Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Zašto uvijek Vinicius?

Početkom tjedna je igrač brazilske reprezentacije Vinícius Júnior bio dio reprezentativne presice. Većina novinara je napadaču Real Madrida postavlja pitanja vezana uz rasističke povike koje Vinícius dobiva kada igra u španjolskoj ligi.

U tijeku odgovaranja na ova pitanja se Brazilac rasplakao te kazao: “Nikad nisam razmišljao o odlasku iz Španjolske jer bi to značilo da rasisti dobivaju ono što žele. Neću napustiti najbolji klub na svijetu. Ostat ću čvrst i jak jer me podržavaju predsjednik i klub. Verbalni rasizam se ne događa samo u Španjolskoj već i u cijelom svijetu. Svakim danom kad odem kući sam sve tužniji. Nitko me ne podržava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njegovog monologa se rasplakao i novinar koji je postavio pitanje, a Vinícius je također kazao:

Siguran sam da Španjolska nije rasistička zemlja, ali ima puno rasista i mnogi od njih su na stadionima. Moramo se promijeniti jer mnogi od njih ne znaju što je rasizam. Vrijeđaju me zbog boje moje kože i tako me tjeraju da igram loše. Mogu mi reći mnoge druge stvari, a ja im ništa neću odgovoriti. Nadam se da ću moći ići na terene i ne razmišljati o tome što bi se moglo dogoditi.

Vinícius Júnior

Rasizam je za svaku osudu, ali također treba kritizirati i Viníciusovo ponašanje

Svaki oblik rasizma je za apsolutnu osudu te niti jedna osoba nema pravo vrijeđati nekoga s obzirom na boju kože ili nacionalnost. Nogomet je po tom pitanju dosta napredovao u posljednjih dvadesetak godina, ali i dalje postoje rijetki slučajevi gdje navijači većinom rasistički vrijeđaju tamnopute igrače.

Međutim, navijači koji rasistički vrijeđaju nisu jedini koji se neprimjereno ponašaju u ovoj situaciji. Vinícius se već duže vrijeme žali kako se pojedini navijači odnose prema njemu, ali njegovo ponašanje prema ostalim dionicima u nogometu je također neprihvatljivo. Cijela priča oko Viníciusa je počela krajem prošle sezone kada je Valencia na svom terenu svladala Real Madrid 1:0. Susret su obilježili povici navijača prema Brazilcu koji im nije ostao dužan te je također provocirao publiku na Mestalli.

U samoj završnici susreta je Vinícius dobio i crveni karton jer je udario protivničkog igrača, a to mu nije bio posljednji put da se fizički obračunava s protivničkim igračima. Ne trebamo previše ići u povijest da se prisjetimo uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka koja se odigrala ranije ovog mjeseca. RB Leipzig je gostovao na Santiago Bernabéu, a Vinícius je daleko od lopte uhvatio stopera RB Leipziga Willyja Orbana za vrat i bacio ga na pod. Sudac Massa je Brazilcu pokazao samo žuti karton, a reagirala nije niti VAR soba te je igrač Reala imao dosta sreće jer nije dobio crveni karton.

Foto: Screenshot (HRT)

Koliko god netko htio priznati ili ne, ali skoro svaku utakmicu Real Madrida se može vidjeti Viníciusovo prgavo ponašanje. Kada ne udara protivničke igrače, onda im se unosi u lice te se prepire s protivničkim igračima, navijačima ili sa samim sucem utakmice. Da se Brazilac neprimjereno ponaša je prepoznao i sami Real Madrid koji je prije početka reprezentativne pauze dodijelio osobnog trenera svom ponajboljem igraču. Njegov zadatak nije da pomogne Brazilcu u njegovoj fizičkoj spremi, već je njegov jedini cilj da poboljša ponašanje napadača Reala kako bi manje ulazio u probleme na terenu.

Jedna od rečenica koju je Vinícius izjavio početkom tjedna na presici je bila: „Nitko me ne podržava.“, a ta izjava je daleko od istine. Do sada ga je podržao i Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA), koji je ujedno osudio svaki oblik rasizma na nogometnim terenima. Ranije su ga već podržali Brazilac Ronaldo, Dani Carvajal, Federico Valverde, Reece James, Eduardo Camavinga, Eder Militao, Rodrygo, Neymar, Antonio Rudiger, Kylian Mbappéi mnogi drugi igrači.

Vinícius sinoć u utakmici protiv Španjolske

Očito je da ljudi osuđuju rasizam koji doživljava Vinícius, ali je isto zanimljivo kako je on uvijek meta rasističkih vrijeđanja. Najbolja usporedba se nalazi u ostatku napada Real Madrida gdje uz Brazilca igra njegov sunarodnjak Rodrygo te Jude Bellingham. Oba suigrača imaju istu boju kože kao Vinícius, a Bellingham je jedini igrač Reala koji je ove sezone postigao više pogodaka od sedmice Reala, ali Englez nema ni približno loš tretman kod gostujućih navijača. Ima samo 20 godina, a pokazuje iznimnu smirenost i zrelost na terenu te svojim ponašanjem može biti primjer Viníciusu. Isto se može reći i za Eduarda Camavingu, Ferlanda Mendyja i već spomenutog Rodryga koji se također primjerenije ponašaju od Viníciusa te su u znatno manje mete ikakvih rasističkih uvreda unatoč tomu što imaju istu boju kože kao i Brazilac.

Vinícius je odličan nogometaš, ali je daleko od pravog sportaša

Kada se pogledaju Viníciusove brojke, jasno je da je riječ o jednom od najboljih igrača na svijetu. Ove sezone u Ligi prvaka u pet utakmica ima tri pogotka i dvije asistencije, a u LaLigi je također efikasan; u 20 odigranih utakmica ima 12 pogodaka i četiri asistencije. Posljednjih sezona je unaprijedio svoje donošenje odluka zbog kojih je efikasniji ispred gola i samim time je nadopunio kvalitete koje su ga uvijek krasile. Iznimno je brz igrač koji u tranziciji bez problema prolazi protivničke braniče što brojke i pokazuju. Bilo da ga usporedite s napadačima ili krilima i ofenzivnim veznjacima iz lige Petice, Vinícius prema podacima FB refa spada među dva posto najboljih igrača po broju progresivnih nošenja, uspješni driblinga te dodira u protivničkom kaznenom prostoru.

Iako je riječ o odličnom igraču, daleko je od toga da bude jedan od najvećih ikad. Odlika velikih sportaša je da su odlični u onome što rade, ali da se u isto vrijeme znaju i primjereno ponašati na terenu. Rasističko vrijeđanje igrača je za svaku osudu, ali također nije pohvalno kako se Vinícius ponaša na terenu. Ako ikada želi postati veliki igrač, morat će poboljšati svoje ponašanje što je prepoznao i Real kada mu je dao trenera čiji je zadatak da popravi način na koji se Brazilac ophodi na terenu.

U životu često moramo prvo početi od sebe, a 23-godišnjem Viníciusu je krajnje vrijeme da popravi svoje ponašanje jer ako nastavi s nesportskim ponašanjem na terenu, uvijek će biti meta mržnje od strane protivničkih navijača i igrača.

Komentari

Povezano