Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Varaždin može biti primjer svim HNL klubovima

Prosinac prošle godine donio je jednu izuzetno tužnu vijest za hrvatski nogomet. Tada je objavljeno da Mario Kovačević napušta klupu Varaždina nakon što mu je dijagnosticiran karcinom, te se morao podvrgnuti operativnom zahvatu. Njegovo mjesto preuzeo je sportski direktor kluba Nikola Šafarić, a iako se očekivalo da bi se Kovačević, kada ozdravi, mogao vratiti na klupu, to se na kraju ipak nije dogodilo.

Šafarić je odradio sezonu do kraja, a Varaždin je završio na šestom mjestu prvenstvene ljestvice. Iako taj potez na prvu nije najbolje sjeo ljubiteljima HNL-a, Šafarić se pokazao kao odlično rješenje. Varaždin je trenutno četvrta momčad prvenstva, iza Rijeke, Hajduka i Dinama, a u sedam kola upisali su samo jedan poraz, što je ujedno i utakmica u kojoj su primili jedina dva gola ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ljetnog prijelaznog roka klub su napustili važni prvotimci poput Luke Jelenića, Marka Vukčevića i Igora Postonjskog, koji su prvenstveno bili ključni za obrambenu stabilnost momčadi. Ipak, Varaždin je te izostanke uspješno nadoknadio, i to uglavnom iz unutarnjih rezervi.

Momčad posložena na svim poljima

Jelenića je na stoperskoj poziciji zamijenio Ivan Nekić, na desnom beku doveden je Frane Maglica, dok je prvotna zamjena za Postonjskog već napustila klub. Karlo Lusavec je nakon samo četiri odigrana kola u novoj sezoni ostvario transfer u Dansku, a njegovu poziciju popunio je Leon Belcar. Šafarić je odlučio povući Belcara s pozicije desetke na zadnjeg veznog, gdje sada služi kao glavni kreator igre u prvoj fazi distribucije.

Što se tiče napadačkog dijela, osim odlaska Domagoja Drožđeka, on je ostao praktički isti kao i u prošloj sezoni. Na lijevom krilu je Michele Šego, na desnom Dimitar Mitrovski, u vrhu napada igra Marko Dabro, dok je u posljednje vrijeme mjesto desetke preuzeo novopridošli Aleksa Latković. Ono što je još bitnije, cijela postavka na terenu ima smisla i geometrijski.

Maglica, kao desni bek, često odlazi visoko prema naprijed, dok Mitrovski ulazi u sredinu na svoju lijevu nogu, gdje preferira djelovati u međuprostoru. Antonio Boršić, kao lijevi bek, ostaje nešto niže u fazi napada, dok je Šego na njegovoj strani igrač koji može raširiti teren, vrlo je direktan i motoričan, te u stanju kroz izolacijske situacije stvarati višak.

Šego je prošle sezone u 32 nastupa postigao dva gola i dodao pet asistencija. Tijekom tog perioda upućivao je 1,5 udaraca po utakmici, imao 0,8 ključnih dodavanja, ostvarivao 0,5 driblinga uz 43 posto uspješnosti, te bio fauliran nešto više od dva puta po utakmici.

Iako je uzorak znatno manji, pa samim time brojke nemaju toliku težinu, ove sezone Šego je dodatno podigao razinu svoje igre. U sedam kola postigao je jedan gol uz dvije asistencije, ali pritom upućuje 2,7 udaraca po utakmici, bilježi 2,6 ključnih dodavanja, ostvaruje 1,4 uspjelih driblinga te je fauliran tri puta po utakmici, što pokazuje kolika je prijetnja za suparničke obrane.

Foto: NK Istra 1961

Mjesta za napredak i dalje ima

Varaždin je trenutno peta momčad lige po broju kreiranih velikih prilika s njih deset, što nije neka impresivna brojka. Međutim, činjenica da su promašili čak njih sedam, od čega četiri Dabro, te da su šest puta pogodili okvir gola, ukazuje na to da u napadu još uvijek imaju prostora za napredak. Pritom su zabili tek pet golova u sedam kola, a iako još uvijek nije zabio u ovoj sezoni, Dabro odrađuje hrpu posla na terenu. Njegovo kretanje i pozicioniranje generalno, a posebno u kaznenom prostoru sugerira kako je samo pitanje vremena kada će mu se ‘otvoriti’.

