Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

120. rođendan Atlético Madrida uz vintage dresove

Atlético Madrid danas slavi 120. rođendan! Povodom ove obljetnice, klub je odlučio izbaciti posebni dres čije će vas boje možda iznenaditi. Radi se o plavo-bijeloj kombinaciji koje čine originalni dres kluba.

Naime, klub je na današnji dan osnovan 1903. od strane baskijskih studenata koji su tada studirali u Madridu, nekoliko tjedana po finalu Kupa kralja iste godine, gdje je njihov matični Athletic Club iz Bilbaa pobijedio Real Madrid 3:2. Motivirani velikom pobjedom, te skupa s ponekim odmetnicima i nezadovoljnicima iz Real Madrida, osnovali su Atlético Madrid na koji su gledali kao omladinsku momčad svoje baskijske matice. Klub je uz ime koje je evociralo “original”, dobio i istu garnituru dresova kao i Athletic, a iznenaditi će vas da se radilo o dresu čija je jedna polovica bila plava, a druga bijela!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sam Athletic, osnovan od strane britanskih mornara i studenata koji su studirali u Velikoj Britaniji (što vidimo i po engleskom nazivu kluba) je originalno nosio ove boje, po uzoru na Blackburn Roverse. 1909. su Baskijci jednog mladića koji je Božić provodio u Londonu angažirali da im donese novu garnituru dresova, naravno iste boje. Je li mladić dobar dio novaca potrošio na čari londonskog života, ili stvarno nije uspio naći 25 plavo-bijelih dresova nećemo nikada saznati! U svakom se slučaju dogodilo da je taj momak u Southamptonu, čekajući brod za povratak u matičnu zemlju, uvidio kako lokalni klub nosi iste boje kao njegov grad Bilbao. Kako ne bi došao doma praznih ruku, za Athletic je kupio crveno-bijele prugaste dresove, koje je dizajnom oduševljena uprava Athletica odmah prihvatila, na iste nadodala crne hlačice, te je ta kombinacija ostala dio kluba i primarni izbor dresova sve do danas.

Polovicu kupljenih dresova mladić je poslao u Madrid, a promjenu garniture je uskoro napravio i Atlético, koji je za razliku od matice, zadržao plave hlačice u čast originalnim bojama. Danas popularne crveno-bijele kombinacije su u Španjolskoj, prije ovih dvaju momčadi, krasile tek dresove Sportinga iz Gijóna. Druga pak priča kaže kako su oba kluba na ove boje prešli jer se radilo o najjeftinijoj kombinaciji platna, koja se inače koristila za izradu madraca, pa se preostalo industrijsko platno pretvaralo u dresove. Baš ovoj priči nogometaši Atlético Madrida duguju i svoj nadimak – Colchonerosi, koji doslovno znači – izrađivači madraca.

U današnji će susret protiv Mallorce momci iz Madrida istrčati u kombinacijama u kojima su pred 120 godina istrčali njihovi prethodnici u prvoj utakmici u povijesti kluba. Dres će krasiti i originalni grb kluba, koji sadrži slova A.C. – još jedan hommage originatoru iz Bilbaa.

Komentari

Povezano