Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Utakmica Bayerna i Dortmunda nije ozbiljan dvoboj

U desetom uzastopnom obračunu između Bayerna i Borussije Dortmund bavarski klub ne zna za poraz. Stvari za Dortmund izgledaju još gore kada shvatimo da nisu samo deset puta ostali bez pobjede, već da su devet puta gubili, a tek jednom remizirali.

Der Klassiker je marketinški skovan naziv kako bi privukao veću pozornost gledatelja, no daleko je to od neizvjesnog dvoboja. U posljednjih nekoliko godina će ljudi koji traže kiks Bayerna radije pogledati njihov dvoboj s Borussijom Mönchengladbach nego li ovaj s Dortmundom koji je postao odrađivanje posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i sada, u jeku kritika nakon ispadanja od niželigaša u kupu, je Bayern odradio lak posao, a Thomas Tuchel dosta jednostavno nadmudrio Edina Terzića. I dok je sasvim jasno da Bayern ima kudikamo kvalitetniju momčad od Dortmunda, pomalo je neočekivano da je Terzić tako olako pao u Tuchelovu zamku, pogotovo nakon što je sjajno pripremio i postavio momčad u utakmici Lige prvaka protiv Newcastlea.

Dortmundov plan je bio uhvatiti Bayern na prepad u tranziciji, no problem je bio što je Bayern radio istu stvar i što u takvom sukobu jednostavno ima bolje igrače. Dortmund je postavio svoju standardnu 4-2-3-1 formaciju s krilima postavljenim usko u sredinu i duplim pivotom koji pomaže u izgradnji napada na različite načine.

Bayern je na to odgovorio postavljanjem 4-4-2 bloka gdje je centralni par veznjaka Konrad Laimer – Leon Goretzka jako dobro blokirao kanale dodavanja prema igračima u međuprostoru. Uz to, imali su i sjajnog Dayota Upamecana čija mobilnost i pravovremenost izlaska iz zadnje linije kako bi skočio na igrača koji prima loptu u tom međuprostoru jako otežava protivniku da nešto suvislo onda stvori u zadnjoj trećini.

Dortmund je kroz cijelo prvo poluvrijeme tek jednom uspješno kreirao napad u kojem je Donyell Malen uspješno primio loptu u međuprostoru pri čemu je imao tri igrača koja napadaju okomito sredinu kaznenog prostora te Mariusa Wolfa na desnoj strani samog. Iako je taj napad izgledao obećavajuće, nisu ga konkretizirali, a da bi došli do svog prvog udarca u okvir uopće su morali čekati čak do 56. minute.

Bayern je tako navukao Dortmund u zamku. Dopustili su im da loptu dodaju s lijeve na desno i čekali su grešku, a grešaka je bilo. I dok je prvi gol bio jednostavna naivna navlakuša iz kornera gdje je nekoliko igrača otrčalo na prvu stativu kako bi Upamecanu otvorili prostor da ostane sam u sredini i zakuca loptu glavom u mrežu, drugi gol je bio čisti primjer te efikasne tranzicije.

Leroy Sane je ove sezone možda i najbolji krilni napadač Europe i dopustiti njemu ikakav vertikalni trk s puno prostora je recept za katastrofu. U situaciji kod drugog gola je sjajno na svojoj polovici predao loptu Goretzki te krenuo u trk u prostor. Treba pohvaliti i Goretzku te njegov trk s loptom, sjajno dodavanje u prostor za Sanea koji je pronašao Harrya Kanea za vodstvo od 2:0.

Bayernu su zbog zaleđa bila poništena još dva gola koja su došla na slični način, dok je treći gol pokazao koliko je problema imao Dortmund u postavljanju svoje obrane. Dortmund bi naime s posjedom imao igrače postavljene tako da jednostavno nisu bili na optimalnim udaljenostima jedni od drugih kako bi uspješno izvršili presing po izgubljenoj lopti. Međutim, niti u povlačenju u blok nisu bili svjesni prostora i svojih pozicija.

Način na koji su Jamal Musiala i Kingsley Coman jednostavnim duplim pasom izbacili oba stopera Dortmunda nije nešto što bi se očekivalo od nazovimo ga najvećeg njemačkog dvoboja. Coman je tada još jednom pronašao Kanea za 3:0.

Čak je i mladi Aleksandar Pavlović, kojem je ovo bio tek drugi start za Bayern, uspješno pročitao namjeru dodavanja u finalnim minutama susreta te je i on iskočio u maniri Upamecana, oduzeo loptu i proslijedio ju Kaneu za još jedan pogodak.

Harry Kane pak u Bundesligi igra monstruozno dobro. Zabio je 15 golova u prvih 10 utakmica čime je najbolji strijelac u ligama petice, a gol postiže u prosjeku svakih 58 minuta. Nitko u povijesti lige nije imao takav učinak na početku kao Kane te je na putu da sruši i onaj rekord Roberta Lewandowskog od 41 gola u sezoni 20/21 ako nastavi ovako.

Ovaj dvoboj je za njega bio savršen. Moglo ga se koristiti kao igrača koji će proigravati svoja krila, a moglo ga se i koristiti kao udarnu iglu koja će se nalaziti redovito u sjeni jednog braniča, a dovoljno ispred drugog braniča. Razumijevanje prostora te pozicioniranje su kod Kanea u ovoj utakmici bili na nivou kakav nitko u Bundesligi ne može ispratiti, pogotovo ne u otvorenoj igri kakvu je postavio Dortmund.

Dati njemu, a i ostalim ofenzivcima Bayerna sve alate da iskoriste svoje najveće kvalitete je potpisivanje smrtne presude. Domaći su možda nešto i mogli zabiti, ali moraju biti sretniji što rezultat na kraju nije bio i uvjerljiviji.

Komentari

Povezano