Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ugašeni stroj Eden Hazard

Na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, Belgija je ostvarila povijestan uspjeh. Izabranici Roberta Martineza su pobijedili Englesku u Saint Peterburgu rezultatom 2:0 te je Belgija osvojila treće mjesto po prvi put u povijesti. Nositelj napadačke igre ove reprezentacije je bio kapetan Eden Hazard, čovjek koji je uz Luku Modrića bio najbolji igrač na prvenstvu.

Hazard je u Rusiji zabio 3 gola i asistirao 2 te pokazao što ga razdvaja od ostalih igrača svjetske klase; Eden je imao u prosjeku imao čak 6.7 uspješnih driblinga po utakmici (77% uspješnost driblinga) te monstruoznih 12.8 osvojenih duela po utakmici (69% uspješnost duela)! Kako bi bolje spoznali koliko su ovo nestvarne brojke, na Svjetskom prvenstvu u Kataru je Kylian Mbappé imao 3.6 (52%) uspješnih driblinga po utakmici te 4.7 osvojenih duela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije svjetskog prvenstva u Rusiji, Hazard nastavlja briljirati te je u sezoni 2018./2019. imao u ligi 16 golova i 15 asistencija. To mu je bila posljednja sezona za londonske „Plave“ te na ljeto odlazi u Real Madrid. „Kraljevski klub“ je za belgijskog superstara izdvojio čak 100 milijuna eura te je Hazard „odabran“ da bude nasljednik Cristiana Ronalda kao novo lijevo krilo. Eden je došao u Real Madrid s 28 godina kao elitni igrač koji upravo ulazi u  „prime“ za jednog nogometaša. 3 i pol godine kasnije, vrijednost Edena Hazarda se srozala na 5.4 milijuna eura. Belgijanac je ove sezone nastupio samo 4 puta u La Ligi  te u posljednje dvije ligaške sezone nije postigao niti jedan pogodak! Kako je došlo do toga da se jedan „nogometni stroj“ ovako ugasio?

Najgori na treningu, najbolji na terenu

Kroz cijelu svoju karijeru Hazard se ne ponaša profesionalno kao drugi igrači. Rio Mavuba (bivši suigrač Edena Hazarda u Lilleu) je ispričao jednu anegdotu kada je Hazard kao 21-godišnjak harao francuskim prvenstvom; „Osigurali smo treće mjesto te smo sljedeći dan imali utakmicu s Nancyjem. Bila je to posljednja utakmica Edena Hazarda s Lilleom i želio je organizirati malu oproštajnu proslavu. Odlučili smo otići brzinski popiti koje piće. Brzinsko piće  se malo oteglo te je sljedećeg jutra Eden još uvijek bio pijan. Unatoč tome što je cijelu večer pio, protiv Nancyja je u manje od 30 minuta Eden postigao hat-trick.“

Hazard je na ljeto 2012. otišao u Chelsea u kojem je čak 4 puta dobio nagradu od kluba za igrača sezone (nijedan igrač Chelsea ih nije osvojio više). Iako je otišao na stepenicu više, Hazard je i dalje nastavio po starom; na treninzima bi se minimalno zalagao dok bi na terenu briljirao. Na većini fotografija i video zapisa s treninga Hazard bi s odvezanim kopačkama  lagano trčkarao po treninzima. Belgijanac je također uvijek imao nekoliko kilograma viška. Bivši suigrač Edena u Chelseaju, John Obi Mikel, dao je intervju za Dubai Eye radio u kojem je prokomentirao radnu etiku Belgijanca; „Eden Hazard je najljeniji nogometaš kojeg sam ikada vidio… ali na dan utakmice osvojio bi nagradu za igrača utakmice. Večer prije utakmice sjedio bi po pola sata duže u kantini jedući puding od riže nakon večere. On voli svoju hranu. Eden je jako talentiran igrač koji je mogao napraviti puno više da se više zalagao na treninzima.

