Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Xabijeva djeca

Veznjaci kojima smo se divili prije 15-ak godina na zelenim travnjacima, danas svi malo po malo koračaju u trenerske vode. Frank Lampard je po drugi puta sjeo na klupu Chelseaja, Steven Gerrard je imao neuspješnu avanturu na klupi Aston Ville, a Xavi svoju Barcelonu vraća na tron Španjolske. Svi nabrojani su i dalje pod svijetlima reflektora i zanimljivi medijima, ali ima jedan trener koji i tokom svoje igračke karijere nije bio toliko eksponiran i sve poslove na terenu radio potiho, a riječ je o Xabiju Alonsu.

Svjetski prvak sa Španjolskom 2010. godine svoju trenersku karijeru je započeo tamo gdje i igračku, u B momčadi Real Socieadada. Tamo je proveo tri godine i odradio odličan posao kada je momčad uveo u drugu španjolsku ligu. Druge momčadi klubova služe za promociju i afirmaciju mladih igrača, a Bayer Leverkusenu upravo je to bilo potrebno. Trener koji je odličan u radu s mladima, a dodatni plus za Xabija bio je poznavanje njemačkog jezika s kojim se upoznao u vremenu igrajući za Bayern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključ igre su mladi talentirani igrači

Bayer Leverkusen s prosjekom od 24,8 peta je najmlađa ekipa Bundeslige koja u svojem rosteru ima ogroman broj mladih igrača iz kojih je Alonso u kratkom vremenu izvukao ono najbolje. Prvi je naravno Florian Wirtz (19) koji je prošle sezone propustio čak 31 utakmicu zbog ozljede prednjih križnih ligamenata koljena. Brže od očekivanog počeo je pružati partije zbog kojih je bio u knjižicama skautova svih velikih klubova, te je pod Xabijem u 1.323 minute zabio 4 gola, nadodao je 8 asistencija, a u Bundesligi upućuje nevjerojatna 2,2 ključna dodavanja po utakmici.

Jeremie Frimpong (22) postao je najtraženiji desni wing-back na tržištu za kojeg su zainteresirani svi velikani s Otoka. Njegove napadačke brojke su jednostavno nevjerojatne. U domaćem prvenstvu ima 8 pogodaka, 6 asistencija, a koliko mu odgovara Španjolčev sustav 3-4-3 koji se tokom igre transformira u 4-2-4 govori brojka od 79 uspješnih driblinga, što je najviše u cijeloj ligi!

Od 13 igrača koja su odigrala više od 1.000 minuta pod njegovim vodstvom čak 10 ih ima 24 godine ili manje, među kojima su i Moussa Diaby, najbolji strijelac momčadi, te cijela obrambena linija gdje se ponajviše ističe lijevonogi stoper, Ekvadorac Hincapié.

Podigao ekipu iz ponora

Xabi je preuzeo momčad petog listopada prošle godine zamijenivši na klupi Švicarca Gerarda Seoanea koji je klub ostavio na pretposljednjem mjestu bundesligaške tablice. Bayer je u uvodnih 8 kola imao svega 1 pobjedu i čak 5 poraza, što je bio drugi najgori početak sezone u povijesti kluba!

Alonso je u kratkom vremenu pronašao dobitnu formulu i od izgubljene sezone klub doveo do povijesnog uspjeha. U 29 utakmica na klupi upisao je 16 pobjeda, a sa 17. mjesta klub doveo do šeste pozicije i trenutno su u nizu od čak 12 utakmica bez poraza u svim natjecanjima. U Europskoj ligi pobjedom nad belgijskim Union Saint-Gilloiseom klub je odveo u prvo polufinale u nekog UEFA-inog natjecanja nakon 21 godine kada su dogurali i do finala Lige prvaka.

Kroz igračku karijeru vodili su ga mnogi trenerski velikani poput, Pepa Guardiole, Joséa Mourinha i Carla Ancelottija od kojih je od svakog po nešto naučio te danas to prezentira preko Bayera. Počevši kroz više varijacija otvaranja igre, pa sve do branjenja u srednjem bloku i igranja na kontri. Peta su momčad po posjedu u ligi, ali i druga po statistici PPDA (passes per defensive action) odnosno dopuštena dodavanja po obrambenoj akciji, što nam govori da momčadi nije problem strpljivo vrebati protivničke greške.

Očito je takav stil igre bio prijeko potreban lijek za uspješnu sezonu Apotekara.

Komentari

Povezano