Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Viktor Gyökeres je trenutno najkompletniji napadač Europe

Kao i svake godine, odabir 30 nominiranih nogometaša za Zlatnu loptu izazvao je brojne polemike zbog iznenađujućeg izostanka nekih igrača. Ove su se sezone koplja najviše lomila oko Rodryga, Mohameda Salaha, Jamala Musiale, Virgila van Dijka i sličnih. Svaki od nabrojanih igrača ima čvrste argumente koji mu idu u prilog i za svakog su se (s pravom) mogli čuti komentari koji prozivaju propust nominacije.

Ipak, rijetko je tko spominjao jednog igrača koji je u 50 utakmica prošle sezone zabio 43 gola i podijelio 15 asistencija. Uz to je bio najbolji igrač momčadi koja je osvojila ligu i čovjek koji je mnogo puta sam rješavao utakmicu. S druge strane, gotovo isključivo na račun svoje izvedbe u finalu Europske lige među 30 izabranika upao je Ademola Lookman, čovjek koji je prošle sezone odigrao svega 55 % mogućih minuta u Serie A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasači se puno više povode zvjezdanim trenucima i pamtljivim isječcima, koje je ovaj nogometaš apsolutno imao, ali su se zbile u neprivlačnoj ligi za šire mase. Viktor Gyökeres je od Lige Portugal napravio svoje igralište, no s obzirom na to da se ne nalazi u ligama Petice, njegove su izvedbe često previđene. To je prava šteta jer se radi o najkompletnijem napadaču ovoga trenutka i samo je pitanje vremena kada će to dokazati na najvišoj pozornici.

Foto: Screenshot X

Gyökereseve brojke su zastrašujuće

Gyökeres je od početka tekuće sezone upisao osam nastupa, odnosno 739 minuta. U tom je periodu postigao 11 golova i podijelio pet asistencija. Dakle, u prosjeku svakih 46 minuta ostvari gol ili asistenciju. Takav tempo je, naravno, dugoročno neodrživ, ali predstavlja idealnu priliku da predstavimo Gyökeresa široj publici.

Nije birao prečice

Gyökeres je švedski nogometaš mađarskog podrijetla. Rodio se i odrastao je u Švedskoj gdje je prošao svoju nogometnu edukaciju. Njegov prvi seniorski klub bila je Brommapojkarna, gdje je u 56 nastupa zabio 20 golova i bio jedan od najzaslužnijih za ulazak u prvi rang. Njegove partije su možda prošle ispod radara mnogim klubovima, ali ne i jednome koji je poznat po fantastičnom njuhu za talente. Riječ je, naravno, o Brightonu.

Ako Brighton kupi nekog igrača, možemo odmah pretpostaviti da se radi o potencijalno elitnom nogometašu u barem nekom aspektu. Ipak, s obzirom na sušti volumen talentiranih igrača koji se nalazi pod Brightonovim okriljem, probijanje u prvu momčad nikad nije jednostavno. Gyökeres je često bio na raznim posudbama. Igrao je tako za St. Pauli, Swansea i, najbitnije od svega, za Coventry City.

Upravo je engleski drugoligaš bio mjesto u kojem je Šveđanin dobio prijeko potrebnu konzistentnost. Coventry ga je odlučio pošto-poto otkupiti, a vjerujemo da u Brightonu i danas žale za puštanjem takvog igrača za mizernih 1.2 milijuna eura. Gyökeres je za Coventry odigrao 116 utakmica u kojima je zabio 43 gola i upisao 17 asistencija. Na kraju ga je otkupio Sporting za čak 24 milijuna eura što je drugi najskuplji transfer u klupskoj povijesti.

Ono što je bitno jest da Gyökeres nikad nije preskako stepenice u svom razvoju. Imao je i drugih ponuda, ali je uvijek odabrao razvijati se u mjestu koje mu garantira minute i povjerenje. Za sve mlade nogometaše njegova je karijera idealan poučak. Strpljivi rast i razvoj kad-tad garantiraju nagradu. Njegova je prije godinu dana bila transfer u Sporting, a ubrzo bi na red mogla doći i ona još veća.

Ono što Gyökeres radi u Sportingu je posebno

Ne treba puno pameti da se zaključi da su Gyökereseve brojke u Sportingu fantastične, ali ono što je još zanimljivije jest njegov profil, odnosno sve što radi na terenu. Gotovo da nema napadačke rubrike u kojoj Šveđanin nije barem dobar. Sve i da u potpunosti zanemarimo njegov izravni učinak, zapanjujuće je koliko doprinosi ekipi u svim drugim segmentima.

Grafika: Marko Štrkalj / Podaci: FBref

On nije samo golgeter, on je i razigravač. Izuzetno je spretan u zadnjoj trećini i ima sjajan osjećaj kada treba proigrati suigrača. Nije tip napadača koji samo čeka loptu u šesnaestercu, često se izvlači u međuprostor i tako otvara mjesto za svoje suigrače. Prava je napast za protivničke obrane jer se konstantno kreće i traži ulazak u prostor.

