Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Uspon Samuela Chukwuezea

Samuel Chukwueze igra sezonu karijere u dresu Villarreala i upitno je koliko dugo će ga “Žuta Podmornica” još moći držati pod svojim komandama.

Trenutno je na 13 golova i 11 asistencija u svim natjecanjima ove sezone, a Villarreal uvelike ovisi o njemu. Navodno se Real Madrid zanima za usluge 23-godišnjeg Nigerijca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako je sve krenulo za njega i kako ga je strast odvela na put nogometa u kojem i dalje ustraje te ide naprijed?

Ljubav prema nogometu

Samuel se rodio 22. svibnja 1999. godine u Umahiji u Nigeriji i prvo je dijete od troje djece u obitelji. Odrastajući u Umahiji s 5 godina se zaljubio u nogomet gledajući svog idola iz djetinjstva Jay-Jay Okochu koji je bio izvanredan dribler. Kako su godine prolazile, morao je istovremeno kombinirati svoje treninge i posvećenost nogometu sa studiranjem na Državnom fakultetu u Umahiji i nešto kasnije Evanđeosku srednju školu. Tu su se počeli nazirati problemi kada su ga roditelji sve više gurali ka obrazovanju, a on je gurao ka nogometu.

Ljubav prema nogometu ili želja roditelja

U mnogim slučajevima roditelji rade grešku, naravno nenamjernu, u želji jer žele svom djetetu najbolje pa ga guraju u nekom drugom smjeru, a pritom i ne slušaju baš želje svog djeteta. Naime, Samuelova ljubav prema nogometu mu je skroz maknula fokus sa obrazovanja, što je i sam priznao izjavivši “Bio sam dobar učenik, ali moja ljubav prema nogometu je na kraju preuzela moj fokus dok je moj interes za studiranje postupno nestajao.”

Razvoj situacije se nije dobro razvio na relaciji Samuel – roditelji i ujak, koji su radili apsolutno sve kako bi mu fokus prebacili na učenje i školu. Koliko su bili ustrajni u tome govori činjenica da su mu jednom prilikom spalili kopačke i komplete za treniranje u vožnji put kuće. Međutim, mladi Samuel je već bio nepovratno predan i posvećen nogometu, pa su svi ti njihovi pokušaji bili uzaludni.

Na kraju, roditelji i ujak su prihvatili njegovu odluku i priznali svoju grešku te mu dali zeleno svjetlo da se može u potpunosti posvetiti svojoj nogometnoj karijeri. Kako je došlo do toga ćemo doći malo niže u tekstu.

Nogometni put

S nogometom je prvo počeo u Future Hopeu U8, pa zatim U10 uzrastima prije nego što je postao učenik. Zatim je nastavio trenirati s New Generation Academy da bi nešto kasnije prešao u Diamond Football Academy u 2012. godini i bio je transformiran u ubojito krilo. Upravo ta akademija ga je godinu kasnije lansirala u momčad Nigerije s kojom je otišao u Portugal na Iber Cup koji je jedan od najvećih turnira u svijetu za mlađe uzraste. Na tom turniru je iskočio 14-godišnji Chukwueze koji je u 5 odigranih utakmica postigao 12 golova i odveo Nigeriju do osvajača tog prestižnog turnira. Upravo to je bila prijelomna točka roditelja koji su jednostavno morali priznati i pustiti svog mladića da nastavi raditi na svom nogometnom putu.

Za oko je zapao mnogim europskim klubovima nakon što je odigrao sjajno Svjetsko prvenstvo do 17 godina koje je Nigerija osvojila 2015. godine. Osvojio je Brončanu Kopačku s 3 postignuta pogotka, a tome je dodao i 3 asistencije. Dapače, postavio je i rekord za najbrži pogodak na tom turniru – u drugom kolu skupine protiv domaćina Čilea zabio je nakon samo 25 sekunda!

