Bobineca, Marija Garbe, Hrvoja Jančetića, Anđelka Kvesića, Lovrekovića i Leonarda Mesarića, to ne bi bilo dovoljno za izboriti ostanak ni da se klub nije našao u financijskim problemima i gotovo raspao prije kraja sezone, što to je bio scenarij koji se spominjao već na polusezoni.

TŠK je sezonu potom ispao i iz 2. HNL-a, dok se danas natječe u 1. ŽNL Sisačko-moslavačkoj nakon prošlosezonskog ispadanja iz 4. NL Središte, a upravo na dan izlaska ovoga teksta započinju s pripremama za novu sezonu.

Komentari

Povezano