Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Zona Cesarini

U posljednjem desetljeću prošlog stoljeća znana kao nogometni NBA, talijanska Serie A privlačila je najbolje svjetske nogometaše, klubovi su rušili rekorde u transfernim odštetama te prilično redovito osvajali različita europska natjecanja. Danas, nekih 20 godina kasnije, Calcio je kvalitetom daleko ispod tadašnjeg sjaja, ali ono što im se vjerojatno nikada neće oduzeti je uzbudljivost, napose ona koju nosi takozvana Zona Cesarini.

Izraz Zona Cesarini koristi se za označavanje završnih minuta i minuta nadoknade u sportskom događaju, posebno u nogometu. Metonimijom, izraz se također koristi u uobičajenom jeziku u Italiji za označavanje događaja ili situacija koje su se dogodile u posljednji tren. Ime je dobila po Renatu Cesariniju, nogometašu Juventusa iz prve polovice 1930-ih godina, koji je postigao nekoliko pogodaka u posljednjim trenucima utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisu svi ti pogoci bili presudni za konačan rezultat, jedan takav ostao je posebno upečatljiv u talijanskoj javnosti, te je u konačnici po tom pogotku izraz Zona Cesarini ušao u javni prostor – onaj za reprezentaciju Italije za pobjedu 3:2 protiv Mađarske 13. prosinca 1931. godine, nakon čega nije više ostalo vremena niti da se lopta izvede s centra.

Iako pisanog pravila nema, za Zonu Cesarini se uvriježilo da vrijedi za pogotke postignute u posljednjoj minuti osnovnog dijela utakmice te u sudačkoj nadoknadi iste. Pogodaka u tome razdoblju ove je polusezone u Serie A postignuto čak 44, odnosno 8,22% svih pogodaka u prvih 19 odigranih kola. Od ta 44 pogotka, njih čak 26 odlučilo je o konačnom ishodu susreta, bilo da je neka momčad pogodila za izjednačenje ili pobjedu, dva puta i za potpuni preokret, a viđeno je i 10 crvenih kartona, četiri dosuđena jedanaesterca od strane VAR-a, dva poništena pogotka, onaj Leccea za preokret protiv Milana i pogodak Dušana Vlahovića za Juventus u 17. kolu protiv Frosinonea, te po jedan poništen i jedan promašen kazneni udarac.

Foto: Guliver Image (Matteo Gribaudi)

Najuzbudljivija momčad za gledati u završnici utakmica je Milan, koji je u tome razdoblju zaradio čak tri crvena kartona, postigao jedan pogodak za pobjedu i jedan pogodak za remi, dok je Atalanta postigla ukupno četiri pogotka, od čega po jedan za pobjedu i za remi, te zaradila jedan crveni karton. Juventus je također postigao četiri pogotka u Zoni Cesarini, od čega su čak tri bila za pobjedu, a jedan je poništen VAR intervencijom. Napoli nije nešto proaktivan u završnicama, postigavši tek jedan pogodak i to za potvrdu 4:0 pobjede nad Lecceom u 7. kolu prvenstva.

Svakako tu valja istaknuti i Cagliari, koji je svoja četiri pogotka postigao u sučevim nadoknadama dvije utakmice, odnosno najprije za remi, pa potom i pobjede protiv Frosinonea i Sassuola, uz jedan crveni karton. Tako je momčad sa Sardinije ukupno 40% svojih bodova zaradila pogocima u Zoni Cesarini.

U dva kola, 2. i 18. nismo vidjeli apsolutno nikakvih uzbuđenja u završnicama utakmica, dok je sve prštalo u 9. kolu, kada su gledatelji mogli vidjeti četiri pogotka, crveni karton i dodijeljen jedanaesterac od strane VAR-a, 15. kolu kada je četiri od pet postignutih pogodaka odlučivalo o konačnom rezultatu, a ništa manje uzbudljivo nije bilo ni proteklog vikenda u posljednjem kolu prvog dijela sezone, u kojem je Bologna pogodila za bod, a Juventus i Inter za pobjedu, dok je Verona u utakmici baš protiv Intera zaradila crveni karton, te jedanaesterac kojeg je potom promašio Thomas Henry.

Serie A daleko je od glamura koji ju je krasio na prijelazu tisućljeća, ali veliki broj događaja u završnicama susreta najjačeg nogometnog ranga na čizmi svakako su razlog da malo češće upalite i potom ostanete budni svaki puta kada na vašim televizorima budete gledali prijenos Calcia, jer nikada ne možete znati što će se dogoditi u Zoni Cesarini.

Komentari

Povezano