Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

U ovoj je ligi svaki treći igrač stranac

Ne radi se o seniorskoj konkurenciji, već o Campionato Primavera 1, najvišem rangu U-19 ekipa u Italiji, u kojoj je Lecce dospio na naslovnice ne toliko zbog odlične igre i trenutno prvog mjesta na ljestvici, već zahvaljujući pomalo neuobičajenoj činjenici: u prvih 11 njihove mlade ekipe ne igra niti jedan Talijan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što možete vidjeti na prikazu njihove jedanaestorke koja je istrčala u gostujućoj pobjedi protiv Cagliarija, u redovima Lecceovih omladinaca su četiri Rumunja, dva Finca, dva Šveđanina, dva Albanca, dva Danca te po jedan Slovenac, Alžirac, Španjolac, Nijemac, Litvanac, Norvežanin, Irac i Čeh. U krugu prve ekipe nalazi se tek 5 Talijana, koji nisu nositelji kvalitete u ekipi. Utjecaj stranaca na Lecce je toliki da, ako bismo gledali samo doprinos domaćih igrača, Lecce bi bio na 17. mjestu ljestvice sa 16 bodova.

Lecceov tehnički direktor Pantaleo Corvino rekao je kako je njegov cilj naći dobre igrače za budućnost bez obzira na njihovu nacionalnost, a kako je glavni problem s mladim talijanskim igračima to što ili nemaju dovoljno kvalitete, ili su preskupi s obzirom na to što nude, pa je ovo bila jedina razumna sportska i strateška odluka. Ako ćemo gledati samo sportski segment, prije dolaska Corvina, Lecceova je Primavera s domaćim i lokalnim igračima uglavnom tavorila na dnu Primavere 2, nižeg ranga mlađih kategorija, a sad ima realne izglede za naslov prvaka. Nakon 24 kola, Lecce vodi na ljestvici ispred Frosinonea i Rome, a pri dnu ljestvice su, zanimljivo, Napoli, Atalanta, Milan, dok puno bolje ne stoji niti Inter. Lecceovi klinci su tako u lovu na treći naslov prvaka u ovoj kategoriji, nakon što su osvojili uzastopna prvenstva 2002./2003. i 2003./2004. Dijelom tih ekipa i igrač koji je kasnije napravio nešto značajniju karijeru bio je Graziano Pellé, dok su ostali igrači uglavnom završili u Serie B i Serie C.

Iako biste mogli zaključiti kako je rješenje okrenuti se stranim igračima, kao suprotnost Lecceovoj međunarodnoj ekipi stoji Frosinone, ekipa koja u svojim redovima ima najmanje stranaca od svih ligaških ekipa, njih tek 4, što ih ne sprječava da postižu dobre rezultate.

Zanimljivo, Primavera 1 od svih natjecanja mlađih kategorija u članicama UEFA-e ima najveći broj stranaca, njih 34,1%. Iza njih slijede švicarska U17 Elite League s 34% i portugalska Liga Revelação U23 s 31,1% stranih igrača. Što se tiče zemlje iz koje dolaze, najveći broj igrača u ekipama Primavere 1 je iz Francuske (14), Albanije (13) i Poljske (10), dok su iz Hrvatske tu 17-godišnji Riječanin Ivano Srdoč koji je u Juventusu te 17-godišnji Splićanin Mate Ivković koji je u Romi.

Problem talijanskog nogometa s mladim igračima poznat je već od ranije, a iako je godinama bila među najstarijim ligama Europe, Serie A se posljednjih sezona počela “pomlađivati”, pa je tako s prosječnih 26,6 godina starosti sada u nešto boljoj poziciji u odnosu na Premier League i La Ligu. Međutim, Talijani u Serie A jednostavno ne dobijaju dovoljno prilika, a ako je suditi prema onome što se zbiva u mlađim kategorijama, to se neće tako skoro promijeniti.

Komentari

Povezano