S druge strane, obrambeni dio je na visini zadatka. Varaždin je dosad primio samo dva gola, u porazu od Hajduka, dok su u preostalih šest utakmica sačuvali čistu mrežu. Treća su momčad lige po broju presječenih lopti, s minimalnim zaostatkom za Dinamom i Hajdukom, dok su prvi po oduzetim loptama, gdje prednjači Mario Marina koji je igrač s najviše presijecanja i oduzetih lopti u cijeloj ligi.

Nekić i Lamine Ba standardni su na stoperskim pozicijama, te djeluju vrlo sigurno i pouzdano u obrani. Nekić je među svim braničima u ligi igrač s najviše oduzetih lopti, te s najviše osvojenih zračnih duela, njih 22 uz 67 posto uspješnosti. Ba je pak u prvih sedam kola tek jednom predriblan, te je vrlo efikasan u duelima na tlu gdje ih osvaja s visokih 83 posto uspješnosti.

Na vratima je Oliver Zelenika, koji se u prvih sedam kola nije istaknuo s puno obrana, što samo pokazuje koliko Varaždin malo dopušta protivnicima. Zelenika je dosad zabilježio samo devet obrana, ali sve ono što dođe do njega, on vrlo kvalitetno rješava. Posebno imponira njegova mirnoća u vođenju ekipe, te igri s loptom u nogama, gdje je golman s najviše dodavanja u ligi i često pomaže momčadi u prvoj fazi distribucije kao dodatni igrač u polju.

Obično ekipe iz sredine ljestvice imaju jednog, eventualno dva igrača koji su u stanju raditi razliku prema naprijed. Varaždin ih ima četiri ili čak pet. Osim prednje trojke Šego, Mitrovski, Dabro, tu je i Latković, koji je sposoban prolaziti jedan-na-jedan i kvalitetno razigravati suigrače, dok je Belcar također igrač s napadačkim potencijalom, iako trenutno igra u nešto povučenijoj ulozi.

Foto: NK Varaždin

Varaždin mnogima može poslužiti kao primjer

Varaždin već neko vrijeme radi izvrstan posao po pitanju izlaznih transfera. Primjeri iz prošlosti, poput Tonija Teklića, Jelenića i Lusavca, pokazuju kako klub zna što radi.

Vrlo dobro procjenjuju omjer onoga što im je igrač dao na terenu i tržišne cijene koju mogu dobiti za njega. U posljednjih nešto više od godinu dana prodali su Teklića u Trabzonspor za milijun eura, Jelenića u Osijek za 800 tisuća eura te Lusavca u Horsens za 700 tisuća eura. Sada su na redu igrači poput Belcara, Šege i Mitrovskog, koji bi, ako nastave s dobrim igrama, uskoro mogli ostvariti isto.

Neovisno o tome hoće li se pojačavati u zimskom prijelaznom roku, Varaždin ima dovoljno unutarnjih rezervi za dodatna poboljšanja u igri. Obrambeni dio je već vrlo dobro posložen i funkcionira odlično, dok u napadu još uvijek postoji mnogo prostora za napredak. U takvom omjeru snaga, klub ima potencijala napraviti iskorak ove sezone.

Hoće li to značiti borbu za četvrto mjesto i plasman u Europu, zapravo i nije toliko bitno. Varaždin je stabilna sredina koja može kvalitetno funkcionirati i bez toga. Pokazali su da znaju obavljati transfere u kojima su na kraju zadovoljni i klub i igrač, što i je krajnji cilj. Od igre na terenu do transferne politike, Varaždin može biti primjer svim HNL klubovima kako uspješno djelovati unutar svojih mogućnosti.

Komentari

Povezano