Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ususret NBA sezoni: Najbolja dinastija bez finala

Vjerojatno je kroz povijest bilo boljih, atraktivnijih i smislenijih momčadi bez naslova prvaka NBA Lige, ali autoru ovog teksta sinonim za to su Sacramento Kingsi s početka ovog stoljeća. Ovo je priča o njima.

Petorka Vlade Divac, Chris Webber, Predrag Stojaković, Doug Christie i Mike Bibby u sebi sadrži Rookieja godine, deset All-Star nastupa, šest izbora u All-NBA timove, pet izbora u najbolje obrambene petorke, najboljeg šestog igrača lige, pet izbora u All-Rookie tim sezone te najboljeg skakača lige iz sezone 1998./1999., ali više od svega, plijenili su brzom i atraktivnom igrom. Kingsi su na prijelazu tisućljeća imali najbrži tempo u ligi, jedan od najboljih napada po posjedu te uvijek bili među boljim obranama lige, pa su vrlo brzo pobrali simpatije svih neutralnih NBA fanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaranje momčadi započelo je u lockoutom uzrokovanoj skraćenoj sezoni 1998./1999. kada su nakon godina neuspjeha, odnosno samo jednog ulaska u playoff u posljednjih 12 sezona i neprolaska prve runde još od sezone 1980./1981. kada su nastupali u Kansas Cityu, u klubu odlučili napraviti malo veći zaokret prema boljim rezultatima. Tako je 7. izborom na Draftu izabran fenomenalni razigravač Jason Williams, 14. izborom Stojaković, kao Free Agenti dovedeni su Divac i jedan od najvećih prgavaca u povijesti lige Vernon Maxwell, dok su Webbera dobili u tradeu za Otisa Thorpea i Mitcha Richmonda.

Na klupu je sjeo Rick Adelman, legendarni trener Blazersa, koji ih je odveo u dva NBA finala, nama poznat i po tome da Draženu Petroviću nije davao preveliku minutažu. U rosteru su od ranije bili Tariq Abdul-Wahad i Corlis Williamson, koji su tokom sezone, koju su Kingsi završili s omjerom 27-23, imali značajnu rolu. U doigravanju su već u prvoj rundi poraženi od Utah Jazza s 3-2 u seriji.

Na ljeto je klub napustio Maxwell, a Abdul-Wahad je u tradeu s Orlando Magicom razmjenjen za sjajnog šutera Nicka Andersona. Sezona je završena osmim mjestom na Zapadu, a u playoffu su Kingsi ponovno zapeli u prvoj rundi porazom 3-2, ovog puta od LA Lakersa. Pred početak sezone 2000./2001. Williamson je otišao u Raptorse u zamjenu za Christieja, Bobby Jackson potpisao je kao slobodan igrač, a Hedo Turkoglu izabran kao 15. izbor na Draftu. Sezonu su završili s tada za franšizu rekordnih 55 pobjeda u regularnom djelu, plasirali se na treće mjesto konferencije, ali u drugoj rundi doigravanja, pomeli su ih Lakersi.

Kingsima se u razmjeni s Grizzliesima tokom ljeta 2001. godine pridružio Bibby, dok su u suprotnom smjeru otišli White Chocolate Williams i Anderson, a na draftu je 25. izborom odabran Gerald Wallace. Unatoč ozljedi gležnja Webbera, koji je propustio prvih 20 utakmica, Kingsi su sjajno ušli u sezonu, do sredine prosinca stigli do omjera 17-5, potom vezali 12 pobjeda te na All-Star break stigli sa sjajnih 37-12. Počeli su potom malo i padati u formi, ali sve su vratili koncem regularnog dijela sezone, kada su nanizali 11 uzastopnih pobjeda i sezonu zaključili na prvom mjestu Zapada, omjerom 61-21 čime su stigli do vlastitog rekorda u jednoj sezoni, ali i do najviše pobjeda od svih momčadi tokom sezone 2001./2002.

