Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Vrijeme je za Darwina Nuneza

U utakmici 3. kola engleske Premier lige Liverpool je slavio u gostima kod Newcastlea s 2:1. Utakmica u kojoj je Liverpool igrao više od sat vremena s igračem manje je zaključena tako što je Darwin Nunez zabio dva gola i to nakon što je ušao u igru u 77. minuti.

Nunez je bio meta kritika gotovo čitavu prošlu sezonu. Ako ćemo tražiti onu koja je najviše pekla, onda bi to bio vjerojatno meme koji je Nunezovu sliku pretvarao u onu Andya Carrolla. Uostalom, znao se čuti i s tribina brojnih engleskih klubova povik “You’re just a shit Andy Carroll”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Nunez nije stigao s time renomeom u ligu. Dapače, u Liverpool je stigao kao jedan od najtraženijih napadača svijeta. Kada se već znalo da će Haaland obući dres Manchester Cityja, tražila se druga najbolja alternativa, a Nunez se uistinu činio kao to.

Sezonu prije je u Benfici u 28 nastupa zabio 26 golova te je upisao 4 asistencije. Kada oduzmemo broj golova od očekivanog broja golova u toj sezoni, Nunez je bio u plusu od 7.6. To su elitne brojke i tako visoki plus primjerice prošle sezone imaju samo Erling Haaland i Harry Kane.

Iako je izgledao jako dobro tijekom priprema, Nunez je imao tešku sezonu u Liverpoolu ako gledamo njegov golgeterski učinak. Zabio je 13 golova u ligi i Ligi prvaka na xG od 17.1 što je stavilo u minus od 4.1. Uz promašaje su došle i rotacije u momčadi zbog kojih često i nije bio prvotimac, a situacije kada bi promašio zicer u to malo minuta što bi bio na terenu su bile posebno pod povećalom.

Međutim, Darwin je kroz sezonu pokazao kvalitete zbog kojih se očekivalo da će biti starter ove sezone. U posljednjih godinu dana je pri samom vrhu napadača po broju udaraca, udaraca u okvir, primljenih progresivnih dodavanja i progresivnih nošenja lopte, a pokazao je i neke jako solidne karakteristike u presingu.

Kada se surove brojke golova i asistencija dovedu u kontekst minuta koje je Darwin odigrao otkako je došao u Liverpool, onda se vidi da situacija ustvari i nije toliko kritična koliko su je neki opisivali. Naime, Darwin je u svim natjecanjima odigrao 45 susreta, međutim ako na utakmicu gledamo kao na period od 90 minuta, onda vidimo da ima takvih 27.1, a da je u toliko nastupa zabio 17 golova i upisao 5 asistencija. To znači da je involviran u 0.81 golova po utakmici što je u principu jako pristojna brojka.

Kada mu je službeno dan broj 9 prije početka ove sezone, vjerovalo se da će Nunez biti i prvi napadač kluba. Vidjele su se neke naznake da Nunez može jako dobro funkcionirati uz podršku Salaha i Trenta na desnoj strani te da će još više njegove kvalitete doći do izražaja ako se u klub dovede i desna osmica. Klub je to napravio dovođenjem Szoboszlaija, no Klopp je odlučio Nuneza prikovati na klupu u korist Jote ili Gakpa. I dok oba ta igrača donose neke svoje kvalitete, one Nunezove su s obzirom na trenutnu filozofiju i kadar kluba ipak kudikamo prikladnije.

U utakmici protiv Newcastlea, Nunez je odlučio ušutkati one koji su rekli da nema završnicu, a svojim kretanjima je još jednom pokazao da malo koji čisti napadač ima toliko razoran, kaotičan i opasan trk kao on. Nered koji unosi svojim trkom u protivničku obranu je kvaliteta sama po sebi koju treba cijeniti, a ako ga Klopp konačno postavi kao prvog napadača ove ekipe, on treba samo ostati siguran i samouvjeren kao protiv Newcastlea. S njime onda Liverpool ima napadača koji može zabijati više od 20 golova po sezoni i dokazati zašto je plaćen 85 milijuna funti.

Komentari

Povezano