Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Afrički velikani potvrdili Kup nacija, Kamerun u groznom nizu

Stigli smo i do završnog pregleda kvalifikacijskog ciklusa za Afrički kup nacija 2023., u kojem su odigrane utakmice 3. i 4. kola od ukupno 6. Ukupno 48 momčadi raspodijeljenih (bez suspendiranih Kenije i Zimbabvea) u 12 skupina pružilo nam je puno zanimljivosti, a posljednji susreti odigrani su jučer i danas. Kao što smo i najavljivali, neke su momčadi svoje statuse u skupinama razriješile, dok nam Afrika uvijek nudi pregršt iznenađenja i pomora favorita.

Grupa J

Krećemo s golgeterski raspoloženim susretom Bocvane i Ekvatorijalne Gvineje, u kojem su gosti slavili 2:3. Kapetan, najbolji strijelac u povijesti momčadi, te javnosti poznat iz premierligaških i laligaških dana, a donedavno i igrač bosanskog Tuzla Cityja, Emilio Nsue, doveo je goste u vodstvo već u 13. minuti. Mbatshi Elias svojim prvim reprezentativnim golom vraća utakmicu u egal, da bi njegov kolega Lebogang Ditsele samo dvije minute kasnije autogolom vratio prednost na gostujuću stranu. Iban Salvador je ubrzo po početku drugog poluvremena zabio za 1:3 i uveo utakmicu u mirne vode, da bi u 66. minuti zanimljivost susretu golom s bijele točke vratio Kabelo Seakanyeng. Krenuli su domaći u veliku ofenzivu, no do novog izjednačenja nisu došli, a porazom su se i oprostili od mogućeg plasmana na Kup nacija. Nacionalne Munje pak nakon ove pobjede imaju 9 bodova, te im je dovoljan bod u sljedeća dva kola kako bi osigurali plasman. To su pak napravili Tunižani, koji su s minimalnih 0:1 slavili protiv Libije. Haythem Jouini još je jedan “kasni” debitant kojeg smo spominjali u ovim afričkim osvrtima. 29-godišnjak je pred nekoliko dana debitirao i odmah zabio za reprezentaciju, te je i u drugom nastupu zabio pogodak, koji je vrijedio pobjede. Bio je to klasični tvrdi nastup Orlova Kartage, koji trenutno borave na vrhu skupine s 10 bodova. Njihovi protivnici Libijci pak moraju biti stopostotni u preostale dvije utakmice kako bi ulovili drugo mjesto skupine i protivnički prolazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa B

Pričali smo već o golgeterskim problemima reprezentacije Zelonortskih Otoka, koja nije uspjela probiti Esvatini u prvom međusobnom susretu, da bi se u jučer odigranom susretu ipak probudio Ryan Mendes i zabio jedini pogodak na utakmici za vrijednu pobjedu Kapverđana. Po postignutom su se zgoditku gosti povukli i prepustili mnogobrojnim udarcima Svazija, koji ipak nisu imali mirnoće pred golom. Propustili su u 80. minuti čak i priliku s bijele točke! Neprecizan je u toj prilici bio Sabelo Ndzinisa, koji je osim prilike za vrijednim bodom propustio i odvojiti se kao najbolji strijelac u povijesti Esvatinija. S trenutnih 15 golova prvo mjesto te ljestvice dijeli s Felixom Badenhorstom. 7 bodova za Plave Ajkule trebalo bi biti dosta za plasman na AFCON. Burkina Faso je ispustila prve bodove u kvalifikacijama remijem u Loméu protiv Toga. Poveli su Pastusi 0:1 pogotkom Bournemouthova Danga Ouattare već u 12. minuti, da bi iskusni Kodjo Laba izjednačio u 26. Nije nam drugo poluvrijeme ponudilo previše interesa, pa je utakmica tim rezultatom i završila. Burkinabe su ovim bodom potvrdili plasman na Kup nacija, dok će i Esvatini i Togo tamo teško s trenutna 2 boda.

