Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

U tri mjeseca od blata i pekare do debija u La Ligi

Abdulai Juma Bah ime je koje vjerojatno niti jednom pratitelju nogometa u Hrvata, pa ni onom najpasioniranijem, ne zvuči poznato. Osim ako u subotu nije pogledao susret dva Reala u španjolskoj Primeri – Valladolida i Sociedada. Naime, ovaj je 18-godišnjak iz Sijera Leonea debitirao za momčad većinskog vlasnika Ronalda Luísa Názarija de Lime.

No, što je posebno u tome kada gotovo svaki vikend neki tinejdžer debitira negdje u ligama petice? Pa priča mladog Baha zaista je nesvakidašnja i zaslužuje barem toliko minuta pažnje koliko je potrebno za čitanje ovoga teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bah je nogomet, kao i većina djece u Freetownu, glavnom gradu Sijera Leonea, počeo igrati na ulici s prijateljima, da bi kao mladi tinejdžer bio djelom nogometne škole Giant of Freetown Academy. Kao 15-godišnjaka ga je zapazio skaut Chernor Musa Jalloh te ga preporučio klubu AIK Freetong, koji nastupa u trećoj ligi ove zapadnoafričke zemlje te je povezan s istoimenim švedskim velikanom. Uskoro je mladić došao na radar nešto većih domaćih klubova te već nakon jedne sezone odlazi na posudbu u prvoligaša SLIFA.

Foto: Screenshot X

Treniranje i igranje sa starijim, iskusnijim i fizički jačim igračima učinilo je ovog 195 cm visokog stopera još čvršćim, a u ožujku 2023. godine prvi puta je nastupio i na europskom tlu. Bilo je to u sklopu Viareggio turnira u Toskani, gdje je nastupajući za FC Kallon, akademiju možda i najpoznatijeg sijeraleonskog nogometaša Mohameda Kallona, odigrao susrete protiv Pise, SPAL-a i Honvéda te privukao pažnju nekoliko europskih skauta.

Dobre partije sada već 17-godišnjeg Baha u domaćem prvenstvu nisu ostale nezamijećene od strane Amidua Karima, koji je tek nekoliko dana ranije postavljen na mjesto izbornika seniorske reprezentacije Sijera Leonea i koji je Bahu u listopadu 2023. godine uputio prvi poziv za nacionalnu vrstu. Prijateljske susrete protiv Benina i Somalije, kao i one kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo mjesec dana kasnije protiv Etiopije i Egipta, Bah je odgledao s klupe za pričuve, ali stekao je nemjerljivo iskustvo boravivši i treniravši s najboljim nogometašima Sijera Leonea.

U tekstu već spomenuti skaut Musa Jalloh nastavio je pratiti razvoj mladog Baha, a pozive u nacionalnu vrstu, kao i odlične partije u domaćem prvenstvu, iskoristio je da svoga prijatelja i nogometnog agenta Patricka Morka, Šveđanina koji radi na dovođenju mladih afričkih talenata u Španjolsku, nagovori da baci oko na Baha. Morku nije trebalo dugo da shvati da se radi o vrlo talentiranom igraču te ga nudi prema nekoliko španjolskih klubova, a najviše sluha imali su u Valladolidu, čijem je glavnom skautu Pachu Martínezu Mork u svibnju ove godine platio avionske karte i smještaj u Sijera Leoneu i Gambiji, gdje je ovaj 36-godišnjak osima Baha stigao pogledati još nekoliko mladih nogometaša.

Ipak, ono što je vidio kod Baha bilo mu je dovoljno da sportskog direktora Valladolida Dominga Catoiru uvjeri da sada već punoljetnom mladiću ponude nastavak nogometnog puta u povratniku u Primeru. Bahova obitelj pristala je pustiti mladića na drugi kontinent, a on je, nakon što je odigrao tek jedan susret za mladu momčad Valladolida, u subotu debitirao i za prvi sastav, započevši susret u prvom sastavu i igrajući sve do 78. minute, kada ga je zbog ozljede morao zamijeniti Eray Cömert. Tako je postao i prvi nogometaš ikada iz Sijera Leonea koji je nastupio u Primeri. Novi reprezentativni poziv Baha ne bi smio zaobići, kao niti debitantski nastup u selekciji koju još uvijek vodi izbornik Karim.

Foto: Screenshot X

Ono što Bahovu priču čini još posebnijom je činjenica da je sve do posljednjeg dana i odlaska u Španjolsku radio u jednoj pekari u Freetownu, u vlasništvu njegovih roditelja, gdje je započeo s radom već s 14 godina i gdje je sa svoje troje starije braće svakodnevno odrađivao barem dio smjene te zaradio prve džeparce u životu, prije nego li je ovoga ljeta potpisao ugovor s Valladolidom.

Svega nešto više od tri mjeseca nakon što je nogomet igrao po blatnjavim terenima prve lige Sijera Leonea i prodavao pekarske proizvode u rodnome gradu, Bah je siromaštvo svoje rodne zemlje zamijenio svijetlima po mnogima druge najbolje nogometne lige na svijetu i pokazao da upornost, marljivost i rad, uz naravno prijeko potrebni talent, neće proći ispod radara skauta te da nikada ne znaš kada će ti prilika života pokucati na vrata.

Komentari

Povezano