Sve je lako kad si mlad

Kao u popularnoj pjesmi Prljavog Kazališta, sve je lako kad si mlad. Hazard je prije mogao igrati na najvišoj razini bez da se brine o svojoj prehrani te bez ulaganja velikog truda na treninzima. Međutim, postoji razlog zašto igrači treniraju. Što su ljudi sve stariji, tijelo ima sve manju mogućnost da se kvalitetno oporavlja od ozljeda i vrati u optimalnu fizičku spremu. Najveća razlika između Hazarda i najboljih igraća ove generacije, kao što su Messi i Ronaldo, je u radnoj etici van terena. Messi i Ronaldo su veliki profesionalci koji su uvijek bili spremni te su s 32 godine bili puno kvalitetnije fizički pripremljeni za utakmice od Hazarda.

Hazardov najbolji segment u igri je bio njegov dribling. U svakoj momčadi u kojoj je briljirao bi kroz dribling kreirao sam sebi prostor iz kojeg bi sam završavao akcije udarcem ili proigravanjem. Iako ima elitnu tehniku, glavi razlog zašto je bio jedan od najboljih driblera je Edenova brzina i eksplozivnost. Zahvaljujući svojoj brzini, Hazard je mogao nanizati nekoliko igrača te u vrlo kratkom vremenu bi prošao veliku količinu prostora.

Eden sada muku muči s ozljedama, ali kada igra i dalje se može vidjeti da je odličan tehničar. Najveći problem u njegovoj igri je gubitak brzine i eksplozivnosti koja ga je prije krasila. U prethodnoj ligaškoj sezoni, Hazard je u prosjeku ostvarivao samo 1.4 driblinga po utakmici te osvajao 3.4 duela. U usporedbi s njegovom posljednjom sezonom u engleskoj ligi, broj uspješnih driblinga po utakmici je pao za 62% dok je broj osvojenih duela po utakmici pao za 54% (nisu korišteni statistički podaci za trenutnu sezonu jer je Hazard odigrao samo 128 minuta u ligi).

Eden Hazard u La Ligi ove sezone, Izvor: SofaScore

Što očekivati od Hazarda u budućnosti?

Hazard je došao u situaciju gdje s 32 godine više nije ni sjena igrača koji je nekoć bio. Nakon ispadanja na Svjetskom prvenstvu u skupini s Hrvatskom, Marokom i Kanadom, kapetan belgijske reprezentacije se umirovio od reprezentativnog nogometa ( za Belgiju je odigrao 126 utakmica i postigao 33 gola). Iduće sezone mu ističe ugovor koji mu Real Madrid vjerojatno neće produžiti. Ostali elitni europski klubovi neće se „otimati“ da ga potpišu. Ako eventualno i dođe neka ponuda za Hazarda iz Europe, taj ugovor će biti daleko manji od ovoga kojeg trenutno ima u Real Madridu.

Preostaje se zapitati: ima li Eden Hazard ikakav motiv za nastaviti se baviti profesionalnim nogometom? S financijske strane, postoji mogućnost da dođe atraktivna ponuda iz arapskih zemalja koje bi potencijalno bile spremne izdvojiti veću svotu novca za ugovor belgijskom nogometašu. Što se tiče motiva za natjecanjem na najvećem nivou, teško je za očekivati da Hazard može ostati većinu sezone zdrav i fizički parirati protivnicima u ligama petice.

Tužno je da će se jedan od najboljih igrača drugog desetljeća 21. stoljeća vjerojatno oprostiti od profesionalnog nogometa iduće ljeto u 33. godini života. Igračku karijeru Edena Hazarda ćemo pamtiti još dugo vremena jer malo je igraća u povijesti nogometa koji su na svom vrhuncu igrali kao omaleni Belgijanac. Međutim, uvijek će ostati žal za njegovim neispunjenim potencijalom jer nije radio ono što su svi velikani ovoga sporta napravili u svojoj karijeri: dali svoj maksimum unutar i van terena.

Komentari

Povezano