Njegov set vještina ni blizu ne staje s tim. Kao što se vidi na grafici, Gyökeres je u najboljih 3 % napadača po progresivnim iznošenjima i driblinzima. Konstitucija mu ne dopušta pretjerano efektne driblinge, ali svojih se čuvara rješava brzinom i naglim promjenama smjera. Svoju visinu od 187 centimetara i težinu od 86 kilograma maksimalno iskorištava pa je tako prošle sezone u ligi imao čak 6.8 osvojenih duela po utakmici.

Po količini primljenih progresivnih dodavanja vidimo da je Gyökeres konstantna meta svojih suigrača. Ne radi se tu samo o proigravanjima, Šveđanin u brojnim navratima prima loptu leđima okrenut od gola nakon čega proigrava suigrače. Dakle, u Gyökeresu Sporting ima golgetera, plejmejkera, snažnog duel-igrača, sjajnog iznositelja lopte i efikasnog driblera. Naprosto je nevjerojatno kakvu paletu sposobnosti napadač ima, a Rúben Amorim to u potpunosti koristi.

Ključan je i kontekst ekipe

Sve ovo ne bi bilo moguće da Amorim nije fantastično posložio momčad. Taktički gledano, Sporting je jedan od najzanimljivijih klubova. Već je opjevan Amorimov sistem koji je donio portugalskom titanu dva naslova u žustroj konkurenciji. Postavke igre maksimalno odgovaraju igračima, a osobito Gyökeresu.

Sportingova izgradnja igre

Amorim gotovo uvijek započinje susret s tri braniča koja su ujedno i ključ izgradnje igre. Bekovi su ti koji daju širinu, dva defenzivna veznjaka stoje blizu jedan drugome kako bi imali što bržu opciju dodavanja, a Gyökeres je istureni špic kraj kojeg jako blizu stoje dva napadački orijentirana igrača.

Gyökeresov trk

Čim Sportingovi igrači uspješno izađu iz faze izgradnje igre, Gyökeres tempira svoj trk u prostor. Nevjerojatno je aktivan i konstantno stoji na samom rubu zaleđa. Svojom igrom veže protivničke braniče koji mu moraju stajati blizu, a blagodati njegova rada ubiru Marcus Edwards, Francisco Trincão i Pedro Gonçalves.

Nekada će Sporting gađati svog napadača izravno i tako preskakati igru i onda do izražaja dolazi njegova duel-igra i zadržavanje lopte. Takvo oružje može biti od ogromne koristi, osobito protiv jakih ekipa s visokim pritiskom, dovoljno je pogledati samo jednu utakmicu Dinama u Europi i vidjeti ulogu Brune Petkovića. Gyökeres to ne radi u tolikom volumenu jer jednostavno nema potrebe, ali je to svakako jedan koristan dio u njegovom bogatom arsenalu.

Što se tiče obrambenog dijela, Šveđanin je i tu jako koristan igrač. Njegove brojke u tom aspektu nisu toliko impresivne kao u napadačkom, ali to djelomično dolazi iz razloga što ga Amorim koristi kao igrača koji usmjerava pritisak. On je taj koji predvodi Sportingovu navalu i koji svojim pozicioniranjem i kutom trka usmjerava protivnika u određenu stranu. Stoga ne dolazi često do akcija koje će biti vidljive na papiru, ali ako pogledate nekoliko utakmica Sportinga, bit će vam jasna njegova obrambena važnost.

Može li Gyökeres ovo prenijeti na višu razinu?

Još su ljetos bile aktualne priče kako su mnogi veliki klubovi poput Arsenala i PSG-a zainteresirani za Šveđanina. Problem je bio što ga Sporting nije htio pustiti ispod klauzule od 100 milijuna eura pa su se klubovi naposljetku povukli. Dodatan je faktor što Gyökeres već ima 26 godina, ali s druge strane, on nije odigrao ni približno puno utakmica visokog intenziteta kao ostali 26-godišnjaci na najvišoj razini. Sve ukazuje na to da je najbolje tek ispred njega i da se takav rizik isplati povući.

Potencijalan bi problem moglo biti njegovo korištenje. Elitni klubovi neće imati toliku potrebu oslanjati se na Gyökeresa kao što sada Sporting radi. Produkt toga je činjenica da se on nalazi među samom elitom u gotovo svim bitnim napadačkim parametrima. Amorimov sistem toliko je fokusiran na Gyökeresa i maksimalno iskorištava sve njegove prednosti. Trenutno ne postoji napadač u Europi koji toliko različitih stvari radi na visokoj razini efikasnosti i s visokim volumenom.

Prelazak na sljedeću stepenicu neminovno bi značio prilagodu njegovog seta vještina. Uzmimo za primjer Judea Bellinghama koji je, baš kao Gyökeres, u Borussiji Dortmund radio maltene svaki zadatak na terenu. Odlaskom u Real Madrid Carlo Ancelotti je odlučio maksimalno iskoristiti jednu od njegovih elitnih vještina, a to je bio osjećaj za postizanje golova. Stoga, Gyökeres će morati proći kroz sličan proces, ali s obzirom na to da je trenutno najkompletnija devetka u Europi, njegov daljni razvoj bit će samo slatka briga za trenera.

Komentari

Povezano