Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Xavi poslije Barce, Barca poslije Xavija: Što sad?

Kažu da su tu noć mnogi plakali, čak i oni za koje nikada ne mislite da bi, ali nikome nije bilo teže nego jednom čovjeku. Plakao je Sergi Roberto, kažu i Robert Lewandowski, a nijedan se po svom CV-u, barem u prijestolnici Katalonije, ne može mjeriti s “njim”.

Xavi Hernandez je objavio, prvo svojim igračima, a onda cijelom svijetu da klub napušta na kraju sezone. Tako će nakon dvije pune godine na klupi popularne Blaugrane svoj put završiti legenda kluba i čovjek koji je dominirao na terenu, a činilo se, barem prošle sezone, i na trenerskom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istini za volju, imao je tada za protivnika pomalo umorni Real Madrid, koji je uz žestoku borbu za prvo mjesto u La Ligi imao i kampanju povratka u finale Lige prvaka, ali se Xaviju ne može oduzeti jedna od najimpresivnijih titula prvaka španjolske lige u posljednjih nekoliko godina. Ne samo zbog toga što je uspio osvojiti trofej čak četiri kola prije kraja uz 10 bodova prednosti nad rivalima iz Madrida, već i zbog toga što je uspio napraviti s ograničenim financijama. Bez kapitalne investicije i uz, realno govoreći, kaos koji mu je ostavljen nakon Ronalda Koemana, Xavi je podigao Katalonce do uvjerljive titule u Španjolskoj. Što je onda pošlo po zlu?

Manje od godinu dana nakon ovog trenutka, Xavi objavljuje da napušta klupu. Istina, sezona nije počela odlično, ali se na ljeto opet trošilo i pojačavalo malo do nimalo. Da, došao je João Felix, tu je i njegov imenjak João Cancelo, ali to je malo za ambicije gladnih navijača Barce, koji su navikli na šetnje kroz Španjolsku i minimum polufinale Lige prvaka. Xavi im to sve nije mogao donijeti jer jednostavno – nije bilo moguće.

Liga prvaka je jednostavno prevelik zalogaj za ekipu koja ne može dati 100 milijuna eura na jednog igrača ili koja nema igrača poput Erlinga Haalanda, i to se mora prihvatiti. Barcelona to nije, barem u ovom stanju, već je ekipa koja će se postupno graditi. Xavi je uradio odličan posao baš tu – dao je pregršt šansi mladim nogometašima, počevši od dvojca Lamine YamalAlejandro Balde. Dao im je povjerenje i stao iza njih i kada nije išlo najdivnije, a pitanje je hoće li naredni stručnjak to strpljenje donijeti u Barcelonu. Ako to ne uradi, onda, što se kaže u Bosni – džaba ste krečili.

Foto: Guliverimage (AP Photo/Joan Monfort)

Problem s Xavijevim odlaskom je puno dublji od njegovog samog odlaska – on pokazuje jedan poprilično odvratan trend u modernom nogometu, kojeg je upravo sumirao katalonski stručnjak. Dakle, era Sir Alexa Fergusona, starosjedioca koji nikako da se “riješe fotelje” jednog kluba sada je već daleko iza nas i postala je san. Tko je krivac za to? Xavi kaže da su mediji i teško se ne složiti, a ni fanovi nisu ništa bolji. Sada vrijedi diskutirati – “hajcaju” li mediji fanove ili fanovi pričaju toliko o nečemu da mediji to moraju prenijeti? Znate, kokoš ili jaje, što je bilo prvo…

Laki smo na obaraču i na pritisku na uprave naših omiljenih klubova da se samo riješimo trenera kao čarapa. Ako bi europski nogomet krenuo u tom smjeru, poput onoga u Euroligi recimo, to bi moglo biti pogubno za mnoge mlade, perspektivne trenere, kojima je potrebno vrijeme da implementiraju i učvrste svoj sustav. U nogometu, dvije godine je ništa, posebno ako ste trener. Xavi je, da je mogao ostati još koju sezonu, mogao biti na klupi katalonskog tima godinama i biti jako dobar, kao što je pokazao u prvoj punoj sezoni u Barceloni.

Na kraju, klupu napušta s gargantuanskim trofejem najboljeg tima u Španjolskoj za sezonu 2022-23, koja vrijedi kao pet – imajući u vidu sve financijske probleme Barcelone. Nažalost po Barcu, mediji i fanovi mu nisu mogli oprostiti loš start ove sezone, kada je zbog ozljeda dobio veliki broj izostanaka koji su mogli promijeniti sve. Da se razumijemo, Carlo Ancelotti se također s tim nosi, ali on nije za usporediti se s Xavijem – iskusniji je.

Sve u svemu, odlazak Xavija, osim što je bolan za mnoge navijače Barcelone, predstavlja jedan ogroman problem u nogometu. Ne može se tražiti glava trenera poslije tri loša rezultata, ako se želi nešto istinski izgraditi. Bez toga, Xavi je komotno mogao imati svoj loš period, proći ga jači i pametniji, te se vratiti u vrh bez problema.

Ovako, traži novi posao, dok će njegova (neadekvatna) zamjena imati zadatak da zadovolji one koji se zadovoljstvom nikada neće zadovoljiti. Barca radi opet iste greške zbog kojih je već platila ogromnu cijenu, ali kada već imate pištolj u ruci, zašto se ne upucati u nogu. Xavi će biti odličan trener gdje god da ode, a navijači Barce… Pripremite se na žestok udar.

Komentari

Povezano