Počele su stizati ponude iz Europe, a najbliži njegovom dovođenju u svoju akademiju je bio Arsenal. Međutim, Samuel se ipak odlučio za Villarreal koji su ponudili bolje uvjete za njega i Diamond Football Academy.

Odlazak u Španjolsku mu je mjesecima predstavljalo problem s jezikom, a i hranom na koju se morao priviknuti. Dolaskom u Villarreal, prešao je razvijati se u Villarreal Juvenil A ekipu.

Seniorski nogomet u Villarrealu i profiliranje kao igrač

Igrač kojeg krasi vrhunski dribling, odlučnost u posljednjoj trećini, igra bez lopte i brzina. Ove sezone prema podacima sa FBrefa prosječno bilježi 49.7% uspješnosti driblinga u La Ligi. Usporedbe radi, Vinicius Jr. ima 36.4%, Kylian Mbappé 35.9%,Bukayo Saka 36.2% dok Lionel Messi ima 54.8% uspješnosti driblinga.

U poveznici ispod, imamo primjer na koji način odvlači protivničke igrače za sobom i stvara prostor za suigrače.

Navijače Villarreala posebno raduje kada Samuel lomi svoje protivnike driblingom, a u utakmici protiv Real Sociedada u kojoj su pobijedili rezultatom 2:0, Chukwueze nije sudjelovao direktno kod nijednog gola, ali je izborio jedanaesterac kod rezultata 0:0 kojeg je kasnije Dani Parejo pospremio. U nekoliko slika je prikazano kako je došao do iznuđenja kaznenog udarca. Prvo je primio loptu, a zatim je krenuo direktno na gol protivnika.

Izvor: Screenshot (Youtube: LaLiga Santander)

Zatim prelazi svoju prvu prepreku koristeći svoju brzinu driblingom kroz dva igrača.

Izvor: Screenshot (Youtube: LaLiga Santander)

Ponovno ulazi u dribling i opet je brži na lopti od protivničkog igrača – uspješno prolazi i drugu prepreku.

Izvor: Screenshot (Youtube: LaLiga Santander)

Nakon što je Samuel praktički prošao igrača Real Sociedada, ovaj ga udarcem po nogama ruši, a sudac nije imao drugog izbora nego dosuditi kazneni udarac.

Izvor: Screenshot (Youtube: LaLiga Santander)

Praktički iz ničega je stvorio sebi gol šansu (koju je zaustavio prekršajem igrač Real Sociedada) s odlučnim okomitim napadanjem na gol protivnika i dva driblinga.

Zanimljivo, najviše je napredovao pod sadašnjim trenerom Quique Setiénom. Usporedbe radi sa prethodnim trenerom Unaiom Emeryem, Samuel je u 29 utakmice pod Setiénom upisao 11 golova i 7 asistencija, dok je pod Emeryem odigrao 16 utakmica i imao učinak od 2 gola i 4 asistencije.

Villarreal pod Setiénom voli imati loptu u nogama i dominirati susretom, no potreban im je baš tip igrača koji će razbijati protivničke linije, a baš u tome imaju Samuela Chukwuezea. Stoga su Setién i Chukwueze dobitna kombinacija za Žutu Podmornicu.

Vrijeme za iskorak

Transfermarkt 23-godišnjeg Nigerijca procijenjuje na oko 20 milijuna eura. Ugovor mu ističe sljedećeg ljeta, a polako se stvara red zainteresiranih klubova za njegove usluge. Možda je došlo vrijeme za iskorak u karijeri i odlazak u neki bogatiji i jači klub s većim ambicijama, jer zasigurno igrač s ovim kvalitetama svoje mjesto može naći u bilo kojem klubu. Uskoro mu je 24. rođendan, tko zna, možda on i Villarreal do tada dobiju ponudu koju jednostavno ne mogu odbiti i Nigerijac krene u novi izazov u karijeri.

Komentari

Povezano