U doigravanju su prvo pali Sunsi, a potom i Mavericksi, unatoč Stojakovićevoj ozljedi gležnja u trećoj utakmici serije. Peđa se vratio na parket u petoj utakmici finalne serije Zapadne konferencije protiv Lakersa, pri rezultatu 2-2, ali do kraja serije nije uspio vratiti sjajnu formu. Peti susret u Sacramentu Kingsi su dobili poenima Bibbya osam sekundi prije kraja za 92:91, a o šestom susretu u Staples Centru priča se i dan danas.

Suci su, prema mišljenju Kingsa i njihovih navijača, uspostavili neujednačen kriterij, brojne dvojbene odluke sudili u korist Lakersa te značajno usmjerili tijek susreta, kojeg su momci iz Grada Anđela na koncu pobijedili sa 106:102. Tek dvije pogođene trice Kingsa iz 20 pokušaja i slabija igra u obrani, ali i sjajna partija Shaquillea O’Neala na drugoj strani odveli su sedmu utakmicu potpuno na stranu Lakersa, koji tako s 4:3 odlaze u veliko finale i tamo na koncu svladavši New Jersey Netse do treće uzastopne titule.

Pred početak nove sezone momčad se pojačala centrom Keonom Clarkom, a krajem studenog stigao je iskusni veteran Jim Jackson. S Lakersima su se ponovno susreli već u predsezoni, a već nakon dvije minute igre došlo je do fizičkog obračuna između Christieja i Ricka Foxa, u kojem su letjele i šake. Niti jedna od glavnih zvijezda momčadi nije izbjegla period sezone bez ozljede, ali unatoč tome Kingsi su stigli do konačnog omjera 59-23 i drugog mjesta konferencije, samo da bi u doigravanju ispali u drugoj rundi od Mavericksa.

Uoči sezone 2003./2004. Kingsi su u razmjeni tri kluba dobili Rodneya Buforda i Brada Millera, a ostali bez Scotta Pollarda i Turkoglua, kao slobodan igrač pristupio je Anthony Peeler, a iz momčadi otišao Jim Jackson. Zbog suspenzije i ozljede Webber je propustio veći dio sezone i vratio se tek za zadnje 23 utakmice regularnog dijela, ali i bez njega momčad je bilježila odlične rezultate i sezonu privela kraju s omjerom 55-27 i četvrtim mjestom Zapada, samo da bi u doigravanju ponovno ispali u drugoj rundi, ovog puta od Timberwolvesa predvođenih Kevinom Garnettom.

Na koncu te sezone Divac se vratio u Lakerse, a Kingsi su u novu ušli s mišlju na rebuilding, kojeg su i odradili tradeovima tokom sezone, u kojima su klub napustili najprije Christie, a potom i glavna zvijezda Webber. Unatoč tome, stigli su do 50 pobjeda i novog plasmana u playoff, gdje su odmah ispali od Seattle Supersonicsa. Ipak, to je bio kraj dinastije Kingsa koja je trajala punih sedam sezona.

Stojaković je preselio u Pacerse sredinom sezone 2005./2006., a momčad se napunila s nekoliko veterana. Očigledan je bio pad u igri i energiji koju momčad pruža na terenu, ali unatoč tome dogurali su osmog mjesta i doigravanja osmu godinu za redom. Tamo su odmah ispali od kasnijih prvaka Spursa, te su Kingsi na sljedeći ulazak u playoff čekali do prošle sezone, odnosno 16 dugih godina.

Kingsi su tako ušli u legendu i osvojili srca brojnih neutralnih ljubitelja košarke, koji su svakako mogli uživati u atraktivnim dodavanjima Williamsa, Jacksona i Bibbya, sjajnoj tehnici Divca, svestranosti Webbera, šuterskim dionicama Stojakovića i pasjoj obrani Christieja. Iako u svoje vitrine nisu donijeli Larry O’Brien trofej, ostat će upamćeni kao jedna od velikih dinastija NBA lige.

Komentari

Povezano