Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Cheptegei dotrčao do zlata i olimpijskog rekorda

Nakon što je na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio zlato u utrci na 5000 metara te srebro na 10000, Uganđanin Joshua Cheptegei večeras je u jako neizvjesnoj utrci stigao i do zlata na 10000 m u Parizu.

Cheptegei ne samo da je osvojio zlato, već je s vremenom od 26:43.14 minuta postavio novi olimpijski rekord, skinuvši sa trona legendarnog Etiopljanina Kenenisu Bekelea, nadmašivši njegov dosadašnji rekord za čak 34 sekunde. No, to je i dalje čak 43 sekunde sporije od svjetskog rekorda na ovoj dionici, koju kao i onaj na pet kilometara također drži Cheptegei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro je za Etiopiju osvojio Berihu Aregawi, tek 30 stotinki za Cheptegeijem, dok je samo dvije stotinke sporiji od njega bio Amerikanac Grant Fisher koji je na kraju osvojio broncu.

Cheptegei se u početku utrke držao začelja, a u viši tempo je ubacio nakon pretrčanih 7000 m. Tisuću metara prije kraja je bio na šestom mjestu, a onda je krenuo u trk kojim je poskidao sve svoje suparnike.

Bila je ovo sjajna utrka jer smo prvih pet trkača vidjeli u rasponu od 84 stotinke, a čak je njih 13 trčalo brže od vremena spomenutog olimpijskog rekorda Kenenise Bekelea iz Pekinga 2008. koji je iznosio 27:01.17.

Komentari

Povezano