Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Umorni Arsenal nije mogao protiv ratnika iz Newcastlea, ali problem je bio i VAR

U 11. kolu engleskog Premiershipa se dogodilo nešto što još nismo vidjeli ove sezone. Arsenal je poražen. Na jednom od zasigurno najtežih gostovanja u ligi, onom na St. James Parku, su Topnici izgubili rezultatom 1:0. Jedini pogodak na utakmici je za Newcastle postigao Anthony Gordon uz čitav niz kontroverzi.

Arsenal doduše nije izgledao kao ekipa koja je zaslužila izgubiti tu utakmica. Imali su mnogo problema i oni jesu uzrok ovog rezultata, ali bilo je to daleko od evidentnog. Uostalom, VAR je morao otkloniti tri sumnjive situacije kako bi priznao gol Gordona koji će Newcastleu donijeti pobjedu, a tu su se još jednom javili problemi sa suđenjem i davanjem informacija publici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, publika na tribinama nije imala pojma što se točno događa tijekom provjere te se njima činilo kao da se namjerno traži razlog samo kako bi se gol poništio. Situacija na TV-u nije bila puno bolja. Gledatelji su znali što se provjerava, ali nisu dobili konkretne odgovore.

Niti je bilo grafike niti kuta kamere koji su jasno pokazali da je lopta izašla van terena tijekom akcije za gol, prekršaj Joelintona prije asistencije se iz nekih kuteva činio očit, a prilikom provjere zaleđa nismo dobili nacrtane linije. Suđenje je u ligi već ionako pod konstantnom kritikom, a ova situacija će istu samo pojačati. Ako i ne zbog odluke o potvrđenom golu, onda zbog čitave procedure i manjka informacija o istoj. VAR još jednom nije bio problem, ali čovjek je.

Što se samog susreta tiče, malo je koja utakmica ove sezone u ligi bila toliko obilježena fizičkim borbama kao ova. Tko će brže, tko će više i tko će jače. Visoki intenzitet je nešto što više odgovara Newcastleu i što se vidjelo posebno u 4-5-1 ili 5-4-1 bloku kojeg su postavljali. Arsenal doduše ove godine bolje reagira u takvim utakmicama nego li u zadnjih nekoliko sezona, a najviše tome doprinose Declan Rice i William Saliba koji je unatoč porazu odigrao još jednu dobru utakmicu.

Rice je pak pokazao da može biti i čovjek koji će odrađivati poslove prijenosa lopte naprijed kada ostali zakažu i kada kreativnosti fali. Imao je nekoliko dobrih nošenja lopte kroz lijevi half-space uz stopostotni učinak driblinga. Problem je kod Arsenala bio taj što je Rice bio jedini igrač koji je izgledao kao da može stvoriti nešto, a to uopće nije njegov primarni posao.

Izostanak Gabriela Jesusa i Martina Odegaarda se jako osjetio, a onda to treba nadodati i navedenu priču o fizičkom intenzitetu ove utakmice. Bukayo Saka nije izgledao kao igrač koji se može s njome nositi niti kao igrač koji je uopće voljan preuzeti odgovornost. Imao je nekih solidnih dodavanja, ali je igrao bez ikakvog rizika. Utakmicu je završio bez ijednog driblinga uz jedan udarac koji je bio blokiran. Domaći igrači su ga faulirali čak 10 puta i potpuno ugasili volju igraču koji je ionako korišten do iznemoglosti od Mikela Artete.

Arteta pak od svoje momčadi nije dobio potrebnu kreativnost, no nije niti postavio takvu igru. Prebacivanje Kaija Havertza s lijeve na desnu stranu u sredini terena sigurno nije rješenje, a kada je već imao donekle raspoloženog Gabriela Martinellija je čudno da nije ranije pokušao s Oleksandrom Zinchenkom koji je bio jako solidan u zadnjih 20 minuta kada je okupirao lijevi half-space.

Newcastle je igrao na svoju snagu i vjeru da će tim intenzitetom i presingom natjerati Arsenal na grešku. U akciji koja će završiti golom je Joelinton prvo otpuhao svoje čuvare i još jednom pokazao da može biti tenk na terenu, a kasnije je nadjačao i Gabriela u duelu za loptu koju će asistirati Gordonu za gol.

Eddie Howe je jako dobro manevrirao sa svojom momčadi u pogledu kada treba izaći u visoki presing, a kada se treba povući u blok s petoricom iza. Njegove zamjene, iako neke i prisilne zbog ozljeda, su također bile efikasne, pogotovo onda kada je Dana Burna zamijenio s Tinom Livramentom i prebacio Kierana Trippiera na lijevu stranu. Saka je tako i dalje imao problema, a Livramento je bio discipliniran te je odnio nekoliko bitnih duela, iako je pokoji put i bio predriblan.

Ipak, ključnom odlukom se ispostavila zamjena Calluma Wilsona za Joea Willocka te pomicanje Gordona u napad. Gordon je bio najopasniji igrač domaćih čitavu utakmicu te je njegov ulazak u sredinu s lijevog krila radio dosta problema Arsenalovim braničima. Međutim, Gordonu je čitavo vrijeme nedostajala završnica. Nije bilo niti udarca, niti podvaljivanja lopte u svim situacijama u kojima je bio u prvih sat vremena.

Ulaksom Willocka je Gordon preseljen na poziciju centralnog napadača gdje je ustvari igrao lutalicu. Trkom na stranu je otvarao prostor koji su napadali Longstaff i Willock, a i kod samog gola se kretao nepažen kroz prostor koji inače poslovično dobri Saliba pokriva. Howe je tu uzeo stranicu iz knjige Lee Carlsleya, izbornika u21 reprezentacije. Naime, upravo je on Gordona postavio kao napadača na u21 Euru prošlog ljeta gdje je Gordon zasjao, pogotovo u četvrtfinalnoj utakmici protiv Portugala u kojoj smo mogli vidjeti slične manire kretanja.

Newcastle je tako nastavio svoj niz neporaženosti, a istovremeno i pokazao novu prilagodbu na okolnosti. Dok brojne ekipe muku muče s igrom čim ostanu bez pokojeg igrača, Howe je u ovoj utakmici ostao bez startnog lijevog beka te u jednom trenutku nije imao niti jednog od svoja dva napadača na terenu. Ono što je napravio nije bila tek prilagodba, već plan i to je ono zbog čega ga se toliko cijeni kao trenera.

Komentari

Povezano