Grupa D

Egipćani su imali laki posao u Lilongweu protiv Malavija, te već u 4. minuti zabili za 0:1 preko Tareka Hameda, koji je u 54. nastupu u dresu Faraona zabio svoj prvi gol! Do kraja su poluvremena Omar Marmoush i Mohamed Salah povećali na 0:3, da bi u 49. minuti Ahmed Sayed zvani Zizo zabio za 0:4. Smilovali su se pri ovom rezultatu Egipćani svom domaćinu, pa je utakmica i završila tim rezultatom. Malavi i ranije poražena Etiopija sada gaje male nade za plasmanom s po 3 boda, dok će favoriti Egipat i Gvineja s po 9 bodova vjerojatno samo odlučivati o vrhu ljestvice, odnosno drugom mjestu.

Grupa C

Najzvučnija vijest afričkog utorka mogla bi glasiti da je Kamerun izgubio od Namibije, međutim stanje na terenu kaže da je Kamerun protiv Namibije uputio tek dva udarca u okvir gola i zasluženo izgubio! Pričali smo već o Peteru Shalulileu koji je nedavno postao najbolji strijelac u povijesti Namibije, a sad je svoj golgeterski konto podebljao, zabivši u 55. minuti za 1:0, da bi Absalom Iimbondi (čije prezime počinje s dva slova “i”, ne slovom “L”) zabio za velikih 2:0.

Kamerunci su tek stigli zabiti utješni pogodak preko Vincenta Aboubakara za konačnih 2:1. Velik je posao napravila momčad izbornika Collina Benjamina, inače bivšeg dugogodišnjeg igrača Hambuger SV-a, te sada sjedi na čelu svoje skupine s 5 bodova. Kamerunci su drugi s 4 boda, dok se teoretski plasmanu može nadati i treći Burundi, premda su dosad osvojili tek 1 bod.

Grupa G

Greškom smo najavili kako bi Mali očekivanom pobjedom kod Gambije potvrdio plasman na Kup nacija, jer bila je to očito pozivnica na iznenadnu pobjedu Gambije! Usprkos dominaciji gostiju, do pogotka nisu uspjeli doći, dok su Škorpioni u 79. minuti dočekali obiteljsku vezu i pobjede vrijedan pogodak! Ebrima Colley asistirao je svom bratiću Omaru Colleyju koji u 44. nastupu za Gambiju zabija svoj prvi pogodak u reprezentativnom dresu. Hamza Barry odigrao je većinu susreta za domaću momčad. Zaključno s jučerašnjom pobjedom Republike Kongo kod Južnog Sudana, situacija u skupini je zanimljiva! Mali i dalje predvodi skupinu s 9 bodova, no svoje šanse s po 6 bodova mogu tražiti i Kongo i Gambija. Nerealna nadanja ne treba imati čak ni Južni Sudan koji trenutno nosi 3 boda.

Grupa K

U ovoj je tročlanoj skupini sve riješeno! Nakon iznenadnog remija, Južnoafrička Republika je u gostima nadvisila Liberiju s 1:2 i potvrdila plasman na Kup nacija, i to nakon što su 2021. preskočili natjecanje. Zakhele Lepasa doveo je goste u rano vodstvo, a William Jebor 13. golom za nacionalnu vrstu zabio za 1:1, te se izjednačio na drugom mjestu najboljih topnika Liberije s Jamesom Debbahom. Prvi je naravno George Weah koji ih je zabio 18. U drugom je poluvremenu Mihlali Mayambela, kao i Lepasa prije njega, zabio svoj drugi gol za reprezentaciju te Bafana Bafani donio plasmana vrijednu pobjedu. Porazom Liberija koja ostaje na 1 bodu oni su izgubili mogućnost plasmana na Kup nacija, a time je automatski, uz JAR, i Maroko “ni kriv ni dužan” izborio plasman na Kup nacija bez da je u ovom ciklusu i odigrao utakmicu!

