Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Al Ahly remijem u Casablanci postao prvakom Afrike

U reprizi prošlogodišnjeg finala Afričke lige prvaka, egipatski gigant Al Ahly ove je godine bio bolje sreće te pobijedio marokanski Wydad iz Casablance za novu, rekordnu, 11. titulu prvaka Crnog Kontinenta. Nakon što se prethodne 3 godine finale igralo samo na 1 utakmicu, za ovu je sezonu vraćen format domaćinstva i gostovanja koji je na snazi bio još od 1966. Nakon domaće 2:1 pobjede pred svojim gledateljima pred tjedan dana, Al Ahly je jučer doputovao u Casablancu na noge Wydadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čvrstoj utakmici visokih uloga, pred prepunim i razularenim auditorijem od oko 45.000 ljudi, počelo je sve jako dobro za momčad iz Maghreba. Cijela momčad Al Ahlyja krivo je procijenila let lopte, te ubačaj Yahije Attiyata Allaha u 27. minuti iz slobodnog udarca dovodi domaće u vodstvo. Titula je u tom trenutku zbog pravila gola u gostima preselila na sjeverozapad Afrike. Tu se susret pak dodatno umrtvio, te smo na prvu sljedeću natruhu prilike morali čekati sve do zadnjih 20-ak minuta susreta. Tada gosti ipak stižu do zlata vrijednog pogotka. U 78. minuti Ali Maâloul sjajno izvodi korner s desne strane, a sjajno reagira i strijelac Mohamed Abdelmonem koji glavom loptu smješta u suprotni kut za 1:1.

U posljednjih je 15-ak minuta Wydad bacio sve snage u napad, no nisu uspjeli ozbiljnije priprijetiti Al Ahlyju, dok je to s druge strane gostima otvorilo puno prostora za kontranapade, koje na koncu nisu iskoristili kako bi se riješili muka u zadnjim trenucima utakmice. Dominacija egipatskog kluba tako se nastavlja, te su ovim trijumfom slavili u 3 od posljednja 4 izdanja ovog natjecanja! Ukupno im je ovo 11. titula kontinentalnog prvaka, te sada imaju više titula od sljedeća dva najtrofejnija kluba zajedno! Ukoliko pak sagledamo ljestvicu uspješnosti po nacijama, i tu se ističu Egipćani, čije su momčadi sada na 17 titula prvaka Afrike, dok su daleko od baš Maroko sa 7, te Tunis i DR Kongo s po 6 titula.

Lista osvajača Afričke lige prvaka. Izvor: Wikipedia

Švicarski trener Marcel Koller tako je svojoj trofejnoj riznici, koja sadrži i naslove osvojene sa švicarskim klubovima (St. Gallen, Grasshopper, Basel) sada pridodao i četvrtu titulu osvojenu s egipatskim klubom, koji je preuzeo prošle jeseni. Istome će vrlo vjerojatno pridodati i titulu prvaka Egipta, s obzirom da su u aktualnom prvenstvu trenutno drugoplasirani, sa samo 2 boda, ali čak 6 (šest!!) utakmica manje od prvoplasiranih Pyramidsa. Samu ekipu uglavnom čine egipatski igrači, dva Tunižana (Ali Maâloul i Mohamed Dhaoui), te po jedan Malijac (Aliou Dieng), Južnoafrikanac (Percy Tau), Ažirac (Ahmed Kendouci) i Brazilac (Bruno Sávio). Inače, navedeni Brazilac može se pohvaliti i nastupima u HNL-u! Točnije, u sezoni 2018./19. upisao je 9 nastupa u dresu Istre 1961.

Komentari

Povezano