Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

18-godišnja Mađarica preko Srpkinje došla do zlata na OI

Trećeg dana olimpijskog natjecanja u taekwondou nismo gledali predstavnike naše zemlje, ali dobili smo dvoje novih olimpijskih pobjednika. To su Mađarica Viviana Marton u ženskoj kategoriji do 67 kilograma i Tunižanin Firas Katoussi u muškoj kategoriji do 80 kilograma.

18-godišnja Marton je u osmini finala svladala predstavnicu Obale Bjelokosti Ruth Gbagbi, da bi u četvrtfinalu pobijedila Amerikanku Kristinu Teachout, a ulaznicu za finale izborila je preko Sarah Chaari iz Belgije. U finalu ju je čekala borkinja iz Srbije, Aleksandra Perišić koja je prvo nadjačala Ozodu Sobirjonovu iz Uzbekistana, a onda Tajlanđanku Sasikarn Tongchan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpkinja je u polufinalu nevjerojatno dominantnom predstavom protiv Kineskinje Jie Song priskrbila status favoritkinje, ali Mađarica nije mislila tako. Marton je uvjerljivo dobila prvu rundu finala sa 7:1, najviše zbog udarca nogom u glavu i u tijelo te Perišić nije mogla naći rješenje za njenu tehniku. Mađarica je dobila i drugu rundu i tako osvojila zlato u ovoj kategoriji.

Brončana odličja u ovoj kategoriji otišla su put SAD-a i Belgije, za Teachout i Chaari.

S druge strane Katoussi je prvo savladao Australca naših korijena Leona Serjanovića, a u idućoj borbi je bio bolji od Danca podrijetlom iz BiH Edija Hrnića. U polufinalu je nadjačao Amerikanca CJ Nickolasa i tako osigurao finalni meč s Irancem Mehranom Barkhordarijem koji je u osmini finala bio bolji od Uzbekistana Jasurbeka Jaysunova, a u četvrtfinalu od Talijana Simonea Alessia. U finale je se plasirao preko Geonwooa Seoa iz Južne Koreje.

Finalna borba bila je šahovska partija u kojoj su runde otišle 4:2 i 5:1 na stranu Tunižanina koji je tako za njih osvojio treću medalju, drugu u taekwondou i prvu zlatnu. Bronce su u ovoj kategoriji osvojili Hrnić i Alessio za Dansku i Italiju.

Danas u taekwondou gledamo zadnji natjecateljski dan u kojem će sudjelovati i naš Ivan Šapina u kategoriji iznad 80 kilograma, te je to još jedna velika šansa za medalju.

Komentari

Povezano