Grupa L

Senegal postavlja potvrđivati da je po mnogočemu atipična afrička momčad, a napravio je to i ovaj put, slavivši u favoriziranoj utakmici na teškom terenu u Maputu, onda kada im je to bilo bitno. Boulaye Dia na asist Sadia Manéa zabija u 18. minuti, a tu su prednost Senegalci čuvali do kraja susreta i pobijedili Mozambik 0:1. Konačno, danas u 15:00 Ruanda i Benin ponovili su utakmicu, ali i rezultat od pred nekoliko dana, uz zamjenu domaćinstva. Imala je Ruanda priliku doći u vodstvo početkom utakmice, no Rafael York nije bio precizan s bijele točke. Mreže su mirovale sve do 57. minute kada Jodel Dossou, ovozimsko pojačanje Sochauxa zabija za 0:1. Samo 15-ak minuta kasnije Thierry Manzi zabija za 1:1, što je bio i konačni rezultat utakmice. Senegalci stoga sa stopostotnim učinkom potvrđuju plasman na Kup nacija gdje dolaze kao branitelji naslova, dok je drugo mjesto otvoreno za sve tri preostale momčade. Trenutno ga drži Mozambik s 4 boda, no teško je s 3, odnosno 2, boda otpisati ni Ruandu ni Benin.

Grupa F

Alžir je svoj posao odradio još jučer, pa je preostalo Tanzaniji i Ugandi odlučiti tko će im se pridružiti na Kupu nacija. Kao što je bio slučaj u mnogim duplim dvobojima ovog ciklusa, i Uganda je Tanzaniji uzvratila za nedavni domaći poraz, i to identičnim rezultatom! Izuzetno tvrd i izjednačen dvoboj (koji je imao i čak 36 minuta nadoknade u prvom poluvremenu?!) odlučen je tek u 91. minuti, kad bivši igrač Gorice Farouk Miya asistira Rogersu Matu za pogodak koji objema momčadi vrata plasmana otvara širom otvorena! S po 4 boda, a ne isključivši ni Niger koji ima 2, nijanse će odlučiti tko će od ovog trojca sljedećeg siječnja u Obalu Bjelokosti!

Grupa I

U utakmici koja je počela u ponoć po našem vremenu, odnosno 22:00 po lokalnom, Mauritanija i DR Kongo odigrali su 1:1. Ukoliko vas čudi vrijeme odigravanja, znajte samo da ožujske temperature u glavnom gradu Nouakchottu redovito dosežu 38°C! U utakmici u kojoj je domaćin dominirao, gosti su bili ti koji su preko Cédrica Bakambua stigli u rano vodstvo. Bio je to Bakambuov 15. pogodak za Leoparde, čime je preskočio Shabanija Nondu i Trésora Mputua na drugom mjestu vječne ljestvice strijelaca zapadnoafričke države. Dieumerci Mbokani istu i dalje predvodi s 22 gola. Pretvorio se nakon toga zgoditka susret u jednosmjernu ulicu, u kojoj je samo Mauritanija imala loptu i napadala. U drugom smo poluvremenu tako vidjeli 77% posjeda lopte za domaćina, i 0 pokušaja prema golu za goste! Mouhamed Soueid zabio je u 57. minuti, da bi strijelac prvog zgoditka Bakambu dobio crveni karton samo dvije minute kasnije. Pritiskali su domaći, u smiraju susreta uveli i Istrinog Abdullahija Mahmouda, no do novog pogotka ipak nisu došli. Spomenimo i kako je Varaždinov Lamine Ba odigrao 85 minuta utakmice za domaću momčad. Kako smo jučer i najavili u osvrtu, situacija u skupini ostaje otvorena za sve momčadi, koje dijeli po jedan bod kako se spuštamo po ljestvici. Gabon, Sudan, Mauritanija, DR Kongo – svi su kandidati za plasman!

Grupa H

Baš je Obala Bjelokosti i matematički potvrdila kako će zauzeti jedno od prva dva mjesta svoje skupine na 5.500 km udaljenom gostovanju kod Komora. Ibrahim Sangaré i Franck Kessié zabili su pogodak u svakom dva poluvremena za 0:2 pobjedu bez većih komplikacija. Zanimljivo kako ni u jednom od dva, za Bjelokošćane rezultatski nebitna, susreta, novo lice Jonathan Bamba nije dobio ni minute. Krilni napadač Lillea dosad je igrao za mlađe selekcije francuskih reprezentacija, a ovo mu je bio prvi poziv u reprezentaciju djedovine. S obzirom na ovaj rasplet, Zambiji preostaje tek osvojiti bod kako bi osigurali nastup, dok će maleni Komori teškom mukom izboriti plasman. Lesoto je nakon poraza od Zambije i službeno eliminiran.

Komentari

Povezano